En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 22 april 2013

Game of thrones: Cello break...
Det är någon speciellt och magiskt med musik som framförs på det klassiska sättet. Mycket filmmusik och även spelmusik gör sig ofta mycket bra med de klassiska instrumenten eftersom musiken är gjord för att vara dramatisk.

Gruppen som framför här i klippet ovan heter "Break of reality" och är ett cello/rock band.
http://www.breakofreality.com/


Här är exempelvis även en gammal tv-spels klassiker "Castlevania - Vampire Killer", här framförd i en orkestral version. Både spel, tv och filmmusik är ofta värt att lyssna på i min mening. Det är kanske här vi idag främst finner våra kompositörer eftersom efterfrågan på rent "klassisk" musik. Verkar i det närmaste stendöd och popmusiken är repetitiv och enformig i jämförelse.

2 kommentarer:

 1. Nu tycker jag du har lite fel. Klassisk musik är den lite äldre musik som överlevt, dålig äldre musik har dött ut. Bland dagens musik finns säkert en del som blir klassisk med lite tidsperspektiv.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så kan man ju se det. Att det bara var den "bra" musiken som överlevde. Vi producerar säkert mer musik idag än då, och mycket kommer förstås att försvinna in i mörkret. Men även av den musik som överlever är ju mycket pop/rock och mer "trallvänliga" kanske att jämföra med dåtidens folkmusik.

   Man kan också se det som att dåtidens musik, även den som glömdes bort, var antagligen mer avancerad än den man gör idag. Dagens melodislingor är ju enormt upprepande för att de snabbt skall sätta sig på minnet genom hjärntvätt av refrängen.

   Vad jag menar är att jag anser att bara filmmusik och spelmusik kan jämföras med verk uppförda av symfoniorkester och vad jag tänker på för musik när jag tänker just "klassisk musik". När det gäller spelmusik och filmmusik är den inte lika repetitiv som pop/rocken på radion utan mer variation av instrument, och sådan musik som även kan uppföras av symfoniorkester. Se bara på musik av John Williams tex. till Star Wars, känns ju mer som gammaldags klassisk musik. :) Där lever traditionen vidare.

   Radera