En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 26 april 2013

Sanningen i en bild...


4 kommentarer:

 1. Så sant, så sant...

  SvaraRadera
 2. Edward Bellamy skrev boken: En återblick på 1880-talet. Boken kom på svenska 1889 och har underrubriken: "Sociala iakttagelser efter ett uppvaknande år 2000".

  Samhället som skildras är jämlikt och ingen behöver arbeta efter 45 års ålder och det är elektriciteten som ger värme och ljus. Allt är strikt organiserat.

  1886 gav Jules Verne ut; Ingenjör Roburs luftfärd. I boken drivs det flygande fartyget Albatross av: "elektriciteten, denna kraft, som en dag skall blifva själen i den industriella verlden". Från svenska upplagan 1887.

  Nu finns de första bemannade flygande fartygen som drivs av el. Efter 45 är det få som kan få en ny anställning. Om vi är slavar eller fria är väl en definitionsfråga eller en personlig inställning. Helt klart är att bilden är rolig med sin text. Jag tror att ett strikt organiserat samhälle bromsar utveckling och är farligt. Ändå behöver vi organisation för att ett samhälle ska fungera. Men jag uppskattar att författare på 1800-talet ändå kommit så rätt om framtiden.

  Vänliga hälsningar


  Nanotec

  j

  SvaraRadera