En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 16 april 2013

Björndjuren, världens tuffaste djur...

Björndjur, även kända som Trögkrypare. Är en stam inom djurriket. De är mycket små, mellan 0,05 och 1 mm (som det minsta sandkorn alltså). http://sv.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B6gkrypare

De är i huvudsak vattenlevande, även om de också återfinns på land i exempelvis mossa. De kännetecknas av fyra kloförsedda "benpar", som används för att gå eller klättra på underlaget. Detta gör att de liknar små knubbiga björnar, vilket är upphovet till benämningen "björndjur".

Trögkryparna beskrivs ofta som bland de tåligaste organismerna på jorden. Vissa arter kan uthärda timmar och till och med veckor av stark strålning, vakuum och nedkylning till endast några grader över den absoluta nollpunkten genom att övergå till ett så kallat kryptobiotiskt stadium. De har även överlevt vistelse i rymden.

De finns överallt – från djuphavet till tio kilometer upp i atmosfären. De kan klara sig utan vatten i åratal och tål temperaturer från nära den absoluta nollpunkten till plus 150 grader Celsius. Björndjurens hemlighet är att de kan tillbringa upp till 90 procent av sitt liv i ett ­intorkat dvaltillstånd, under vilket de överlever även de mest extrema livsvillkor på sparlåga. http://illvet.se/natur/djur/de-levande-doda


Dessa små djurs härdighet i miljöer extrema vad gäller temperatur, vakuum, strålning och torka gör att de ofta nämns i diskussioner om panspermteorin, som behandlar möjligheten av spridning av liv i universum genom transport av biologiska varelser mellan olika himlakroppar. Bland annat av detta skäl har djurens överlevnad testats i rymden. En stor andel av en av de två arter som testades överlevde två veckors exponering i rymden om solens UV-strålning delvis skärmades bort. Var djuren utsatta för den fulla UV-strålningen överlevde knappast några djur alls.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/bjorndjuret-en-tuffing-i-rymden

De kan ligga i dvala, kryptobios i mer än hundra år. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=5490037

Kanske kommer det att vara björndjur som vi hittar även på andra planeter en dag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar