En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 7 juni 2013

Syndafloden...

Tusentals inkallade håller på att förstärka flodvallar och översvämningsskydd i Ungern inför väntande vattenmassor. "Det är nu uppenbart att vi står inför den värsta översvämningen någonsin", varnar premiärminister Viktor Orban i ett uttalande i det redan översvämmade Györ, nära gränsen mot Tjeckien. http://www.di.se/artiklar/2013/6/7/den-varsta-oversvamningen-nagonsin/

Vattenmassorna från regnen längre upp längs Donau och dess bifloder väntas bli störst i huvudstaden Budapest på måndag, med upp mot nio meter högre vattenstånd än normalt.


Vattennivåerna i tyska Passau har inte varit så höga sedan 1500-talet. Nu skickar Tyskland ut tusentals soldater för att hjälpa städer längs de översvämmade floderna. Samtidigt lovar Förbundskanslern Angela Merkel 100 miljoner euro i katastrofhjälp till drabbade områden.


Enligt TT stiger fortfarande vattennivåerna i floderna Saale och Elbe i tyska förbundsstaterna Sachsen och Sachsen-Anhalt, och de väntas nå rekordnivåer under dagen. Många städer längs vattnet, som Meisen, Halle och Dresden, ligger i farozonen för vattenmassorna. Tyska Passau har inte varit med om en liknande översvämning sedan 1500-talet och i Regensburg har inte vattenståndet varit så högt på 130 år, uppger TT.

Nu skickar Tyskland ut 4 000 soldater, 2 000 katastrofarbetare och 600 poliser för att bland annat hjälpa städer och byar längs den katastrofdrabbade floden Donau. Tillsammans ska de hjälpa befolkningen samt bygga upp vallar med sandsäckar för att skydda de städer som ännu inte drabbats.


I Prag, Tjeckien, nådde översvämningarna sin kulmen på tisdagsmorgonen. Över 8 000 människor har tvingats lämna sina hem i landet. I Tyskland är siffran uppe i 10 000. I Österrike säger meteorologer att det har regnat för två månader på bara två dagar, rapporterar BBC.

Man kan konstatera att framtidens extremväder beroende på klimatförändringar och global uppvärmning inte går att uppskatta hur mycket det kommer att kosta både i pengar och i mänskligt lidande. Bara att dessa 100 miljoner euro i katastrofhjälp som Merkel lovat bara är en "droppe i havet" när katastroferna kommer att dugga tätt. 

1 kommentar:

  1. Men här finns bara sol. Fast det ligger fortfarande några mest osågade knäckta stammar från gamla äppelträd sedan senvinterns tunga blötsnö. Gamla händelser smälter bort och försvinner djupare ner i minnet. Nu är det varmt och skönt ute. Nya översvämningar kommer säkert i Sverige också. Bra att bo en bit över vattenytor. Tyskland sänder 4000 soldater som hjälp mot översvämningar men kan vi få fram 400 med timmars varsel?

    Glömde doften av alla kaprifoler vi räddade upp i överlevande syrener. Använde bara synminnet i natt. Lukt och alla former av känsel är också viktiga. Hörsel skyddade i går obetydligt mot myggen och ja jag vet de är värre norrut. Positivt - Dottern ringde just om en bok med sånger och medföljande cd för barn 0-1 till det lilla barn som vi ska försöka delta i dopet av när en prinsessa förevisas med avspärrade vägar i centrum som följd.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera