En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 14 juni 2013

Samhället tjänar på invandring...

Det är OECD, den internationella samarbetsorganisationen, som gjort denna politiskt kontroversiella undersökning i 27 länder. Invandringen är en het fråga i de flesta länder, där partier som vill stoppa eller kraftigt begränsa möjligheten för flyktingar och arbetskraftsinvandrare att få uppehållstillstånd hävdar att samhället skulle tjäna stora belopp på en sådan politik. I Sverige har Sverigedemokraterna i flera år krävt en statlig utredning om invandringens kostnader.
http://www.oecd.org/els/mig/imo2013.htm

OECD har i sin stora undersökning jämfört vad invandrarhushållen betalar in i skatter och avgifter med vad de kostar i form av socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice. Nettot blir ett plus för samhället i de flesta av de 27 länderna, med ett genomsnitt på drygt 3 000 euro per år (26 000 kronor) och hushåll.
http://www.dn.se/ekonomi/invandrare-betalar-mer-till-samhallet-an-de-far-tillbaka/

Även i Sverige bidrar invandrarna mer till stat och kommun än de får tillbaka. Enligt OECD blir det ett plus för samhället på någon tusenlapp per år. Det största samhällsvinsten på invandrarhushållen gör Schweiz med cirka 15 000 euro.


Det är bara i fem av de 27 länderna där invandrarna är en nettokostnad för samhället, däribland det stora invandrarlandet Tyskland. Men det beror på de höga kostnaderna för pensioner till invandrare som kom efter andra världskriget från Östeuropa med tyska pass. Räknas pensionerna bort går invandringen med ett stort plus i Tyskland. OECD har även tittat på inkomster och kostnader för de invandrare som inte har medborgarskap med motiveringen att den politiska debatten i många länder skiljer på "utlänningar" och "invandrare". Den beräkningen visar att dessa hushåll är mer lönsamma för samhället än hela gruppen invandrare.

För "utlänningarna" blir det ett plus på cirka 6 000 euro för samtliga undersökta länder, och ett plus på nära 5 000 euro i Sverige. Skillnaden beror främst på lägre kostnader för pensioner.
OECD-rapporten baseras på uppgifter för åren 2007-09, före den djupa finanskrisen. Men OECD har också undersökt följderna av finanskrisens första år. Den jämförelsen visar att finanskrisen sänkte invandrarhushållens bidrag till samhället med cirka 1 000 euro per år, ungefär lika mycket som övriga hushåll.

Men i några länder ökade oväntat invandrarnas bidrag till samhället. I Sverige räknar man med ett plus på cirka 800 euro, medan nettobidragen från övriga hushåll minskade ungefär lika mycket. Enligt OECD beror det här på att många invandrare inte har lika starkt socialt skyddsnät som övriga medborgare, samtidigt som många invandrare började arbeta mer för att kompensera för krisens följder.

För mig att läsa de här siffrorna, så känns det fantastiskt att det nu finns argument för att ha våra öppna gränser öppna. Att vi skall fortsätta att ta emot både arbetskraftsinvandring och flyktingar för att de tillsammans bär sina egna kostnader för samhället. Att detta inte tillåts vara ett argument för att stänga våra gränser. Ett staket håller heller kanske inte andra ute, men det stänger dig själv inne.

18 kommentarer:

 1. Detta är ju naturligtvis en helt politisk rapport som syftar till att misskreditera partier som Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna och Frihetspartiet.

  Rapporten är missledande och man blandar verkligen äpplen och päron på ett närmast komiskt sätt. T.ex. likställer man en somalisk analfabet som kommer hit 2013 och som helt saknar förutsättningar att någonsin bli en välintegrerad europé med t.ex. en finne som kom till Sverige en fredag på 60-talet och stämplade in på Volvo på måndagen. En pluspost från dag 1 (eller i alla fall vecka 1).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finländaren kanske dessutom "tog" ett arbete för en "äkta" svensk? Då är det väl heller ingen pluspost i din bok?

   Radera
  2. Du menar alltså att det är lönsamt att massimportera utvecklingsstörda, anafabeter, pensionärer och kriminella? Fan vad du är smart Rymdis! Vilken drog går du på?

   Radera
 2. Ja, men om man räknar samman all invandring så klarar alltså hela sektorn att bära sig själv, oavsett om man då är finländare som kom för att jobba på volvo, eller en flykting som behöver längre tid på sig för att lära sig språket och komma in på arbetsmarknaden. I genomsnitt kanske mellan 6-8 år för en del att komma in på arbetsmarknaden som kommer från andra länder och inte står så nära vår svenska arbetsmarknad som kanske finländarna gör.

  Men som rapporten visar får dessa grupper då tex. en lägre pension så systemet fungerar ändå. Kostnaderna bär sig själv i systemet.

  SvaraRadera
 3. Självklart tjänar samhället på invandring. Bevisen för detta är uppenbara! Åk ut till närmaste mångkulturella förort och se välståndet med dina egna ögon. Du kommer att se en dynamisk förort där alla arbetar, folket bor i marmorpalats och har miljonlöner. Invandrarna tar inte emot en enda krona i bidrag och de betalar sjukt mycket skatt.

  Rosengård, Rinkeby och Bergsjön är Nordens Silicon Valley som sjuder av tillväxt! Somaliska kvinnor i vandrande tält är vår tids rikemanskostym och har ersatt forna dagars välbärgade med monokel och hög cylinderhatt. DN har rätt och Sverigedemokraterna har fel. Invandring är alltid extremt lönsamt.

  Bagdad-Bob

  SvaraRadera
 4. Då är det ju väldigt märkligt att så gott som samtliga länder i Europa, förutom Sverige, vill ha mindre invandring. Men vi svenskar vet ju alltid bäst.

  Då måste det också vara rena bluffen att Sverige beräknas (nästan) bli ett U-land bara inom knappt 20 år enligt HDI-måttet och att svenska pensioner beräknas bli näst sämst inom EU om 35 år.

  Nej, det handlar förstås om att OECD och globalistorganisationerna vill ha ett utökat arbetskraftsutbud för att kunna sänka lönerna.

  För övrigt så beräknas kostnaden för invandrarnas brottslighet till 29 miljarder i Norge. Man kan nog dubbla den summan när det gäller Sverige ...

  SvaraRadera
 5. Jag vill redan nu tacka er alla - såväl vänner som ovänner - för mitt kommande nobelpris.

  Här är min idé: DN har nu berättat att invandringen är en nettovinst i "Sverige och övriga industriländer". Vad bra. Mitt förslag är att vi tar alla arbetslösa och fattiga greker och flyttar dem till Portugal, som ju också har det svårt i tider som dessa. Sedan tar vi alla arbetslösa och fattiga portugiser och flyttar dem till Grekland. Genast har dessa båda krisande länder fått tal del av massinvandringens nettovinster. Lika enkelt som det är genialt. Vi kan helt enkelt flytta runt alla arbetslösa och fattiga européer i en gigantisk flyttkarusell så att varenda europeiskt land får ta del av massinvandringens nettovinster. Smart, inte sant?

  Men varför sluta här? Det finns lite olika siffror på hur många flyktingar det finns i världen, men en siffra är som brukar nämnas är 20 miljoner. Mitt förslag är att vi helt enkelt tar hälften av dessa och placerar dem i Europa. Sverige borde kunna ta del av en miljon av dessa på ett bräde, minst. Tänk så många skolor, sjukhus och fritidsgårdar vi kan bygga för alla de pengar vi tjänar på att de kommer hit. Alla de kommuner som i dag klagar på att flyktingar och ensamkommande är en ekonomisk börda, överbevisar vi genom att tvinga på dem tio gånger så många - minst. För DN har sagt att det är en nettovinst. Då är det också en nettovinst.

  Men låt oss inte vara egoistiska. Vi måste låta övriga världen få ta del av massinvandringens nettovinster. Mitt förslag är att alla fattiga, arbetslösa och svältande somalier flyttar till Etiopien. Sedan låter vi alla fattiga, arbetslösa och svältande etioper och flyttar dem till Somalia. Ser nu genialiskt det är?

  Nu är det bara att invänta mitt nobelpris. Ni får gärna gratulera mig redan här och nu. Tack!

  Matte Snille, journalist på DN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matte Snille. Den här utredningen byggde alltså på siffror från 1975 och fram till idag, och då har man ännu inte gjort sådana experiment som du pratar om att bara flytta två hela befolkningar.

   Naturligtvis kommer allt i världen att förändras framöver då världsekonomin står inför en enorm förändring i och med peak oil.

   Förhållande på arbetsmarknaden kommer bli mycket, mycket värre än det varit i dag och jag tror att arbetslösheten kommer att skena i Europa och även i Sverige. Då kommer antagligen de här siffrorna inte att vara relevanta längre, men ändå intressant att se dem som hur det har varit.

   Radera
 6. Vad har jag vunnit på invandring?

  När jag var liten skrämdes vi med de hemska finnarna som bara söp och slogs med knivar. Det var mest ensamma unga män som slet hårt i tunga jobb på dagarna. Senare kom alla i kontakt med de finska kvinnorna i sjukvården. Många biträden undersköterskor och sköterskor var och är finnar. De har räddat mitt liv. I närmaste grannhuset bor en nyss pensionerad undersköterska från Finland hennes döda man jobbade länge inom sjöfarten på svenska fartyg och var en mycket duktig mekaniker. Deras tre döttrar har jobb och barn och äldsta barnbarnet har blivit snickare och hjälper två veckor varje sommar till att systematiskt modernisera och reparera sin mormors hus.

  Japansk skit sa man om de billiga nya prylar som först började komma från Japan. Plastleksaker och billigt krimskrams. Nu har de kvalitetsbilar och när jag började sälja stereo för drygt 40 år sedan fanns redan kvalitetsprodukter från Japan. Mitt företag i en ombyggd vindslokal sålde mer än fina affären på fina gatan av utvalda komponenter och de klagade till leverantören och sa att kunderna bara tittade och undervisades hos dom och sedan gick till oss som dumpade priserna. Ja vi höll lite lägre priser. Japanerna undersökte saken noga och till jul fick vi några flaskor Japansk Champagne. De var nöjda med hur vi svarade på kundfrågor och såg oss som mer kompetenta än fina butiken. Dessutom sålde vi bra av deras artiklar.

  När första barnet skulle komma insåg vi att tre i en etta är lite trångt så vi köpte ett hus i visst behov av renovering och började lära oss reparera och modernisera. På vedspisen i köket fanns en liten lös elspis. Varmvatten fanns på toan eller värmdes i kastrull. Första steget blev varmvatten från ny beredare i källaren upp till köket. Efter några år höll vi på med att isolera huset utifrån med extra ull nya treglasfönster och ny fasad. En kurd som kom via Norge som flykting och satt några dygn på häktet i Karlstad medan man undersökte hans flyktingstatus ville hjälpa till. Han lyckades nästan genast slå sig på tummen och vi gjorde hål på nageln och trycket försvann i en fontän av blod. Visade sig inte ha så stor erfarenhet av husbygge utan hade mest haft en liten servering i den lokala staden vid sidan om borgmästarjobb. Kurdisk litteratur fanns i serveringen och det bestraffades med fängelse. Senare har han byggt eget hus med lite hjälp av mig. Ja häktet i Karlstad kallade han hotell med erfarenhet av Turkiska fängelser. Han har haft lite olika jobb som anställd och aldrig varit arbetslös mer än några få dagar. Sedan 20 år driver han restaurang med flera anställda. Tyckte vedspis hemma var bra försäkring, men i tisdags var den ute. Har hjälp av en vän från Polen. Köket börjar skina men än är mycket kvar.

  Tänkte först skriva om hur maten blivit mer internationell i Sverige för mig från den norska valbiffen vi med god aptit åt på 50-talet som små via första Italienska Pizzan på första Pizzerian i Värmland och hajfenssoppan på första Kinarestaurangen i Karlstad i slutet på 60-talet. Pekinganka i Linköping beställd 24 timmar i förväg och Sushi som senare visar sig vara dubbelt så stor här i Sverige som mer nära Japan t ex i London. Olivolja och espresso fick jag rejäl smak för i Italien i slutet på 70-talet och det fanns någon enstaka sort här redan då att köpa, men nu fyller de olika varianterna redan hyllmeter i minsta kvartersbutik.

  På nittiotalet jobbade jag en vår i Australien, ja här var det höst. Lärde känna deras variant av grillning som innebär ved och inte kol samt plåt över elden. Blev gott och inte så bränt som ofta här. Nu verkar detta med ett litet tillskott av ved bli populärt.

  Just nu gör min fru guacamole som vi köpte i en färdig påse med allt utom vitlök fast vanlig rå lök får vi se om en stund. Tidigare har man köpt en påse för varje sort. Nu kommer hon med maten blir spännande.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec, tack för att du delar med dig. :)

   Radera
 7. Rymdiz, du verkar vara en god människa som ser världen med glasögon gjorda av Di Leva och Friggebo. Kortfattat, det funkar inte riktigt så... speciellt inte när du är inne på minfälts ämnet integration/flyktingar. Även OECD har en agenda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag jobbade på Invandrarservice i Luleå i nära 10 år vilket naturligtvis färgar mina "glasögon". Alla ville så snabbt som möjligt komma in i svenska samhället och börja arbeta. De är inte här för att bara hämta bidrag utan för att de vill starta ett nytt liv.

   Radera
  2. Som det mesta i livet så är det inte svart eller vitt utan både och. Alla har vi olika erfarenheter. Här är en kvinna med en läsvärd blogg i ämnet: http://meritwager.wordpress.com/

   Radera
 8. Snälla Rymdiz kika på Tino Sanandaji skiver om rapporten. Trodde du såg igenom dimridåer..

  http://www.tino.us/2013/06/oecd-invandringen-en-nettokostnad-nar-samtliga-budgetposter-raknas-in/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om förlusten är 0.57% eller vinst på 0.2% vilket är två siffror du nämner på din sida, så är det i min bok rätt nära +/- 0. Alltså jag tycker inte de siffrorna är relevanta om vi tar en så pass liten förlust om det nu skulle finnas en sådan.

   Men tack för att du lyfter fler sidor av myntet.

   Radera
 9. Ja det säger ju sig självt att vi tjänar enormt på att ta in mängder av analfabeter och lågutbildade, tränga ihop dom i betongkaserner i förorterna och försörja 10-barnsfamiljer på bidrag! Du är är ett snille! Bilbränder, hemspråksundervisning på hundra språk och gängkriminalitet är superlönsamt! Sverige tjänar massor på att importera pensionärer från tredje världen och ge dom full pension utan att dom betalt en enda skattekrona. Och arbetskraftsinvandring, det behövs ju, eftersom det är fullständigt omöjligt för företag att hitta folk när arbetslösheten är noll.

  Allvarligt talat, har du druckit eller är du korkad?? Man måste vara dum i huvudet på riktigt om man tror att sveige tjänar på dagens invandringspolitik. Vakna, människa!!! Tror du på tomten också eller? Man tror ju inte att det är sant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din människosyn är skrämmande.

   För övrigt massimporterar vi inte, vi har en viss mängd kvotflyktingar som kommer till Sverige, dessa är de enda som vi själva hämtar hit.

   Ett syfte är också att minska lidandet i världen att ta och försöka hjälpa FN att förflytta människor ur flyktingläger som lever under vidriga förhållanden. Women at risk, med barn går först. 1700-1900 personer / år kommer som kvotflyktingar. Detta är dock inte den stora gruppen av flyktingar och invandrare som kommer till Sverige.

   Den största gruppen invandrare till Sverige är fortfarande från våra egna grannländer. Finland, Norge, Danmark osv.

   Vad jag skrev att sett som hela sektorn av alla grupper som ryms i begreppet invandrare så har alltså den sektorn kunnat bära sina egna kostnader vilket alltså visades i rapporten.

   I framtiden kommer vi ha en sämre världsekonomi, och också ekonomi inom Europa och Sverige vilket gör att vi också har sämre förutsättningar att ta emot så många som vi gjort hittils.

   Radera
 10. Snacka om att köpa en beställd rapport rakt av utan att kritiskt granska den.
  Hade du kunskaper att göra det eller låtit någon som har kunskaper hjort det skulle du fått en helt annan bild av innehållet. För övrigt visar rapporten att invandringen går med minus, om man läser rapporten till sitt slut. Den tar enbart upp ca:60% av alla offentliga kostnader samt tar intäkter och kostnader från några gynnsamma år.
  Kom in i verkligheten, här är det varmt och skönt och folk vet vad dom pratar om.

  SvaraRadera