En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 2 maj 2013

Deklarera senast idag...

Idag är det sista dagen att lämna in sin deklaration, för den som inte begärt anstånd. Senast vid midnatt måste skatteverket få era uppgifter. Här är några sätt:

- Ring
- Sms
- App
- E-tjänst

Sätten att deklarera verkar bara bli fler för varje år.
http://www.skatteverket.se/privat/deklarera2013.4.2b543913a42158acf800013508.html


Men går man endast på de förtryckta uppgifterna kanske man missar att söka för t.ex. resekostnader till jobbet, om man har långt till sitt arbete. Eller för dubbelt boende, om man varit tvungen att bo och arbeta på två orter. Så det gäller ändå att inte ha för bråttom utan att se över om det nu fanns några avdrag som man har rätt att göra.

Själv har jag bara en K4 att deklarera i år, för värdepapper jag sålt. Jag planerar som vanligt att släntra in med min deklaration senare under kvällen. Det är lite av en tradition för mig att vara ute i sista sekunden. Kanske för att jag tycker deklarerandet är så fruktansvärt tråkigt att jag skjuter upp det så länge det bara går.

Man kan ju alltid ha förhoppningen om att man skulle förolyckas innan det är dags att lämna in deklarationen,  till exempel skulle en jättemeteorit ramla ned ifrån rymden och träffa just mig, eller så skulle jag halka på ett bananskal och bryta nacken? Det är ju ingen som vet sin framtid. Men har man då ägnat sina timmar åt att göra en deklaration istället för att ägna det åt saker som man tycker är roliga så har man ju helt missbedömt hur man skulle använda sitt liv.

Nu ser det dock inte ut som något jättemeteorit har tänkt ramla ned på mig idag, jag har heller inte sett ovanligt många bananskal så jag antar att det nog är läge ändå att lämna in den där deklarationen och äntligen få det gjort. Dessutom har jag några sköna tusenlappar i skatteåterbäring att få tillbaka i år. Det är ju inte fy skam!

2 kommentarer:

 1. Det finns många sätt upprätthålla illusionen av den mer illustra högskoletiden. De lätt anarkistiska vanorna. Bröd och skådespel om än alldeles egna. Själv går jag fortfarande mot röd gubbe ibland.

  SvaraRadera
 2. Snart blir det traditionell bilfärd till deklarationsinlämningen och alla blanketter ligger ifyllda väntande i ett par igenklistrade kuvert. Ingen meteorit, komet eller asteroid har synts till. Bananskalen ligger i den bruna återvinningstunnan tillsammans med allt annat biologiskt.

  Har haft ett annat privatekonomiskt problem. I förra veckan övertalade min fru mig att just nu fanns ett unikt tillfälle att modernisera köket. IKEA gav 2000 i inköpscheckar på annat för varje 10000 vi köpte kök. Tyckte vår moderniseringen på 70-talet borde varit nog modern några år till. Ok konstaterade att VISA från OKQ8 borde vara lämpligt, ringde dem för att höra om det gick att betala in extra mycket och fick veta att om vi betalade in idag, dvs förra torsdagen, så skulle det gå bra imorgon. Gjorde så och fick på fredagen i kassan veta att köp ej medgavs med kortet. En delbetalning på 3000 gick bra med kortet.

  Var idag, en vecka senare, och handlade på Lidel och fick samma besked kl 1209 dvs köp medges ej. Åkte hem utan varor och hämtade min frus kort. Kollade sedan på nätet och där framgick att "Valuteringsdatum" i måndags inkom 30000 som inbetalning. Men det fanns 415 kr för lite på kontot strax före 1300 idag. Ja jag hade gjort några andra inköp med kortet måndag och tisdag. Ringde Visa och frågade vad som hänt. Fick svaret att de var ofelbara och att det tar tid med överföringar mellan banker. Strax efter 1300 fanns 29785 på kontot att kunna handla för.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera