En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 9 april 2013

Vilken hästmarknad...

Hästkött är kött från hästar. Till skillnad från t.ex. nötkött och många andra köttdjur görs det ingen skillnad på kött från vuxna djur och från föl. Hästkött styckas och äts som oxkött och har en likvärdig smak, men innehåller mindre fett.

Det verkar inte vara något slut på den så kallade hästköttsskandalen och fortfarande hittas alltså kött som är felmärkt. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16562787.ab

Hästköttsskandalen kallas händelser från januari till mars 2013, då mat som hade deklarerats innehålla nötkött visade sig innehålla hästkött och annat odeklarerat kött, såsom fläsk, och i några fall inget kött alls. Problemet uppdagades den 15 januari 2013 när det rapporterades att häst-DNA hade upptäckts i frysta hamburgare av nötkött som såldes i flera brittiska och irländska stormarknader.


På bilden: "Man skall inte leka med maten..."

Hästkött är i sig inte farligt, och har liknande smak som nötkött, men är billigare och har lägre fetthalt. Förtäring av hästkött är emellertid tabu för en del personer. Det finns också en risk att hästkött som inte slaktats med rätt metod kan innehålla farliga ämnen, exempelvis det smärtstillande läkemedlet fenylbutazon ("bute"). Någon sådan förekomst har hittills inte hittats i hästköttet i Sverige.

Hästkött är alltså egentligen att föredra framför nötkött för de som vill äta kött med låg fetthalt. Man kan också fråga sig om smaken är densamma varför har vi dragit oss så länge för att äta hästkött. Visserligen kanske människor är mest upprörda över felmärkningarna som avsett att förhindra spårbarheten av köttet. Hade man vetat att det var häst och varifrån det kom hade då människorna ätit det?

I de flesta länder där hästar slaktas för köttindustrin sker det på liknande sätt som för nötkreatur. Men frågan  i det här fallet är ju även vad det är för hästar som slaktats. Har det varit gamla och sjuka djur? Har de ätit mediciner innan slakten vilket skulle göra köttet ohälsosamt att äta?

Själv tror jag att jag innan den här skandalen uppdagades, inte hade ätit hästkött om det stått det på förpackningen. Men i färdigrätter ifrån Dafgård eller Nestlé, har det visat sig att köttbullar och biffar innehållit hästkött. Kanske påverkar det även smaken och gör maten sötare och godare dessutom? Kanske smakar ändå hästköttet lite annorlunda än nöt. Kanske kommer man att få mindre goda biffar om man köper deras färdigrätter i fortsättningen?

Men efter den här skandalen, om man börjar sälja hästkött uppmärkt och godkänt. Likt en hästlik oxfilé så tror jag att jag blivit mindre rädd för att äta det. Ett djur som tidigare varit tabu att äta utifrån att vi haft det som husdjur är det många nu som inte har samma känslor för. Jag var i stallet när jag var liten, men jag tror nog att jag skulle kunna äta en bit häst nu. Sannolikheten är hög att jag redan gjort det. Jag vet bara inte om det.

2 kommentarer:

 1. Min fru jobbade ett sommarlov för över 40 år sedan på en sk finare restaurang i Karlstad där de gamla i gården hävdade att oxfilen i själva verket var hästfile. Hon har i alla år undrat om de hade rätt, men nu lutar hon åt att det nog var som de sa.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbade en gång på restaurang också och nu när jag tänker tillbaka så var oxfilén de hade där på restaurangen, så ofantligt stora bitar och importerat kött från någon utländsk tillverkare. Det var säkert också hästkött. För han gjorde en poäng av att säga hur otroligt billig den här oxfilén var jämfört med svensk, säkert var det alltså inte ens oxe. :)

   Radera