En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 3 juni 2013

Länktips: Vårt behov av apokalypsen...

Om ni inte har läst den här krönikan av David Jonstad så rekommenderar jag den varmt:
http://davidjonstad.se/2013/06/03/vart-behov-av-apokalypsen/


På bild: den pågående översvämningen i Passau, Tyskland. 400 mm regn föll på bara några dagar.
http://www.br.de/nachrichten/niederbayern/hochwasser-passau-100.html samt se aktuell bild via deras webcam: http://webcams.passau.de/cam-rathaus-huge-aktuell.jpg

David Jonstad skriver om vårt behov av apokalypsen som både hot, löfte och underhållning. Men som samtidigt kan skildra sönderfallet som pågår. I de bästa av världar kan den här genren även vara samhällskritisk och föra tankar om de frågor som vi kan tycka är för svåra att kunna bearbeta på egen hand.
http://davidjonstad.se/2013/06/03/vart-behov-av-apokalypsen/

Som frågor kring klimatförändringar och vad som kommer att hända nu efter att Peak Oil har inträffat. Hur vi hanterar världens allt mer växande fattigdom och brist på resurser.

5 kommentarer:

 1. Behövs inga filmer. Räcker med att kolla nyheterna, följa vad de hittar på i Bryssel och lyssna på våra kära politiker så fattar man vartåt det barkar redan nu.

  Fast litteraturen är intressant för att skapa intellektuell beredskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...tittade du på bilder från översvämningen? också en syn som kommer bli vanligare i framtiden med extremare väder.

   Men jo politiken gör vad de kan för att hålla uppe skenet.

   Radera
  2. Översvämningar är inget nytt. Bryr man sig inte om dem har man ingen beredskap. Har man tänkt igenom, eller visualiserat via scenarios åskådliggjorda i filmer, har man en beredskap när något händer. Smått som stort. Och i bästa fall har man t o m en ark och strandar den på Ararat. Våran beredskap består mest i snackande politiker. Det är inte vad vi bäst behöver när det börjar se ut som på bilderna.

   Vi behöver stadsplanering och ett civilförsvar som förekommer bilderna.

   Radera
 2. Extremare väder lär vara omöjligt att undvika, men givetvis kan vi börja ändra den mer avlägsna framtiden. Det tar tid att ändra klimatet. Jonstad skriver bra och givetvis har han rätt i mycket, kanske nästan allt. Själv ser jag inte allt så omöjligt.

  För att travestera ett liknande uttryck: Inte för att jag är politiker men i tydligt hastigt uppkomna samhällsproblem kan de enas över partigränser och försöka göra något som inte alltid är populärt. Samtidigt tycker jag de talar för lite om just klimatet även om jag förstår det och hoppas att de vid någon extrem väderhändelse gör något mer radikalt. Inte förnekar de väl klimatproblemen?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Blypigment i färg förbjöds i de rika länderna för många år sedan med tanke på vad giftiga de är speciellt för små barn. Bly i hjärnan sänker den mentala förmågan. För några minuter sedan lärde jag att vi, de rika länderna, exporterar 28 000 ton sådan färg per år till mindre rika länder. Är syftet att hålla dem på en lägre mental nivå? En sorts främjande av segregerad apokalyps.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera