En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 11 juni 2013

Kris på karolinska...

Vårt tekniska samhälle är till för att underlätta och göra livet enklare för oss, men vad gör vi när tekniken inte fungerar? Idag havererade journalsystemet på Karolinska:
http://www.dn.se/sthlm/karolinska-i-stabslage/

Även förra veckan försattes universitetssjukhuset – som finns i både Solna och Huddinge i stabsläge. Även den gången på grund av it-problem. Problemen med journalsystemet har drabbat alla vårdgivare i Stockholms läns landsting.


Vi kommer inte åt en enda uppgift via journalsystemet. Inte vilken sjukdomsbild patienten har, inte vilka mediciner patienten går på eller en vilka patienter som är inbokade på läkarbesök, säger en läkare som arbetar på en vårdcentral till DN.

En läkare på Sabbatsbergs sjukhus i centrala Stockholm säger att personalen där inte kommer åt uppgifter i journalerna. Hälso- och sjukvårdslagen, Patientdatalagen och Socialstyrelsens föreskrifter kräver att journal ska föras för alla patienter. Journalen innehåller uppgifter som behövs för att patienterna ska få en bra och säker vård. Nu för man alltså anteckningar för hand tills felet är åtgärdat. Men det hindrar ju inte att man under tiden inte kan ge människor en trygg och säker vård eftersom de kan behöva mediciner som man nu inte kan se om de behöver eller inte. 

Då måste man kanske gå på vad personen själv kan berätta om sitt nuvarande sjukdomstillstånd. Alla människor kommer inte att minnas vilka mediciner de går på, så milt uttryckt är ju detta lite av en katastrof. Vi hoppas på att felet snart är åtgärdat och att man kan ha ett mer felsäkert system så att det inte blir långvariga avbrott i framtiden...

3 kommentarer:

 1. Ibland är utskrift på papper en bra reserv.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Karolinska? Finns problem i hela Stockholmsområdet.
  I sommar vill man inte bli sjuk här. De har ingen kvalificerad personal, eller i vart fall alldeles för lite. Köer och bortprioriteringar lär gälla. Datastrul är bara grädden på moset. Eller ska man skriva moraset? Erosionen fortsätter.

  SvaraRadera
 3. Nytt stabsläge idag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera