En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 24 april 2013

Obemannade drönare kan vinna Nobels fredspris?

Att överhuvudtaget ett utvecklat vapen kan få fredspris kanske visar på utvecklingen av att det här priset blir mer och mer löjligt. Det är tyvärr inte ett aprilskämt.
"The General Atomics MQ-1 Predator unmanned drone was nominated Monday for the 2013 Nobel Peace Prize for its unrelenting pursuit of peace and tranquility in under-governed spaces around the globe, the Nobel Foundation announced."

Between 2004 and 2013, The Predator single-handedly reduced the number of opponents to world peace by no less than 1,533, with some estimates putting the number as high as 2,500. Conducting hundreds of missions daily, the remotely piloted drone and its peace-seeking missiles are capable of bringing instant tranquility to multiple villages and/or pickup trucks simultaneously.
http://www.duffelblog.com/2013/04/predator-drone-nominated-for-nobel-peace-prize/

Den här artikeln summerade det verkligen bra. "Peace-seeking missiles". Hur kan någon människa tävla med ett sådant ädelt vapen? Återstår att se om den obemannade drönaren också kommer att vinna i slutändan. 

Sammanfattningsvis är min åsikt att det handlar inte bara om att man minskar motståndet och därmed skapar "fred". Det handlar för mig även om vägen dit. Att inte tappa sin mänsklighet och att  försöka nå freden på fredliga villkor.

9 kommentarer:

 1. Börjar mer och mer att likna George Orwells 1984. Använda slagord i boken är ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. "There are 259 candidates for the Nobel Peace Prize for 2013. 50 of these are organizations.

   259 is the highest number of candidates ever. The previous record was 241 from 2011." så antagligen skulle det inte vara förvånande att en del av nomineringarna är märkliga. Men det är ju ändå inte vem som helst som får nominera till fredspriset, man skall som minst vara rektor eller professor på ett universitet, eller vara minister med position i riksdag eller nationella församlingar, ha vunnit fredspriset tidigare, sitta i beslutande board-position för fredspriset, eller arbeta med tex. internationell rätt i internationella domstolar.

   Men med tanke på att senaste årens pris har varit lite av ett skämt så kan ju vad som helst hända.

   Radera
 2. Skulle just skriva som anonym 0900 och fortsätta med den fredliga användningen av drönare. Jag lade 2005-2006 ner en hel del tid på att undersöka möjligheten till att använda små obemannade zeppelinare för kommersiell verksamhet, men luftfartsverket kunde bara tillåta hobbyflygning i avvaktan på utredning i EU. Är helt övertygad om att civila drönare blir mycket vanligt snart. Med snart menas inom 5 år.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredliga zeppelinare har jag ingenting emot, så länge de inte exploderar som Hindenburg dvs. :)

   Radera
 3. Hindenburg brann häftigt, men någon explosion var det inte.

  Blev när jag gjorde lumpen tillfrågad om jag ville hjälpa till vid en ballongtävling i Karlstad. Vi skulle dra ner ballongerna som steg upp till något 20-tal meter med betalande passagerare och sedan skulle ballongerna avslutningsvis segla iväg med sina piloter. Men efter några timmar blev vädret sämre och det schweiziska laget gav upp och släppte ut all vätgas. Åskådarna dröp sakta av och det svenska laget frågade om vi var några som kunde vakta ballongen till nästa morgon. "Vad händer om blixten slår ner i ballongen?" frågade jag. "Stå inte direkt under ballongen, för gasen tar eld men trycket är så lågt att det blir bara en brand uppåt och höljet faller rakt ner." Vi kom överens om betalning och bevakade ballongen. Flera underliga besök kom under natten tex några med kraftiga pilbågar. Nästa morgon kom och på DN:s första sida kunde man läsa: Ballongfesten slutade i panik när åskan kom och polisen fick blixtutrymma Sandgrundsudden. Modiga frivilliga militärer stannade och bevakade ballongen under natten. Ja - det är inte så svårt att bli hjälte.

  Av säkerhetsskäl brukar man ha ädelgasen helium idag i alla typer av ballonger inklusive zeppelinare. Idag har drönare utvecklats så långt så för många ändamål är de bättre än zeppelinare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots allt (även utan explosion) dog många i Hindenburg olyckan. 35 av de 97 ombordvarande (plus en ur markpersonalen) omkom.

   Radera
  2. Ja det var en katastrof, som finns filmad. Vätgas brinner starkt. Höljet, som var väldigt brännbart, brann friskt. De flesta dog förmodligen av brännskador, rök och en del krossades nog av aluminiumbalkarna. Olyckan innebar att zeppelinare blev mindre intressanta. Inga flygplan kunde ta så många passagerare förrän långt senare så flygolyckor blev mindre uppmärksammade.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Sent svar, men snart har vi kanske alla en egen "drönare".
   http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/flygplan/article3573899.ece
   http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3514806.ece

   Radera
  4. tack för tipsen. :)

   Radera