En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 5 juni 2013

Lite mer översvämning...
Översvämningar i mellaneuropa skapar stora problem, här är det från  Deggendorf, Bayern.

Översvämningar har drabbat Centraleuropa de senaste dagarna. Sveriges ambassader i Tjeckien och Österrike uppmanar svenskar att följa deras råd och reseinformation samt lokala nyheter. Översvämningar kan orsaka ras, skred och transportstörningar. http://www.krisinformation.se/web/Pages/NewsPage____74971.aspx
Alla floder i Tjeckien är översvämmade men i Prag är läget just nu stabilt, soldater och räddningstjänsten är ute och bygger vallar och har läget under kontroll.

All kommunal trafik i Prag fungerar för närvarande förutom tunnelbanan i innerstaden där den ersatts med bussar. Efter att huvudsakligen Salzburgområdet och Tirol varit drabbade har nu också högvattnet nått större delar av Donaurummet och även huvudstaden Wien där flera vägar nu står under vatten, liksom flera byar i hela norra, centrala och östra Österrike. Flera vägar, både mindre landsvägar men också motorvägar är avstängda.http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Wien/Aktuellt/Nyheter/Hogvatten-och-oversvamning-i-Osterrike-sys/
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Prag/Reseinformation/Reseinformation-Tjeckien/

De höga vattennivåerna förväntas nå Ungern på onsdag och den svåraste situationen förväntas komma till helgen. De mest drabbade områdena är för tillfället Győr-Moson-Sopron-länet och Komárom-Esztergom-länet (norra Ungern, mot Österrike). I Budapest är de två nedersta vägarna vid Donau avspärrade (Budai Alsó Rakpart, Pesti Alsó Rakpart). http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Budapest1/Aktuellt/Nyheter/Information-med-anledning-av-det-hoga-vattenstandet-i-Donaufloden-sys/
Ambassaden avråder inte från resor till Ungern/Budapest men ber er iaktta försiktighet i områden nära Donaufloden.
Extremväder blir vanligare i framtiden och de här synerna som vi sett de senaste dagarna med översvämningar i mellaneuropa kommer bli en allt vanligare syn. Som MSB tidigare har påpekat här hemma i Sverige så bor man nära vatten och i utsatta lägen bör man överväga att flytta.

2 kommentarer:

 1. Ja det är våra barn och barnbarn som drabbas värst. Jag blir sakta allt mer oberoende av olja. Samhället har mycket kvar och allt för ofta fattas felaktiga beslut. Ett mycket dåligt nyss var Eus strafftullar mot kinesiska solcellspaneler. Om panelerna nu är subventionerade och Eu vill stöda de europeiska tillverkarna finns andra lösningar med lagstiftning.

  Det finns fortfarande en del personer som tror koldioxid och andra växthusgaser inte påverkar klimatet och ännu fler som lever i tron att de inte kan göra något. Men vi som något förstår vetenskaplig metod bör åtminstone söka skydda oss en aning. En enkel handling för individen är att leta säkrare boende och för lokalsamhället att förbjuda nybygge i högriskområden och påtala gång på gång riskerna. Dyrare är att bygga skyddsvallar, men där det lönar sig ska det givetvis göras.

  Bäst globalt är att gynna alternativa energikällor och effektivare nyttjande. Platta bildskärmar är ett bra utvecklingssteg från katodstråleröret. Att ha en padda istället för min gamla Nokia ser jag ännu som olämpligt personligen, men inser att när mer intelligenta paddor kommer så byter också jag. Använder inte ansiktsbok men tycker att de gott kan få ha sin serverhall uppe hos dig. Vattenfall behöver lite inkomster efter skandalerna utomlands, fast inte köper jag el från ett företag som producerar mer koldioxid än hela Sverige.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googlade lite och hittade att Vattenfall släpper ut fyra gånger mer än all inrikes trafik med bilar båtar och flyg. Det mesta sker i Tyskland och i sin omfattande propaganda vill Vattenfall enbart tala om vad de släpper ut i Sverige.

   Radera