En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 2 juni 2013

Arbetslösheten skenar i krisländerna...

Arbetslösheten i Grekland och Spanien närmar sig 30 procent. I Grekland var arbetslösheten i februari - som deras senaste siffror gäller - 27,8 procent, medan Spaniens senaste siffror, från april, ligger på 26,8 procent. För Grekland innebär det en kraftig ökning på årsbasis med 5,9 procentenheter jämfört med februari 2012. 
http://www.di.se/artiklar/2013/5/31/arbetslosheten-skenar-i-krislanderna/


Också ungdomsarbetslösheten i de två länderna är närmast katastrofalt hög: 62,5 procent i Grekland och 56,4 procent i Spanien. Men det finns hopp. EU:s barometer över hushållens tillförsikt, som publicerades på torsdagen, visar att grekerna är mer optimistiska än de varit på fem år.

I april låg den totala arbetslösheten i EU på 11 procent, vilket är oförändrat jämfört med i mars. I euroländerna steg samtidigt arbetslösheten med 0,1 procentenheter, till 12,2 procent. Efter Grekland och Spanien är arbetslöshet högst i Portugal (17,8 procent), Cypern (15,6) och Slovakien (14,5). Lägst arbetslöshet har Österrike (4,9), Tyskland (5,4) och Luxemburg (5,6).

När man tittar på Eurozone 17 länderna så är snart 19,4 miljoner människor arbetslösa. Vad gäller de unga i Italien så är snart 40% utan arbete. 24 månader i rad så har arbetslösheten ökat kraftigt.

Sveriges senaste siffror visar en total arbetslöshet på 8,4 procent och en ungdomsarbetslöshet på 24,7. Ungdomsarbetslösheten totalt i EU ligger på 23,5 procent. Andra påpekar att skulle man räkna in svenska ungdomar som är i Norge och arbetar så skulle vi ha nära Europas högsta ungdomsarbetslöshet. 



Finns det en väg ut ur krisen? Räcker det att vi löser det med politiska planscher som här ovan, ifrån folkpartiet. Eller kanske om de unga bara slår knut på sig själva och lär sig stå på huvudet, på en arm, så får de kanske arbete snart?

9 kommentarer:

  1. Stora delar av Europa är ockuperat av Brysselbyråkrater, dags att europeerna tar mod till sig och kastar av sig Euron som bara leder rakt in i fördärvet.

    SvaraRadera
  2. När folk sätter sitt hopp till byråkrati och socialism kan det bara gå åt ett håll. Åt helvete. Snart brinner hela EU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med en sådan stor arbetslöhet redan nu och krisen bara har börjat, får mig att tro att du har rätt. Den stora arbetslösheten kommer leda till en mycket stor social oro.

      Radera
  3. Vi går mot en globaliserad verklighet i vilken demokratin väger väldigt lätt. Arbetslösheten kommer bli skyhög i nästan alla länder och den myopiska, djävulska egoismen kommer förhindra att det införs några medborgarlöner. Utsikterna till massförstörelse torde vara mycket stora när demokratin, välfärdsstaten och miljön inte ges något värde. Världens ledare kommer få känna vad anarki innebär. Politiska ”ledare” kommer massdö som en följd av vapenförsedda droner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo demokratin kommer ligga pyrt till när folket börjar hetsa om förändring. Det är lätt för ledarna att med våld försöka behålla greppet om folket. En totalitär stat inom EU ligger nära till hands att tro på som en möjlig utveckling eftersom en del av medlemsstaterna har en vana till en mycket högre nivå av styrning av de ledande, än den insyn och öppenhet vi har varit vana med här i Sverige. I framtiden kommer vi nog inte veta lika mycket om hur och varför beslut fattas. I krissituationer helgar målen medlen.

      Radera
  4. Många tänker inte på att länder utanför EU också har stor arbetslöshet t ex Turkiet och Nordafrika, där arbetslösheten ligger på samma nivå som inom EU.

    Sanningen är den att vi börjar bli för många och framför allt för gamla, själv 78. Dessutom är det inte längre lönsamt ett investera i nya arbetsplatser allt eftersom de gamla arbetsplatserna konkurreras ut av import från öst.

    Då återstår bara den så kallade tjänstesektorn, d v s tvätta skjortor ät varandra för att betala importen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är oroligt i Turkiet nu, och jag kan tro att de har fått det sämre kan vara en del av det. Sedan att den politiska styrningen inför strängare religiösa lagar när halva landet är kraftigt sekulariserat är en till del av det. Jag tror inte vi har sett slutet på oroligheterna i Turkiet.

      Tjänstesektorn är en framtid, vi måste börja utföra mer arbete lokalt istället för "slit och släng". I framtiden kan vi inte bara köpa nytt hela tiden.

      Radera
  5. Tjänstesektorn ger också stora ganska snabbt växande exportinkomster.

    Jag tror att många av de svenskar som jobbar i Norge ganska lätt kan få jobb i Sverige, men då till lägre lön.

    Turkiet har också fått en hel del flyktingar från Syrien, minns bara att det motsvarar att Sverige skulle fått 50 000 på kort tid. Andra grannländer till Syrien har fått så enorma mängder flyktingar att de motsvarar 2 000 000 i Sverige.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Tjänstesektorn ger också stora ganska snabbt växande exportinkomster."

      Nu förstår vi inte riktigt hur du menar... du menar kanske att vi exporterar arbetskraft? Hur ger det exportinkomster om du inte räknar de som tar med sig lönen tillbaka till Sverige?

      Radera