En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 5 april 2013

Bottennapp för den flytande staden?

DI rapporterar idag om ett annat spektakulärt byggprojekt som nu går i graven. Utanför Nacka i Stockholm, har man hållit på att bygga en flytande stadsdel som ett 'pilotprojekt'. Tyvärr har intresset för dessa permanent uppställda husbåtar med en fast förtöjningsplats, varit minst sagt ljummet. Man har inte lyckats sälja mer än ett fåtal hus. Kanske för att det fantastiska priset för en sådan här 'flotte' var inte mindre än 7.5 miljoner kronor.
http://www.di.se/artiklar/2013/4/5/bottennapp-i-marinstaden/


De storslagna planerna var förgäves Nu har företaget Marinstaden gått i konkurs. http://www.nvp.se/Nacka/Nacka/Marinstaden-gick-inte-i-hamn/

Förra veckan lämnade Marinstaden in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Orsaken är den dåliga ekonomin, meddelade bolaget i ett pressutskick. Tidigare fanns storslagna planer på en marin stadsdel i Ryssviken i Nacka, nära Stockholms inlopp. Men av de 65 planerade bostäderna har bara fem blivit verklighet. Det planerade båtmuseet och den flytande restaurangen lyser ännu med sin frånvaro.


Nacka Värmdö Posten hade Marinstaden skulder på 90 Mkr till Sparbanken Eken när konkursansökan lämnades in. Trots att Marinstaden inte lyckades ro det flytande husprojektet i hamn är infrastrukturen i området till stora delar färdigställd. Marken har sanerats, vägar dragits och kajen fixats till. Totalt bor i dag knappt 15 personer i området, enligt Nacka Värmdö Posten.

Frågan är hur man tänkte det när husen skulle byggas. Varför pålades inte och muddrades botten så att husen hade kunnat stå på "stabil" sjöbotten. Personligen gillar jag inte idén med flytande hus utan tycker att en sådan permanent konstruktion skall vara byggd och stå stabilt. Hur länge skulle flotten hålla? 50 år? Det blir en dyr kostnad med 7.5 miljoner och frågan är även hur man försäkrar ett dylikt bygge. Jag antar att premien kan komma att vara hög. Men med sådana byggkostnader kan man bara försöka att dra till sig de allra rikaste. Kanske är det bara på bostadsbubblans topp man får se dylika skrytbyggen, som i sin svenska tappning dock närmast för tanken till de konstgjorda öarna i Dubai.

Ryssviken är även enligt källor en plats i ständig skugga och solen lyser endast där ett par timmar per dag. Detta måste även påverka då det ej är ett särskilt attraktivt läge. Sol går nog före vattennära läge. Eller vad tycker ni?

3 kommentarer:

 1. Jo, Ryssviken är på den södra sidan av Svindersviken. Den mest skuggiga.
  Finns flera båtboenden i Stockholm med omnejd och det är klart att exploatörerna pressar begreppet "sjöutsikt" till max. Fler planer finns därför också.

  En annan båtboendevariant som diskuterats i Stockholm är studentbostäder, vilka det är en pyramidal brist på, på ett något större fartyg med många hytter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Studenter köper ju dock inte sitt boende. Jag har alltid tyckt en fastighet skall stå på faktisk mark så att säga. Annars äger du ju bara din husbåt (?). :)

   Men jo, båtboende kan nog fungera, själv skulle jag dock inte trivas på en båt tror jag. Jag är för mycket av en landkrabba...

   Radera
 2. Var och tittade på projektet för några år sedan. Eftersom det var sommar tänkte jag inte närmare på skuggan som säkert ger Norrlandskänsla på vintern. Finns inte så många här som vill ha mörkare vintertid. Den flytande restaurangen fanns och kändes mycket lovande, men tydligen var det ingen som vågade starta verksamhet innan fler hus var sålda. Kanske gjorde det att en del spekulanter på hus inte ville köpa.

  Själva tanken kom nog efter att någon bosatt sig på en husbåt nära gränsen till tre kommuner i norra Stockholm och bytte kommun genom att flytta båten några meter beroende på aktuell kommunalskatt. Har för mig att ett argument var att om skatten i Nacka blev för hög kunde man bogsera båten till ...

  Huvudargumentet var att ha sjönära och kunna öppna en dörr och paddla iväg på en liten morgontur. Service på skrovet var tänkt att ske i docka. Ett litet vaggande av huset var nog också ett argument även om det knappast kunde vara speciellt tydligt eftersom husen var anslutna till vatten och avloppssystem i bryggan.

  Man riktade sig helt klart inte till de som vill ha pålar eller fast berg under huset. Min fru kunde absolut inte tänka sig att bo där.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera