En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 30 november 2012

Fredagsmys: Spel för välgörenhet...

I juletider finns även sådana här spelpack att köpa för välgörenhet. Spel som säljs på Steam, där man själv väljer hur mycket man vill betala. http://www.humblebundle.com/

Metro2033, Red Faction, och fem andra spel. Visserligen äldre, men har man inte spelet dem så är de ju fortfarande bra och då man själv sätter priset kan det ju inte vara annat än prisvärt?


Steam är ett så kallat content delivery-system skapat av Valve Corporation för att digitalt distribuera datorspel till kunder. Systemet skickar automatiskt ut uppdateringar till de spel man äger och spelar. Chattfunktionen "Friends" gör att man kan skicka och ta emot meddelanden med vänner på sin kontaktlista, och även se vilka spel de spelar och på vilken server.


Installera Steam här, http://store.steampowered.com/

Hållbar befolkningsutveckling...

Har tidigare skrivit om befolkningsexplosionen här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/10/hushalla-med-resurser-vs-begransa.html


FN har tidigare ritat sådana här glädjegrafer, där man hoppas på att mänsklighetens befolkning plötsligt skall plana ut och stabilisera sig kring 10 miljarder, men jag skulle säga att det är lite av en glädjekalkyl. Faktum är att det inte finns några tecken på att befolkningen kommer att plana ut och stabilisera sig utan mer att den fortsätter växa exponentiellt tills den plötsligt kraschar.

Idag tänkte jag visa två grafer som visar just detta med hållbar utveckling.


Det här första exemplet visar tillväxten för till exempel vissa bakterier som växer exponentiellt, eller vår egen fjäll-lämmel vilken vissa år har en fullkomligt exploderande population tills lämlarna måste börja migrera från sitt naturliga livsområde för att det helt enkelt inte finns nog med mat.

Det brukar leda till en mass död av fjäll-lämlar och de dör då tillbaka till en mer hållbar nivå, och en population brukar sedan stabilisera sig kring områdets bärkraft.


En stabilare utvecklingskurva planar ut under en längre tid för att sedan stabilisera sig. I vårt exempel med vår egen population har miljöns motstånd visat sig vara något vi kan bryta igenom genom modern medicin, teknik, effektivare industrialiserat jordbruk och tillgången till billig energi (olja). När resurserna sinar och vi inte längre har tillgång till vår energi och inte kan driva jordbruket med samma storskalighet, samtidigt som vi har en allt större befolkning. (Det beräknas att vi når 9 miljarder, år 2050). Så kommer det inte bli ett mjukt utplanande.

Det hjälper inte att FN drar en kraftig linje i sidled för över hur de tror att kurvan borde se ut för att vara hållbar när vi redan är långt över den nivå vi hade behövt vara för att ha haft en hållbar befolkningsutveckling.

Under andra delen av det här århundrandet, har vi behov av en tredjedel mer mat, samtidigt som jordbruket inte kan öka sin produktion mer. De måste minska sin bevattning med 50% på grund av sjunkande grundvattennivåer då man pumpat upp för mycket vatten tidigare, samt nu drabbas av mer frekvent torka. Fosforn (konstgödsel) som vi är helt beroende av för dagens industriella jordbruk, når en punkt där efterfrågan är större än tillgången, redan om 20 år, och tar sedan slut om 50 år. Samtidigt som oljan tar slut om 18 år, och då har vi samtidigt drabbats av sådana stora klimatförändringar att torka/skyfall och extremt väder ger oss missväxt olika år.

Sammantaget drar alltså alla dessa faktorer ned vår matproduktion med kanske 40-50% mot dagens nivåer, samtidigt som vi alltså är en 30% större befolkning. Detta innefattar att vi alltså kan övergå till att driva jordbruksmaskinerna på någon form av biobränslen eller biodiesel. Transporter av maten är också ett problem då distributionen av mat blir svårare att lösa än idag. Glappet mellan miljöns motstånd och befolkningstillväxten växer alltså dagligen.

Orsaken är att vi alltså redan är långt över miljöns naturliga motstånd och det enda som återstår är därför att vi dör bort till en mer hållbar nivå, så befolkningen kommer halveras oavsett vad vi gör för att förhindra det. Vi lever över jordens resurser och under andra halvan av det här århundrandet finns det inte längre mat och energi för att föda vår befolkning.

torsdag 29 november 2012

Ett svart hål större än Greklands ekonomi...

Ett ofantligt stort svart hål har upptäckts i galaxen NGC 1277. Det ljussugande fenomenet sträcker sig över en sjundedel av galaxens hela massa. Den svarta hålet har en massa motsvarande 17 miljarder gånger vår egen sol. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15854263.ab


Ännu en gång kan man reflektera över hur små mänsklighetens problem ändå är i relation till universums oändlighet.

Goodordering bags...

Några vänner håller på med ett projekt på Kickstarter. Så jag vill gärna föra ut detta budskap. De har designat fasionabla cykelväskor, bland annat som hjälper dig när du vill börja handla med hjälp av din cykel och lämna bilen hemma.
http://www.kickstarter.com/projects/jacquima/goodordering-bags

De finns i olika färger och storlekar. Leverans under våren 2013 om Kickstarterprojektet går igenom. Det saknas £84 i skrivande stund, så kanske och förhoppningsvis kommer deras projekt i hamn.


Man registrerar sig på Kickstarter när man vill pledge:a till ett projekt, men pengar dras ej ifrån ens kort förrän ifall projektet går igenom. Då betalar man och får sin vara skickad till sig när den är tillverkad.


Kickstarter hjälper de innovativa människorna med idéer men som kanske inte får lån ifrån banken och finansiering på vanligt sätt. Det hjälper små företag att komma igång med sin verksamhet.


Jacqui Ma som har designat väskorna har tidigare arbetat med väskdesign åt kända märken som Puma, Adidas m.fl. Detta är dock första gången hon designar åt sig själv och sitt egna företag. Väskorna är av hög kvalité och väl genomarbetade. Så gör som jag och beställ en väska! Snabbt innan tiden är ute. :)

onsdag 28 november 2012

Situationen i USA i en bild...


Arbetstillfällen försvinner inom privat sektor, samtidigt ökar fattigdomen och allt fler blir beroende av 'food stamps' och sociala bidrag. Handelsbalansen i USA "trade deficit" är världens största negativa handelsbalans genom världshistorien och genom detta skickar USA sina arbetstillfällen till andra delar av världen (Asien).

Visserligen har staten försökt ta sitt ansvar och skapa "offentliga jobb" med 6% ökning sedan 2001, men detta är också något som kostar folket pengar då alla verkliga inkomster kommer ifrån privat sektor. När situationen är så pass dålig nu och den ekonomiska recessionen precis har börjat så kan vi bara drömma (mardrömmar) om hur illa det kommer vara 10 år från nu.

Julklappar som gör en skillnad...

Förra året stödköpte jag bland annat från stadsmissionen, samt skänkte pengar till Rädda barnen och Röda korset i juletid. Men faktum är att en del inte tycker om när man ger dem gåvor som är för ett socialt gott syfte. Alla blir inte glada över att veta att ett träd planterats i deras namn.

En del tycker att gåvor skall vara riktade till den person man ger den till och att man alltid själv måste skänka pengar till välgörenhet ifrån sitt eget hjärta och samvete och att man inte kan göra det i någon annans namn. Då har man även berövat dem deras egen glädje över att själva skänka något. Det verkar då egennyttigt att ha skänkt bort deras julgåva de förväntade sig av en, för att man ville göra något gott för någon annan än dem.

Däremot tycker jag det är en bra idé att ge vad jag vill kalla "socialt medvetna gåvor". Varför inte köpa lokalproducerade delikatesser, borde finnas något som tilltalar alla i den här kategorin.

Rädda barnen är också en av de organisationer som har vad jag vill kalla just socialt medvetna gåvor. I deras presentbutik kan man hitta gåvor som är tillräckligt konsumtions-samhälle betonade för att även slit-och-släng-personligheter som bara uppskattar nya blänkande konsumtionsföremål ska kunna uppskatta dem. Att Rädda barnen också gagnas av att man köper gåvor där är då bara en extra vinst i sammanhanget.

http://shop.rb.se/Section/Section.aspx?SectionId=5175100&MenuId=5175100  Det kan vara lite svårt att hitta till shoppen, men tror att det går att länka till den såhär. Annars följ hemsidan här: http://jul2012.raddabarnen.se/privat.html


Det går även att leta upp återförsäljare som säljer produkter som producerats på lokal plats i fattiga länder, med ett rättvisetänkande, där del av försäljningen går tillbaka till de som behöver det. Rättvisemärkning är ett sådant sätt att hjälpa de fattiga mer strukturellt genom att försöka börja köpa varor som de kan bygga en verksamhet kring, det hjälper dem en längre stund än en engångsinsats av att bara ge en gåva i pengar. Att till exempel bestämma sig för att alltid köpa rättvisemärkt kaffe exempelvis. Eller Fair Trade som det heter.

Jag kan även tänka mig att en mer verklig gåva är att ge någon sin tid eller göra något för sitt lokalsamhälle. Kanske kan man glädja sina egna äldre bortglömda släktingar med ett besök och visa att man tänker på dem. Kanske på ett fint sätt försöka hjälpa någon, som man vet har det sämre än en själv, det är själen av själva julen. Allt handlar inte om gåvor av pengar, men att ge någon stöd eller hjälp och av sin egna tid kan vara mer värdefullt.

Många hjälporganisationer har även julkort som du kan skicka som är jättefina som samtidigt stödjer Cancerfonden, Rädda barnen eller andra hjälporganisationer. Faktum var att på affären stod dessa julkortsställ så nära varann att det kändes svårt att välja vilka man borde stödja först och främst.

Men om man stödjer lokalproducerade varor så gör man även en skillnad vad gäller hur vårt samhälle är uppbyggt. Genom att satsa på sådana gåvor som är rättvisemärkta eller lokalproducerade gör man även en samhällsförändrande insats vilket också ger en mer långtgående effekt än bara någon slit och släng produkt som man redan har glömt innan nästa jul.

EU fortsätter bygga sin icke-demokrati...

De flesta av topp-politikernas övertramp mot demokratiska rättigheter sker hela tiden med hänvisning till att det är ont om tid, krisen måste lösas med varje medel tillgängligt och så vidare. Därför kompromissar man med medborgarnas rättigheter i princip varje gång en lösning behöver komma till stånd. När man skänker "engångsbelopp" till Grekland kan man någonstans acceptera att det inte finns annat att göra. Men ett ytterligare problem är när man bygger upp permanenta icke-demokratiska besluts-strukturer inom EU.

Den här gången är det istället "den slutliga lösningen", med en europeisk bankunion (för att rädda bankerna inom EU) som är på tapeten vilket visade att även en lösning som kommer att ge konsekvenser under lång tid framöver, åratal framöver, kommer drivas igenom utan tanke på demokratiska värderingar.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/27/ingves-skattevarning/


Från artikeln hos di läser vi följande:

Planerna på en europeisk bankunion lanserades vid EU-toppmötet i juni tidigare i år. Tanken är att ansvaret för den finansiella stabiliteten i euroområdet ska flyttas upp på överstatlig nivå.

EU-kommissionen vill att Europeiska centralbanken, ECB, tar över ansvaret för bank- och finanstillsynen i euroområdet. Länder som står utanför valutaunionen får vara med, men den yttersta makten ska ligga hos ECB-rådet, där bara euroländer är representerade.

”Det är inte förvånande att denna diskussion pågår euroländerna emellan, men går man utanför eurokretsen måsta man hitta sätt att balansera euroländernas intressen mot icke-euroländernas, så att det inte slutar i beskattning utan representation”, säger Stefan Ingves.

Det är en omöjlig demokratisk situation om det här blir den sista lösningen vad gäller euro-krisen. Tidigare har man ju även klubbat igenom lösningar som säger att om euro-länderna behöver ekonomisk räddning så kan de ringa in pengar från övriga eu-stater med kort varsel. Men nu skall det alltså formaliseras ytterligare med en mer cementerad beslutsprocess där inte alla som "drabbas" av besluten får tycka till.

Ett råd som fattar beslut ger ju ett sken av demokrati, men problemet när alla intressegrupper inte är representerade utan i det här fallet endast euro-länderna gör att de kommer att fatta beslut som gagnar deras länder mer än det tar hänsyn till länder som inte är med i valuta-samarbetet. När ansvaret överstatligas kan ECB kräva mer stöd ifrån medlemsstaterna för räddningspaketen som kommer avlösa varandra. Då det är länder som står utanför euro-samarbetet som har de finansiella resurserna blir det naturligtvis dessa som skall betala.



Genomförs dessa strukturförändringar som är odemokratiska till sin uppbyggnad spelar det ju ingen roll om besluten till en början kanske är demokratiska, att man "tar hänsyn" till hela europas intressen. I slutändan kommer det i krissituationer att bli odemokratiska beslut. Detta ligger i strukturernas natur.

Ironiskt nog konstaterar även det EU-stödda forskningsprojektet RECON, (http://www.reconproject.eu/) i vilket ingår 120 forskare från 14 länder och som leds av det norska Centrum för Europaforskning (ARENA), att EU fungerar inte demokratiskt, och att den fria marknaden alltid sätts före välfärden. Projektet konstaterar bland annat att EU:s representativa ordning är så invecklad att den skapar problem för folklig kontroll; förhållandet mellan parlamenten på europeisk och nationell nivå är inte avhängigt någon formell struktur, vilket gör beslutsprocessen oklar; genom EU-domstolens praxis har de ekonomiska friheterna fått företräde framför sociala rättigheter; genom upprättandet av EU:s utrikes- och säkerhetstjänster har det blivit i stort sett omöjligt att avgöra om det är nationella eller EU-myndigheter som utformar utrikespolitiken.
http://www.nejtilleu.se/kef/kef123/eu_ar_alltmer_en_odemokrati.html

Generellt skriver man att EU inte har genomfört ”en europeisk postnationell demokrati”, som förblir en illusion. Två tyska forskare skriver i en delrapport att Lissabonfördraget har visat på ”den uppenbart elitistiska och byråkratiska” karaktären av europeisk politik. EU:s integration är elitdriven och har misslyckats att etablera en allmän demokratisk uppslutning om utvecklingen inom EU. Den tyske professorn i statskunskap Jurgen Neyer menar att kärnan i demokratin inte är institutionerna utan folket, eller folkens fria meningsutbyten i en obegränsad offentlig sfär. Han säger: ”Mätt mot folkets avgörande roll och en obegränsad offentlig sfär är det utan tvekan rätt att slå fast att EU strukturellt är ur stånd att vara en demokrati”.

Med ”skuldkriserna” som förevändning pågår nu en process där EU:s institutioner påtvingar medlemsstaterna en extern nationell budgetkontroll, löneförhandlingar som inte får strida mot produktivtillväxt, samt privatiseringar av sociala rättigheter och offentlig sektor. Denna process, om den lyckas, innebär ett avgörande steg mot den totala odemokratin.

Existensen av ett oberoende föreningsliv inklusive fackföreningar hotas, då dessa kommer avkrävas att inte ställa några krav som inte är förenliga med vad EU och dess institutioner befaller. Riksdagen kommer alltmer att få funktionen att kontrollera den sociala utvecklingen så att den respekterar EU:s fördrag.


Får vi gissa på att Europa kommer att ändra färg snart kanske till grönt, för att sedan gå vidare till gult?

Så sammanfattningsvis rullar den katastrofala EU utvecklingen vidare, och med politiker mer fokuserade på finanselitens intressen, jämfört med folkets intressen och utan politiska ideal, värderingar och förhållningssätt som styr det man gör så finns det mycket liten vägledning för vart EU-projektet är på väg. Man låter helt enkelt det kortsiktiga tänkandet styra den långsiktiga utvecklingen. Demokratin är snart ett minne blott.

tisdag 27 november 2012

Berglin om ekonomi...



(Det går att klicka på bilden för större bild). Berglin publiceras bland annat i SvD men går även att köpa här: http://www.pressbyran.se/webbshop/produkt/berglin-sv/ Ibland sätter teckningarna verkligen fingret på samhällssatiren som pågår runt omkring oss hela tiden.

...visst är det så att det finns många förstå-sig-påare där ute som sitter med alla svar...




...och slutligen..några ord om vårt klimat.

Ibland är det som att med humor förstår man budskap enklare än när det sägs med allvar.

Regler är till för att kringgås...

Det är otroligt tröttsamt att läsa, höra och ens tänka på Grekland. Orsaken till att det är så tröttsamt är att den här härvan får de inblandade att mer och mer vidta åtgärder som är tveksamma, oetiska, på en sluttande kurva tills man även begår regel- och lagbrott.

I natt försökte djupa tänkare återigen granska regelverket för att hitta kryphål för att rädda grekisk ekonomi med "mer av samma" som man tänkt sig ska lösa situationen, men som inte fungerat tidigare.


Bild: Solen går ned över Grekland.

Beslutsfattarna i EMU och IMF beslutade inatt att Grekland får nästa låneutbetalning på 34,6 miljarder euro, motsvarande 296 miljarder kronor. Man lättar även på Greklands skuldbörda med omkring 40 miljarder euro, motsvarande 340 miljarder kronor. http://www.di.se/artiklar/2012/11/27/kommentar-gar-greklandsbluffen-igenom

Totalt alltså 636 miljarder.

De viktigaste åtgärderna är:

- Räntan på lånen sänks, en tioårig räntefri period införs och löptiden förlängs från 15 till 30 år.
- Grekland ska köpa tillbaka obligationer som privata långivare fick i utbyte efter vårens skuldnedskrivning. De handlas till 30-35 procent av nominellt värde varför den potentiella besparingen blir ungefär två tredjedelar av det utestående beloppet.
- Vinsterna från ECB:s köp av grekiska statspapper, som gjorts till rejäl rabatt på andrahandsmarknaden, ska slussas tillbaka till Grekland.

ECB vet att de inte får stödja statsskulder direkt, därför tar de omvägen via andra länders centralbanker som tar emot vinster som ECB tidigare gjort, och slussar dem vidare till Grekland. "Därmed anser ECB-chefen Mario Draghi och de andra EMU-höjdarna att förbudet mot centralbanksfinansiering av budgetunderskott upprätthålls."

Värdeförlusten för de privata långivarna blir alltså återigen hög, om de fick en obligation med 100kr värde tidigare som kompensation för tidigare skuldnedskrivning så skall alltså Grekland få köpa tillbaka denna för 30kr. IMF-chefen Christine Lagarde sa i ett uttalande att priser över de som gällde på måndagen inte kommer att accepteras och att IMF håller inne med sin del av låneutbetalningen tills återköpen är genomförda.

De privata långivarna, som i våras i praktiken blev av med 74 procent av sina fordringar (på papperet hälften), ska alltså på något sätt tvingas till en ny skuldnedskrivning. Tydligen har de inte rätt att säga nej till denna uppgörelse. Kommer de ändå att vägra?

När det gäller de sänkta räntorna på lånen, den räntefria perioden och förlängningen av löptiden är frågan om skattebetalarna i långivarländerna genomskådar detta. Det innebär att skattebetalarna får ta kostnaden för ränteförlusterna. Ett lån till 0% ränta är ju lägre än inflationen och därmed en dold förlust som skattebetalarna tvingas att ta.


Grekerna själva är inte nöjda med åtgärderna.


Dessutom löser dessa åtgärder fortfarande ingenting. Planen nu är att Greklands statsskuld ska ned till 124 procent av BNP till 2020. Skillnaden mot den gamla planens 120 procent är IMF:s eftergift i förhandlingarna. Greklands skuldnivå var på 129 procent av BNP när landet tappade tillgång till finansiering på den reguljära kapitalmarknaden och första gången tvingades be om nödlån. Skillnaden mellan 124 och 129 procent är inte enorm, om man uttrycker det försiktigt.

Mer än 636 miljarder i sjön för att sparka burken nedför vägen ännu en gång. Den verkliga kostnaden är dock inte dessa fiktiva pengar, utan det urholkade värdet av tilltro till systemet om politiker fortsätter att bryta mot de regler som de en gång satte upp i samförstånd med Europas folk.

måndag 26 november 2012

Vi har inte råd att vänta till nästa klimatmöte...

FN-mötet om klimat startar i Doha i Qatar i dag måndag. Istället för ny enighet resulterade Köpenhamnsmötet 2009 i en ökad splittring som fortfarande hämmar klimatprocessen. Skall det här mötet leda till några viktiga nya framsteg i frågan? http://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-ar-av-baksmalla-i-klimatfragan

Den världsomfattande ekonomiska krisen har sedan 2009 dessutom kastat om prioriteringarna. Kommer man att värdera vårt klimat och livsmiljö när mer akuta frågor som hur man skall rädda det ekonomiska systemet kommer före.


Eventuellt kommer ett nytt intresse för klimatfrågan utifrån en rapport från Världsbanken nyligen kom ut med. http://rymdiz.blogspot.se/2012/11/katastrofala-temperaturhojningar.html

Och med början nästa år kommer även en serie nya klimatrapporter från IPCC som kan sätta ny fart på opinionen. Men även om opinionen har åsikter om klimatförändringarna så är det upp till politikerna att enas och sätta fram konkreta förslag och krav på minskade utsläpp av växthusgaser.

Med hälften kvar av oljan verkar det alltså inte som att man har tänkt lämna denna kvar i marken, de senaste 20 åren har man knappt gjort några framsteg alls vad gäller klimatfrågan, och om ytterligare 18 år är all olja redan använd. I den här takten finns det alltså ingen broms överhuvudtaget och klimatfrågan blir alltså inte prioriterad utifrån kortsiktiga ekonomiska intressen över långsiktig hållbarhet. Med sinande energiresurser som sätter ett tak för all annan ekonomisk utveckling så är heller inte ekonomin bättre om 5 år eller 10 år än den är idag.

Det som är lustigt är alltså att om 18 år så är befolkningen i världen större, resurserna mindre, och världens energitillgång 83% mindre än idag. Möjligheterna för utrymme i ekonomin till att göra förändringar blir alltså hela tiden sämre. Vi har alltså inte råd att vänta. Dessutom handlar det inte bara om det ekonomiska utrymmet men att klimatförändringarna snart når den punkt där vi inte på något sätt kan bromsa eller stoppa dess förlopp när vi går in i en aktiv kolcykel.

Utifrån denna aspekt så handlar det egentligen om att sluta använda olja helt, redan om 5 år kanske, än att vänta de här 18 år som oljan hade kunnat räcka. Bränner vi på oljan så har vi troligtvis gått in i en aktiv kolcykel innan oljan hinner ta slut.

Om vi hade tänkt kunna leva på den här planeten så måste de göra kraftiga nedskärningar i utsläppsrätter nu, och vi har inte varken tid eller råd att vänta till nästa klimatmöte. Vid tidigare klimatrapport skulle temperaturökningen bli ca. 2 grader inom de närmaste 100 åren. Nu är det 4 graders höjning man räknar med, och vid den temperaturen blir stora delar av planeten obebolig för människor vad gäller tillgång på odlingsbar mark, vatten, och stödjande ekosystem som vi ändå behöver för att kunna fiska eller hitta kött.

Varken vad gäller vår ekonomi, livsmiljö, eller tillgång till energi som behövs för att göra utveckling och omställning till ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle så har vi tid till att vänta. Kostnaden eller värdet så att säga, i att vi förstör halva vår planet i ett enda slag, genom dessa klimatförändringar, är ofattbart högt, och högre än kostnaden för att så snabbt som möjligt stänga all ekonomisk aktivitet som är beroende av fossil energi.

Media fortsätter att vrida och vända på problemen...

DI rapporterar att svenska jobb är mer krissäkra än förr. I denna artikel hänvisar man till arbetsförmedlingens forskare som uttalat att endast 4 av 10 varsel historiskt sett lett till uppsägning. Detta skulle alltså vara en anledning till att bara ignorera den nuvarande situationen.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/23/svenska-jobb-mer-krissakra-an-forr/

Detta skulle också visa på att svensk arbetsmarknad är mer motståndskraftig än tidigare, det finns inget att se, bara att fortsätta precis som hittils med full fart på gasfoten alltså. Man menar på att med högre utbildningsnivå generellt så är det inget att oroa sig för, så länge man har denna utbildning. Däremot är det de lågutbildade som kommer att slås ut i större utsträckning på arbetsmarknaden. Men så länge det inte drabbar de med utbildning så är det krissäkert eller? Vad DI menar är kanske att övriga ändå inte förtjänar arbete då de inte skaffat sig en lång fin examen.

Samtidigt konstaterar artikeln att "Storbankernas chefsekonomer har alla uttryckt förvåning över hur starkt arbetsmarknaden och svenskarnas köplust i höst stått stark trots de hotfulla konjunktursignalerna." Hur skall vi tolka detta då? Att svenskarna inte har förmåga att uppfatta dessa "hotfulla konjunktursignaler" och därför fortsätter köpa och shoppa trots att konjunktursignalerna borde varna dem att hålla i plånboken då de snart kommer att finna sig utan jobb.

Nuvarande prognos visar dock bara på en måttlig ökning i arbetslösheten. 1,5% fram till nästa sommar, det är väl inte så stor ökning, eller? Särskilt när det mest bara drabbar de lågutbildade och ungdomarna? Så länge det inte drabbar de rika är de svenska jobben kanske att anse krissäkra men jag tror inte att Sverige är en ö i sig själv och förr eller senare kommer Europas problem även hit. Liknande utveckling som vi ser i exempelvis Storbritannien med djup recession och hög arbetslöshet kommer även att ske här.


Bild från DI:s artikel, (källa: http://www.di.se/SiteImages/2012/11/09/graf-nisse.jpg)

Som jag ser det är inte arbetsmarknaden alls mer krissäker än tidigare. Samhället fungerar på samma sätt som det tidigare gjort, där produktionen i samhället sätter taket för konsumtionen. När industrin går ned så minskar inkomsterna till landet och byteshandeln kan förskjutas. Om vi importerar mer än vi exporterar blir vi hela tiden fattigare. 

Det kan verka som att konsumtionen fortsätter i samma takt som tidigare och att det därför inte skulle vara något att oroa sig för. Men samtidigt måste dessa pengar komma någonstans ifrån och om vi inte skapar välfärd genom industrisektorn så utarmar vi alltså bara våra resurser på att fortsätta köpa importerat krafs och konsumtionsprodukter från bortre asien.

Dessutom är industrisektorn bara den första sektorn som drabbas, vi kan förvänta oss underleverantörer, och sedan administrativa tjänster samt offentligheten som drabbas när skatteintäkterna minskar från företagen. Då väntar nedskärningar inom offentlig sektor skola, vård, social omsorg och våra välfärdssystem.

Att sticka huvudet i sanden och mena på att Sveriges arbeten är krissäkra, skulle vara om vi både konsumerade och producerade våra varor och tjänster inom landet och inte var beroende av global export och import. Men innan det sker så är vi lika illa ute som de andra krisländerna.

Varselkartan...

Så här ser det alltså ut för närvarande. Att Industritäta län drabbas hårdast av varselvågen som drar över Sverige. I första vågen alltså. I den efterföljande vågen nästa år blir det följder i andra sektorer som då också tvingas till ytterligare varsel. Hittills i år har över 48 000 personer varslats om uppsägning. Sveriges Radio har gjort en så kallad "varselkarta" med fin grafik som man kan se via den här länken: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4218&grupp=3692&artikel=5357092

Arbetslösheten slår hårdast i södra Sverige. Värst i Kronobergs län, som sedan följs av Västra Götaland, Blekinge, Skåne och Jönköping. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4218&grupp=3692&artikel=5357092

Tittar man bara på de tre senaste månaderna ser man dock att även Norrbotten drabbas av varslen. (klicka på bild för större bild) Bildkälla: http://arbetet.se/2012/11/23/nu-hotas-fasta-tjanster/


Hårdast drabbade kommunerna i oktober:
(I förhållande till befolkning)

Kommun        Antal varsel

1 Hylte            138
2 Oxelösund    150
3 Lessebo        84
4 Älvkarleby     60
5 Ljungby        168
6 Tingsryd        74
7 Lindesberg    119
8 Mönsterås     64
9 Borlänge       240
10 Norsjö         19

Konsumtionssamhället kostar vår tid...

Jag har varit sjuk i helgen så jag har haft en ursäkt att ta det lugnt och se på gamla tv-serier. Det slutade med att jag såg en del av StarTrek.

StarTrek är ju trots science fiction och underhållningsvärdet ett av få tv-program som diskuterat filosofi, "vad är liv", som kan ett dataprogram eller hologram någonsin tillskrivas mänskliga rättigheter, eller moral såsom "rätt och fel". När är det rätt att ingripa och bestämma när det gäller andra världar och kulturer eller hur andra varelser väljer att leva sina liv. Har vi någonsin rätt att ingripa? Ofta har varje avsnitt ett moraliskt dilemma som tittaren och besättningen måste ta ställning till.

Det slog mig dock att karaktärerna i StarTrek oftast skall föreställa en mer upplyst och bättre del av oss själva, medan andra utomjordingar man möter oftast får spela "sämre" versioner av oss själva där de gör sådant som vi människor tidigare gjort i vår historia, men som vi nu skulle vända oss emot. Det är sällan någon gör något i StarTrek för att de är onda, men de har helt enkelt andra egenintressen och orsaker som gör att de tror att de "måste" göra något som sätter dem i detta moraliska dilemma.


Karaktärerna ägnar även en god del av sin tid till att förbättra sig själva och att använda sin tid effektivt. De ägnar inte så mycket tid till "heminredning", eller alltför triviala förströelser. Ofta har de ett syfte i att förbättra sig själva eller göra något bättre för varandra med den tid som de använder.

Här började jag tänka att tekniskt sätt så har vi nått en bit på vägen mot framtidens StarTrek, men moraliskt eller filosofiskt har vi människor stått stilla. Vi har inte mycket till ideal som styr vårt handlande utan oftast i vår moderna värld är det ekonomiska intressen eller egenintressen som styr oss.

Om vi ägnade en mindre tid åt kortsiktig lycka och förströelse som shopping, bestämma vilken färg vi skulle ha på tröjan, eller heminredning så skulle vi ha mer tid till att ägna till saker som kan ge en mer långvarig lycka. Familj, relationer får ofta i dagens samhälle stryka på foten för att det "inte finns tid". Men samtidigt har vi tid att driva ett hetsigt konsumtionssamhälle där vi bara förbrukar en hel mängd resurser för denna kortsiktiga lycka. I slutet av dagen hamnar mycket av konsumtionen i slutändan rakt ned i soptunnan och även om vi fått en kortsiktig nytta har den inte förändrat vår dag, vårt liv, eller vårt samhälle märkbart. Vi hade kunnat använda resurserna till något bättre men med en axelryckning har vi använt resurserna utan att egentligen få något för dem.

Kanske är kostnaden för konsumtionssamhället inte bara att vi utnyttjar våra resurser i en ohållbart snabb takt, men också att vi inte får tid för det som verkligen skulle betyda något för oss, eller som skulle göra verklig skillnad och förändring i världen.

Inte förrän vi slutar överkonsumera kommer vi att få tillbaka det dyrbaraste vi äger, vår tid. Om vi skall få det verkligt bättre, både för oss själva, vår familj, vårt land och vår värld måste lycka komma från något annat än denna kortsiktiga konsumtion. 

Kanske är det dags att vi hittar nya ideal, mål att sträva emot och andra saker som kan ge oss självuppfyllelse och mening? Frågan är kanske hur vi når denna insikt och "framtidens upplysning"? Var är vår tids filosofer? 

Tills vidare får jag kanske fortsätta titta på StarTrek och drömma vidare om en bättre värld...

fredag 23 november 2012

Slentrian rasism...


Fotnot: Tydligen var denna bild uppsatt på ICA i Södertälje.

Vid första anblicken kan en sådan här bild se ut som ett skämt, ha-ha tänker en del, roligt att försöka välja Lucia om man gick klädd så...men om det är så man tänker så märkte man nog inte andra saker med det här "skämtet". Att bilden som sprids har fler betydelser.

Samtidigt sprider nämligen denna bild ett annat budskap som är dolt. Om man tycker att denna bild bara är rolig så förstår man inte slentrian-rasismen bakom bilden. Att för att tycka det är roligt måste man tycka det här är bilden av muslimer i Sverige. En bild som alltså inte blir särskilt mångfacetterad om man ser den så här.

Muslimer i Sverige bär sällan en så här heltäckande slöja, de är ofta välklädda o moderna, och har även slöjor i många olika mönster, färger och så att det blir estetiskt tilltalande mode. Eftersom bilden är sådan slentrian-rasism och sprider en sådan ensidig bild blev jag beklämd över att se att bilden delats tusentals gånger på Facebook och de enda kommentarer jag sett om bilden var inte en enda reflekterade över hur ensidig bild den förmedlade.

Eller att den också förmedlar att muslimer inte kan vara Lucia, därav inte vara delaktig i svenska traditioner. Ett exkluderande istället för ett inkluderande. Skämtet blir mindre roligt om man tänker på dessa undertoner bilden förmedlar.

Tänk om den här bilden, satt i korridoren på en skola. Då tror jag lärarna skulle ta ned den ganska snabbt, särskilt om det fanns muslimer på skolan, den sprider en ensidig bild av muslimer helt enkelt och blir så att den sprider ändå en typ av främlingsfientlighet mm. Den bidrar inte till att vidga vyn på hur en muslim är. Men tydligen tycker inte Facebook exempelvis att de behöver ta ansvar för sådana här bilder.

Här i Luleå hoppas jag dock på att vi kommit längre i detta, för här har de på IVIK haft minst en muslimsk Lucia redan. En muslimsk tjej som med ljus fin slöja, bar luciakronan ovanpå sin slöja, och det gick hur bra som helst. Detta kan ha varit förra året som jag såg detta fina arrangemang vilket också kanske bryter mot många fördomar som man har.

Förhoppningsvis kommer vi längre i framtiden, så långt att man inser rasismen genast i sådana här bilder. Precis som nidbilder som fanns av svarta om vi backar tiden inte så långt tillbaka i tiden. Förhoppningsvis kommer samhället att kunna se detta i bilden som presenteras av olika minoriteter, och utsatta grupper så att man när man förstått rasism mot svarta även kan se att man själv inte bör sprida vidare sådana här bilder utan att reflektera över att det också sprider vidare fördomar, rasism och asfalterar en ensidig bild av muslimer i Sverige.

Muslimer i Sverige blir inte accepterade för att man fortsätter sprida en ensidig bild av dem. Det är en slentrianmässig vardagsrasism som vi måste verka mot.

Pruta på EU-budgeten...

Idag sitter de i toppmöte, och funderar över sin budget till EU. Vår kära statsminister har lovat oss att pruta på budgeten "hur långt tid det än tar". Ja om det inte drar över lunchen förstås? Då kanske det blir bråttom att komma överens om en lösning, som går ut på att Sverige betalar mer än alla övriga länder, mer än Luxenburg, världens rikaste land.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/22/reinfeldt-installd-pa-att-pruta-eu-budgeten/

Jag är orolig för att om inte Reinfeldt kommer orka stå emot trycket ifrån alla fattiga länder i Europa som naturligtvis vill ha en del av Sverige's kaka så sätter det tonen för en lång tid framöver. Inte för att svenskarna i sig är rikare än de andra länderna, men för att statsskulden här fortfarande är "låg" och därmed tycker de väl att Sverige kunde öka sina skulder och betala för de övrigas galenskaper. Därför lägger de ett tryck på Sverige om att betala mer än alla andra. Trots att vi inte är det land i Europa som tjänar mest i BNP per capita per år.

Här är förövrigt en intressant jämförelse med oljeförbrukningen och BNP per capita, globalt år 2007:


Ju högre BNP per capita så finns ett starkt samband med hur många ton olja, per capita som man även använder per år. Därför kan man räkna med att BNP fortsättar sjunka globalt när tillgången på olja går ned med mellan 6-8% årligen. 

Vi får se vad det går, men jag tycker att idag är helt avgörande för hur man kommer låta EU politiken styra oss framledes. Om Reinfeldt viker sig platt idag, kan vi lika gärna ge upp och bara ge bort alla våra tillgångar till EU, för då finns det ingenting som kommer att ändra den nuvarande trenden och med tid kommer vi att ha  gett bort allt vi hade ändå. Med ett större utflöde än inflöde av resurser blir vi redan fattigare för varje år som vi är med i fredsprojektet EU, det ger inte större välstånd för oss, utan utarmar den svenska välfärden.

Dessutom med stora svarta hål i EU's budget höjer den heller inte upp andra länder utan pengarna försvinner mer eller mindre ut i ingenstans, med administrativa kostnader och bankräddningar. Det finns även fler som är oroade om regeringen orkar stå upp för våra rättigheter:
http://www.di.se/artiklar/2012/11/23/eu-namnden-rasar-mot-reinfeldt/

Den budget som läggs nu sträcker sig dessutom ända fram till 2020.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/23/eu-toppmotet-gar-mot-haveri/

Håll inte andan för en bättre lösning för Sveriges del, men hoppet är ju trots allt det sista som dör. Det blir en nervös väntan detta.

torsdag 22 november 2012

Julstämning med politiska julsånger?

Årets julfest för Stockholms kommunfullmäktige blir tydligen utan julsånger, då de tidigare år haft tradition att partierna skriver nidvisor om varandra och politiken. Detta måste tydligen nu stoppas, men här är tidigare års julsånger som DN berättar om, och vissa av dem var ju riktigt bra och fortfarande aktuella. http://www.dn.se/sthlm/julsangerna-i-stadshuset--fore-censuren




”Vyssan lull” (2002)
(Folkpartiet. Melodi: Vyssan lull)

För regeringsmaktens skull
Ska bilförarn dyrt få betala
Vyssan lull
Låt oss bygga upp en tull
Det kommer tre förortsbor på vägen
Den första kör en Ford
Den andra har ej råd
Den tredje låter firman betala


”Å sänkta skatt” (1999)
(Miljöpartiet. Melodi: O helga natt)

Å sänkta skatt, å sänkta skatt för Stockholm
Och alla budgetar fick skäras ned
För att hejda Persson och hans skatter
bostadsbolagen fick lida alla kval
Och hoppets stråle slocknat har i staden
och ingen omsorg tynger staden mer
Folk fall nu neder! men passa er för att tigga!
Å sänkta skatt du, mörker åt oss gav
Å sänkta skatt, du mörker åt oss gav


”Politikervisan” (1997)
(Socialdemokraterna. Melodi: Vi äro musikanter)

Vi äro liberaler, allt ifrån Stockholm stad
Vi äro liberaler, allt ifrån Stockholm stad
Vi kan prata, spilli-villi-Gallum, hej,
vi kan snacka, det är våran grej,
och vi kan prata åt ena hållet, ena hållet, ena hållet
vi kan prata andra hållet, andra hållet med
Vi äro liberaler, allt ifrån Stockholm stad
Vi äro liberaler, allt ifrån Stockholm stad
Vi vill skänka mark och annan egendom,
vi vill ge till dom som redan har,
och vi vill ge bort hyresrätter, hyresrätter, hyresrätter,
vi vill ge bort hyresrätter, i vår innerstad


”Allt ska säljas ut” (2000)
(Socialdemokraterna. Melodi: Mössens julafton)

Maria hon var havande, Josef han var black
Grannarna i bygden hade inte ett smack
Men huvudet det hade, ju båda på sitt skaft
De drog till byn som hade bättre skatte-kraft
Allting kan köpas, allt ska säljas ut
När julen kommer, kan det sedan billigt reas ut!
Allting kan köpas, allt ska säljas ut
När julen kommer, kan det sedan billigt reas ut!
Josef och Maria, de gick från port till port
Till slut de kom till BB, nu fick det gå fort!
På dörren var det skyltat, att byggnaden var såld
Ja, Landstinget det var nu i Kung Bures våld
Allting kan köpas, allt ska säljas ut
När julen kommer, kan det sedan billigt reas ut!
Allting kan köpas, allt ska säljas ut
När julen kommer, kan det sedan billigt reas ut!


”Hej oppositionen!” (2009)
(Moderaterna. Melodi: Hej tomtegubbar)

Hej S och V och lilla MP,
hur mår den rödgröna röran?
Hej S och V och lilla MP,
hur mår den rödgröna röran?
Se opp här drömmer sig Jämtin,
till Rosenbad i en limosin.
Ensamma V och lilla MP,
blir kvar i lustiger dansen.
Staden kan sova lugnt och tryggt,
ty de hota ej alliansen


”Annika Billströms snapsvisa” (2000)
(Folkpartiet. Melodi: Hej tomtegubbar)

Tänk om jag hade Laila Freivalds
på nedre botten som granne
Tänk om jag hade Laila Freivalds
på nedre botten som granne
Jag skulle trampa i min parkett
tills att hon sålde sin bostadsrätt
Om hon blev sur fick hon väl ringa
till nån reporter på tv


”Stens och Mikaels julsång för ­bostadssökande” (2001)
(Socialdemokraterna. Melodi: Nu tändas tusen juleljus)

Nu byggas tusen bostadshus på JM:s köpta grund
Men tusen, tusen saknas dock från Fittja till Stocksund
Och över stad och län i kväll går vinterns bistra bud
Att bostad får blott endast den som tillber Mammons Gud
Vår rätt, det är en bostadsrätt – men tomträtt det är fel
Vi gynnar dom som har det fett – så dom får ännu mer
För julen är en ljusets tid – av skoj och glada skrik
Vi lyser nu Vår Herres frid – över den som blivit rik

Jag tycker vissa av de här var faktiskt riktigt bra, så man får väl säga att det är synd denna fina tradition går i graven eftersom det verkar som att i de här sångerna var den enda gången man har hört dem (politikerna) verkligen tala i klarspråk. (Även om det skedde under en falsk flagg av lättsam underhållning för de egna leden). 

Men tydligen var det dags för självcensur. Kanske är de oroliga att för mycket obehagliga "sanningar" skulle råka sjungas ut?

onsdag 21 november 2012

Framtidens underhållning: Robot fighting...

Precis det som vi ser på film brukar man ju förr eller senare få se i verkligheten. Drömmarna på filmduken överträffas endast av verkligheten. http://insidetv.ew.com/2012/11/20/robot-combat-league/

Så nu är de "äntligen" här, gigantiska robotar som boxas med varandra, precis som i filmen "Real Steel". http://www.imdb.com/title/tt0433035/




Själv har jag svårt att se att detta skulle utvecklas mer, men robotar är ju väldigt uppskattade, inte minst på den asiatiska marknaden så kanske har detta ändå en framtid. Det finns ju redan "Robot Wars" sedan tidigare och det gick ju sex säsonger (mellan 1998-2004).

De här nya robotarna kommer dock tävla i en liga de kallar "Robot Combat League" som tidigare har haft robotar som gått på hjul men nu blir första försöket med "humanoida" robotar. Vinnaren får 100 000$ vilket kanske kan vara en motivering till att bygga en riktigt awesome robot. Om inte annat leder det kanske till en utveckling inom robotics?


Framtiden är spännande men också alltid skrämmande. Kommer vi leva i en neotech, total recall värld med "running man" tävlingar snart?

Vetenskapens värld 20121119

En del av er har säkert redan sett denna: http://www.svtplay.se/video/591940/del-12/?tab=undefined&sida=1

Del 14 av 18. Hur kunde världens ledande ekonomer missa att vi var på väg mot den största finansiella kollapsen sen 1930-talet? Vetenskapens värld granskar ekonomivetenskapen och den pågående skuldkrisen. Enligt en växande skara kritiker ledde häpnadsväckande brister i de ekonomiska modellerna fram till krisen. I centrum står vår tids enorma finanssektor. 



Går igenom bakgrunden återigen, upptakten till dagens skuldkris, hur pengar skapas. Mycket är sådant som man kanske hört förut men avsnittet är ändå underhållande och har en del nya vinklingar.

En del av dagens ekonomisystem är att man mäter mängden pengar M1, M2, M3 men inte mängden skulder på samma sätt. Man följer inte noga vart skulderna hamnar, som hos privatpersoner som skapar en bostadsbubbla, företagsskulder eller om skulderna blåser upp värdet på finansiella värdepapper.

Samtidigt konstaterar man kanske kärnan i ekonomikrisen, att åtstramningar leder till ekonomisk avmattning och då kan inte skulder återbetalas. Samtidigt låtsas man att skulderna en dag skall återbetalas genom att fortsätta skapa mer och större skulder hos centralbankerna.

Man tänker dock inte denna tanke till slutet genom att man säger aldrig att fortsätta på samma sätt leder också till systemkollaps så att man sitter fast i en rävsax hur man än gör. Man gör heller inte kopplingen till realekonomin, att vi inte kan ha evig tillväxt på grund av att vi slår i ekonomitaket när det hela tiden finns färre resurser att dela eller fördela. Energikrisen kommer också hela tiden att förvärras så de här processerna med ekonomi och skuldkris måste hela tiden också öka takten på hur det hela eskalerar.

Mot slutet av avsnittet kommer också en lösning på krisen, massiva skuldavskrivningar, både för banksektor och privata hushåll. Samtidigt som man krymper finanssektorn till hälften och behåller de funktioner som behövs till realekonomin, övrig del får gå bankrutt. Hur detta skulle kunna ske på en global nivå med en global konsensus är för mig dock ett mysterium. Aldrig förr har världen lyckats enas om något med en sådan stor omfattning som påverkar alla. Att de skulle lyckas nu, och undvika systemkollaps är för mig otroligt. För att inte tala om hur arga de som inte har lån skulle vara på de som isåfall skulle få sina skulder avskrivna och därav också värdet givet till sig. Enorma protester och nära upplopp i båda de här scenariona som jag ser mig.

Men ett favoritcitat från avsnittet för mig var "Om du har is på din trapp, så är du orolig för att någon kan komma att falla och göra sig illa där. Du vet förstås inte -när- detta kan komma att ske, men du vet att det finns en stor risk och därför är du orolig". 

I dagens ekonomisystem ser vi nu en stor oro för kollaps. Det finns en reell risk, ungefär som med isen på trappan. Men det är omöjligt att kunna säga "när" detta kommer att ske. Håll andan och gå försiktigt. Avsnittet är väl värt att se och finns på SVT play några veckor till.

tisdag 20 november 2012

Botar infrastrukturprojekt, den ekonomiska krisen?

I England riskerar man en "trippeldipp" i ekonomin, som bromsar hastigt. Den ekonomiska krisen har nått mycket längre där än i Sverige. Men samma effekt kommer naturligtvis att komma hit också även om vi verkar ha närmare ett år eftersläpning. Dagens tanke om infrastruktur kan bota den ekonomiska krisen kommer från den senaste tidens artiklar där många verkar tycka att bygger bara staten, så repar sig marknaden.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/cameron-vi-befinner-oss-i-ekonomiskt-krig_7682532.svd

Här är för övrigt vad jag tänker kring recessionsmönster, jag tycker inte man ska kalla det dubbel/trippeldipp men snarare påminner världens recessionmönster om den sista bilden här, såsom utvecklingen Japan har sett. Mer som ett L som sedan fortsätter rakt åt sidan.
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/double-dip-recession.html

Det verkar hur som helst finnas en nära konsensus i att det är med infrastrukturprojekt man historiskt har räddat ett lands ekonomi. Tanken är att dessa projekt håller uppe landets sysselsättning under en tid då det annars skulle drabbas hårt av nedskärningar, arbetslöshet och allmänt elände. Det skall också vara tanken att statens byggande blir en motor, som sedan får andra verksamheter i ekonomin att sedan bli självgående, i tanken.


Faktum är att denna tanke är så hårt förankrad att när Spanien inte genast dragit igång infrastrukturprojekt för att rädda sin ekonomi så har man från omvärlden kommit med mängder av kritik och tyckanden, inte främst även via media där olika förstå-sig-påare, uttalat sig.

Problemet är ju dock att den här ekonomiska krisen är helt olik alla andra ekonomiska kriser vi upplevt i modern ekonomisk tid. De tidigare kriserna berodde på en nedåtspiral som kom av en mättnad på marknaden, att efterfrågan ifrån folket sjönk, ibland i kombination med en tillfällig störning på oljemarknaden men man stod aldrig inför en permanent sänkning i utbudet på världens energimarknad. Denna tillfälliga störning i efterfrågan återhämtade sig vanligtvis efter 1-2 år och efterfrågan återkom. Dessa recessioner är normala i ekonomiska cykler, men i dagens ekonomi är skuldbördan för hög därför klarar varken privatpersoner, företag eller stater att gå in i en recession där inkomsterna plötsligt minskar. Samhällets komplexitet är på en sådan höjd nu att kostnaderna för att driva samhället helt enkelt är för höga. Det är resurser som vi inte har.

På ett sätt kan man ju se det som logiskt att man i hotet av vikande resurser vill själv få ut så mycket som möjligt av dessa innan de är helt borta. Infrastrukturprojekten skulle finansieras med lånade pengar och alltså när ekonomiska systemet ändå i framtiden hotar kollapsa så kanske det är bättre använda så mycket "låtsaspengar" så fort som möjligt, bygga så mycket som möjligt för när spelet är slut så kanske man då skulle ha så mycket som möjligt på sin sida spelplanen? Har man då byggt de där extra idrottsarenorna, vägarna eller broarna så kan ingen kräva tillbaka dessa, för pengarna är redan borta.

Infrastrukturprojekten kommer dock inte på något sätt att rädda ekonomin. Problemet är däremot att bygger man vägar, broar och järnvägar (varav de två första kanske inte ens behövs i framtiden då färre fordon måste rulla på vägarna) så står man med ett större vägnät som måste underhållas. Samma sak om man drar mycket nya järnvägssträckningar som inte behövs. I värsta fall satsar man på ren galenskap som att modernisera en flygplats (vem flyger i framtiden?) eller resurskrävande höghastighetståg där tågbanorna kräver mycket underhåll. Risken är stor att samhällets kostnad för drift blir ännu högre. Ett stort slott med 100 rum är dyrare att underhålla än en liten stuga med 1 rum och kök är ett enkelt exempel. Att bygga allting större och bättre har ökat de permanenta kostnaderna för att underhålla detta.

Om det var sant borde det fungera på privatekonomisk nivå också, blir du av med jobbet skulle du bara bygga ut huset och då skulle du kunna betala dina räkningar? Naturligtvis är en statsekonomi mer komplicerad än en privatekonomi men man måste ändå tänka på ett liknande sätt och inte ta på sig mer kostnader när det väntas dåliga tider, och bygger man ut allt mer infrastruktur som vi kanske inte behöver egentligen så står man också där med underhållskostnader för densamma. I mitt tycke är det bättre ha en fungerande väg, än tio vägar som alla är ett lapptäcke av lagningar med stora hål mitt på vägen. En bra investering sänker de permanenta kostnaderna under investeringens livstid. Det är sådana investeringar vi behöver inte sådana som bara höjer vår skuldbörda.

Förhoppningsvis om man då bygger järnväg i det exemplet, så har man koll på vart dessa behövs och ägnar sig inte åt att "få landsbygden att blomstra" och drar en järnväg till någon gudsförgäten by som ingen ens hört talas om med devisen "bygger vi den bara, så kommer de att komma". Där man hoppas på att en järnväg skulle magiskt dra igång ekonomisk aktivitet i den lilla orten. Vilket vi sett allt för många gånger förr att det är sällan det fungerar. Men bygger man iallafall järnväg (där den behövs) och underhåller den befintliga järnvägen och infrastrukturen nu så har man ju förberett sig lite för framtiden. Järnväg kan absolut vara ett bra sätt att flytta tunga transporter i framtiden då det kräver mindre energi än med lastbil.

Men däremot att investera i omställningsprocessen hade varit allt mer nödvändigt. Att försöka hitta lösningar på lokal nivå för olika varor och tjänster och göra det man kan för att "ta hem jobben" och produktion. Småföretagande med statligt stöd? 

Problemet som jag ser det är alltså att man försöker lösa ett problem genom att göra mer av samma som tidigare orsakat krisen. Om vi har en fastighets och byggkris, där vi har byggt för mycket och bostäder, fastigheter är övervärderade, världen över. Är det då läge att bygga mer?

måndag 19 november 2012

Ge mjölkbönderna mer betalt!

"1990 fick en Mjölkbonde 3 kr / liter, idag 2012 fortfarande ca 3kr! Att dagligvaruhandeln tar ut flera kronor till, kommer bara ICA-handlare och andra led i handeln till del. Färskmjölken är ju bara en del i det hela, mkt mjölk används ju oxå till Ost, youghurt, fil m.m. Bidraget från EU är nödvändigt, annars måste bonden få ca 4-4.5 Kr / liter p.g.a mark, maskiner, diesel m.m är ju betydligt dyrare idag än 1990, eller har jag fel?Har du samma lön som du hade 1990? Kostar ditt bostadshus 800 000 kr ? Ge mjölkbönderna lön för arbetet 365 dagar / år."

Från en kommentator på artikeln på di.se / författare okänd. signatur "Född på mjölkgård"



Från artikeln: Upprorsfanan har höjts av några östgötska bönder, och nu hotar de att med traktorer och andra fordon blockera mejerier runt om i södra Sverige. Deras krav är 30 öre mer per liter mjölk till bonden. Landets mjölkbönder har kallat till ett stormöte i Jönköping på onsdag för att lägga upp blockadstrategin, om planen får tillräckligt stöd.

Själv tänker jag att Sveriges bönder går en mörk framtid till mötes om de inte börjar få bättre ersättning snart. Priset på allt går upp, i följder efter peak oil, ökade kostnader för industriellt jordbruk. Men också utifrån att exempelvis mjölkbönder får så dåligt betalt för varorna de producerar. Eftersom mejeriet sitter i en monopol situation så har dessa hållit nere böndernas löner så att de nu arbetar för motsvarande slavlön.

Detta för ett arbete som kräver 365 dagar / års arbete. Djuren behöver mat och skötsel även om det är jul, helgdagar, eller om bonden är sjuk. I den här branschen får man i princip inga sjukdagar om man inte råkar ha turen att det finns någon man kan ringa in vid nödsituationer som uppstår. Men med små marginaler i förtjänsten väljer nog många bönder bort sin hälsa och arbetar istället.

Om de inte får bättre betalt så kommer många bönder att lägga ned, samt frågan är redan vilka i nästa generation vill ta över jordbruken i den situation som har blivit med dålig lönsamhet / svårt att överhuvudtaget ha lönsamhet, samtidigt som man vill leva upp till kraven på ekologiskt hållbart jordbruk och övriga krav ifrån staten på hur jordbruket skall skötas vad gäller djurhållning mm.

Själv skulle jag gladeligen betala 5 kr mer för mjölken eller till och med mer, bara det gick till bonden och inte till mellanhänderna. Jag ser själv inget alternativ till mjölk och mejeriprodukter, vi måste kunna ha ett jordbruk som lever. Jordbruket måste kunna fungera och bära sina egna kostnader. Eller får vi i framtiden hålla till godo med syntetiska produkter?

Jag hoppas verkligen att bönderna får igenom sitt krav!

Katastrofala temperaturhöjningar...

Jordens klimat håller på att bli fyra grader varmare, enligt en ny rapport från Världsbanken. Det är en dubbelt så stor temperaturhöjning som det mål som länderna enades om vid klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan. En så kraftig uppvärmning har inte skett på jorden de senaste 20 miljoner åren och konsekvenserna kan bli allvarliga.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stor-temperaturhojning-befaras_7680302.svd



Allvarliga som i att allt liv på jorden dör ut vid en temperaturhöjning på +6 grader? Inte bara som är farliga för mänskligt liv utan alltså allt liv inklusive små bakterier, och encelliga organismer. Men redan vid 4 graders höjning blir det katastrofala förändringar för oss stora komplexa livsformer och störningar i komplicerade näringskedjor. Skogsbränder blir betydligt vanligare, torka, ökenutbredning, mycket mindre tillgång till mat, missväxt mm.

Men i den här rapporten från Världsbanken varnar man i första hand för att framför allt fattiga och invånare i världens kuststäder står inför en katastrof om inte omedelbara åtgärder vidtas för att rädda klimatet. (Rapporten finns i sin helhet här: http://climatechange.worldbank.org/sites/default/files/Turn_Down_the_heat_Why_a_4_degree_centrigrade_warmer_world_must_be_avoided.pdf).

Ur rapportens godbitar:

"The report says sea levels have been rising faster in the last two decades than previously, and this rise is being seen in many tropical regions of the world.

Coral reefs are acutely sensitive to changes in water temperature and acidity levels. The report warns that by the time the warming levels reach 1.4° C in 2030s, coral reefs may stop growing. This would be a result of oceans becoming more acidic as a result of higher CO2 concentrations. And with 2.4° C, coral reefs in several areas may actually start to dissolve. "

Arctic sea ice also reached a record minimum in September 2012. "There are indications that the greatest melt extent in the past 225 years has occurred in the last decade,"

"A 4°C warmer world would also suffer more extreme heat waves, and these events will not be evenly distributed across the world, according to the report.

Sub-tropical Mediterranean, northern Africa, the Middle East, and the contiguous United States are likely to see monthly summer temperatures rise by more than 6°C. Temperatures of the warmest July between 2080-2100 in the Mediterranean are expected to approach 35°C – about 9°C warmer than the warmest July estimated for the present day. The warmest July month in the Sahara and the Middle East will see temperatures as high as 45°C, or 6-7°C above the warmest July simulated for the present day."

Hotter weather could in turn lower crop yields in a 4°C world—raising concerns about future food security. Field experiments have shown that crops are highly sensitive to temperatures above certain thresholds. One study cited in the report found that each “growing degree day” spent at a temperature of 30 degrees decreases yields by 1% under drought-free rain-fed conditions.

The report also says drought-affected areas would increase from 15.4% of global cropland today, to around 44% by 2100. The most severely affected regions in the next 30 to 90 years will likely be in southern Africa, the United States, southern Europe and Southeast Asia, says the report. In Africa, the report predicts 35% of cropland will become unsuitable for cultivation in a 5°C world."

"The report identifies severe risks related to adverse impacts on water availability, particularly in northern and eastern Africa, the Middle East, and South Asia. River basins like the Ganges and the Nile are particularly vulnerable. In Amazonia, forest fires could as much double by 2050. The world could lose several habitats and species with a 4°C warming.

Non-linear impacts:

As global warming approaches and exceeds 2°C, there is a risk of triggering nonlinear tipping elements. Examples include the disintegration of the West Antarctic ice sheet leading to more rapid sea-level rise, or large-scale Amazon dieback drastically affecting ecosystems, rivers, agriculture, energy production, and livelihoods. This would further add to 21st-century global warming and impact entire continents."

Det skulle alltså innebära stora förändringar i vattentillgångarna och ett allt större hot mot biologisk mångfald. Minskade vattentillgångar skulle också drastiskt påverka livsmedelsproduktionen. Matbrist alltså med ökande befolkning och minskade mängd, odlingsbar mark. På sikt skulle vi även se en höjning av havsnivåerna vilket redan börjat märkas. Den fyrgradiga temperaturökningen kan vara fullbordad så tidigt som på 2060-talet, enligt Världsbankens rapport.

Dessa skeenden i den komplexa klimatmaskinen är heller inte linjär, utan stora förändringar kan ske bara man når över naturens så kallade "tipping-points" varefter processen fortsätter att sköta sig själv. I min egna privata åsikt tror jag redan att vi nått dessa punkter, och att klimatförändringarna redan driver sig själva.


Men även om åtgärderna vidtas anser författarna till rapporten att det finns 20 procents sannolikhet för att temperaturhöjningen ändå når de nivåerna till 2100. 21 av de 50 största ekonomierna har ännu inte avgett några löften att minska sina växthusgasutsläpp.

Om vi inte kan stoppa dessa klimatförändringar, måste vi ändå kunna hantera dem. Tillgången till mat, i klimatförändringarnas och peak oils spår kommer vara den största utmaningen för den nära framtiden. Vi kommer även ha brist på färskvatten till odlingarna som håller på att tömma vattenreservoarer, vattnandet måste minska med 50%, samtidigt som fosfor (konstgödsel) håller på att ta slut, och når akut brist redan inom 20 år. Samtidigt som vi alltså brottas med peak oil och höga kostnader för industriellt jordbruk, samtidigt som dessa klimatförändringar alltså kan komma att kväsa våra odlingsförsök. Vi kommer inte kunna föda vår skenande befolkningsökning.

SAS måndag...

Ja nu väntar vi på ett besked från det sista facket, danska kabinfacket återstår att godkänna villkoren i avtalet. Blir det klart så fortsätter SAS flyga, annars väntar konkurs.

I mitt tycke så är det ändå underligt att svenska staten kämpar så för att behålla SAS. Det finns som sagt alternativ såsom Norwegian. Men här menar många på att SAS är det enda flygbolaget som flyger till exempelvis Kiruna och andra platser dit Norwegian inte flyger.


Nu är ju frågan varför SAS är ensam om att flyga hit. Är det på grund av bristande lönsamhet så bör man ju överhuvudtaget lägga ned dessa linjer. Det är svårt att få lönsamhet i ett bolag om det är någon slags socialt ansvar man tar för att flyga till alla städer som annars inte har flygförbindelser. Är det olönsamhet som driver företaget är det också inte konstigt att det har gått dåligt. Oavsett att de anställda kanske haft för höga löner och villkor.

Om däremot det är möjligt att få lönsamhet i flyglinjer till exempelvis Kiruna, så kommer förmodligen ett annat bolag att på sikt ta över denna del av flygnätet. Kanske är det bara så att det inte är lönsamt för två linjer att flyga dit, men om SAS kommer att läggas ned så då lämnar det ju öppet för andra aktörer som inte behöver dras med olönsamhet tills man konkurrerat ut de andra på samma flyglinje osv.

Så i övrigt hoppas jag alltså på att detta inte blir ännu en gång ett företag räddas bara för att sedan inte verkligen göra allt för att få bort olönsam verksamhet. Förhoppningsvis har man den här gången tittat på hela bilden. I framtiden kommer flygbolagen dras med allt mindre vinstmarginaler när priset på allt går upp så kommer man att välja bort "onödiga" flygresor. Företagen är de som flyger i större utsträckning än privatpersoner och går företagen dåligt så minskar man även på resorna.

Man kommer antagligen att behöva mindre flygplan för att trafikera många linjer, men då hänger det även på att trafikverket godkänner flygtrafik med mindre flygplan som kanske har mindre än 60 säten vilket man ställt som krav tidigare, och även önskat vite för att flygbolag flyger med för små plan. Dessa regler gör det också svårare för bolagen att få lönsamhet. Varför skulle de vilja flyga med ett halvfullt plan?

söndag 18 november 2012

Dagens bild: Rika och fattigaste länderna i Europeiska Unionen...


Klicka på bilden för en större bild. Här på bilden kan man se vilka länder som tjänar mest BNP per capita, från fattigaste, till de rikaste länderna. (Källa: Eurostat, 2012)

Visar sig att Sverige inte ligger så illa till i allafall, vi ligger på en god tredje plats enligt detta Index.

fredag 16 november 2012

Fredagsmys: dagens quote...


Att slösa med samhällets resurser...



Den översta bilden är tagen 22 oktober 2012, och den nedre 10 oktober 2012. Den här stolpen, som återfinns i centrala Luleå, Smedjegatan, är dock nere lite titt som tätt. Smedjegatan är en bussgata, men det här är verket av privatpersoners bilar som sneddar över vägdelaren vid ett övergångsställe. Då den oftast ligger ned åt samma håll så blir den alltså påkörd av de svängande bilarna som svänger in på gatan som svänger vänster.

Frågan är om samhället skall fortsätta underhålla saker när det blir på det här sättet. Hur mycket kostar det kommunen att fortsätta ha denna viktiga trafikdelare som mesta tiden ligger ned? 

Den enda funktion den fyller för närvarande är som ett stående, förlåt, liggande skämt, över samhällets slösande av sina resurser. Hur många meningslösa insatser underhålls av samhället bara för att man bestämt att det minsann behövs? Men kanske ger den arbetstillfällen till någon som ägnar sig enbart åt att sätta upp trafikdelare...

onsdag 14 november 2012

Sveriges energibehov...

Läste om energiförbrukning i Sverige och kom över den här (gamla) bilden från 2004. Men den var ändå tydlig och fin tycker jag. Ser att idag har vårt Oljeanvändande ökat till 37% och idag kommer över 70% av all energi i Sverige från icke förnyelsebara källor.



Med oljeberoende, och olja som försvinner som energikälla i Sverige inom 20år, samt kärnkraften som där uranet i världen räcker som längst 100 år med nuvarande förbrukningstakt, kan vi inte skapa en lösning där vi går över på kärnkraften.

Det skall till en stor utbyggnad för att täcka energibehovet av 70% av vår energi inom 100år. Men mest akut är förstås energiförbrukningen som kommer av oljeberoende. Vi ska heller inte glömma att sällsynta jordartsmetaller som vi behöver för att gå över till "gröna" energiformer, är ett hett eftertraktat byte på världsmarknaden när Kina nu mer eller mindre slutar exportera dessa, och de står som sagt för 97% av världens produktion av dessa metaller idag.

Såna här bilder gör mig lite mörkrädd. Men som sagt, kärnkraften i Sverige må stå för ca. 35% av vårt energibehov, men i världen står kärnkraften "endast" för ca. 6%. Om de ute i världen börjar bygga ut sin kärnkraft i spåren efter peak oil tar denna resurs naturligtvis slut i allt snabbare takt. 

Om någon har en nyare bild att länka till får ni gärna göra det, skulle vara roligt se en mer aktuell bild. Den här bilden ovan kommer ifrån en rapport som skrevs vid KTH, 2004.

Vilken tid avgår Erik Almqvist?

Efter pinsamma uttalanden i offentliga rummet, kommer nu en skandalfilm som visar ett beteende ingen seriös riksdagsman vill bli förknippad med.
http://www.expressen.se/nyheter/sd-toppens-attack-skit-i-den-lilla-horan/

Han har både uttryckt rasism offentligt, samt nedsättande beteende mot kvinnor och människor omkring sig. Detta kan ställas i kontrast mot utvecklingen i partiet senaste tiden då Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till exempel den 12 oktober ut med ett uppmärksammat brev till partiets medlemmar. Han skrev där att SD infört en "nolltolerans"mot rasism och extremism. Nyligen presenterades också SD:s nya strategi som går ut på att framställa partiet som mjukare för att locka kvinnliga väljare.

Om Erik Almqvist inte avgår, så vore det ju ännu en skandal i sig, men man vet aldrig vad man skall förvänta sig av Sveriges tredje största parti. Men skall partiet visa att man har dessa nya riktlinjer så måste man ju upprätthålla dem.

Man kan också tycka att han skulle avgå direkt, så den nyheten borde de gå ut med under dagen om det är så att partiet tycker att han skapar för mycket negativ uppmärksamhet. Frågan är vilken tid tillkännagivandet kommer att ske?

Men för SD kanske det är så att all uppmärksamhet är positiv uppmärksamhet?

måndag 12 november 2012

Historisk tillbakablick, teknikoptimism 2010...

Ibland när man surfar kommer man över gamla nyheter, och om nyheterna är tillräckligt underhållande kan de ju vara värda att nämna även om de är gamla.

"Redan 2030 kan vindkraft täcka 80 procent av Englands elbehov enligt en ny rapport, skriver nyhetsbrevet ENDS Daily."Enligt rapporten kan England minska sina växthusgasutsläpp med 90 procent till 2030 och resterande del kan klaras genom koldioxidsänkor.

http://www.zerocarbonbritain.org/  här verkar orginalrapporten finnas, fortfarande i fullt bruk.

För att klara målet krävs enligt rapporten ingen användning av kärnkraft. Värme- och elanvändning halveras genom till exempel bättre isolering. Transporternas energibehov minskar med 63 procent, till exempel genom att gå över från bensin eller diesel till elbilar. Det krävs också att djurproduktionen minskar med 80 procent.
http://www.idg.se/2.1085/1.328041/vindkraft-kan-tacka-80-procent-av-englands-elbehov


Dock har det visat sig i studier publicerade i september 2010 att småskalig vindkraft inte lönar sig: http://www.theoildrum.com/node/6954

Teknikoptimism ur rapporten:

"The blueprint is divided into three key areas: mass insulation of homes and offices, smaller easier-to heat rooms, electric or biofuel vehicles, much less flying and driving and more public transport should cut energy from buildings and transport by 57%; generating a lot more renewable electricity using a range of clean sources, especially off-shore wind, but no nuclear power, should cut another huge tranche and generate millions of new jobs; and a "revolution" in diets would cut out a huge source of methane from livestock and free up land to grow biofuels and crops which "sequester" the remaining emissions from industry, soil degradation and other harder to eliminate sources."
http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/16/centre-for-alternative-technology-eliminate-carbon-emissions

När vi tittar åter på idéhistoria för den här perioden och ser hur människor resonerade och tänkte kring omställningsprocessen kommer sådana här perioder av teknikoptimism och framtidshopp att vara en del av den utvecklingen.

Sådana här rapporter har en tendens att över-simplifiera händelser och skeenden. I en perfekt värld, där alla hus hade perfekt isolering, skulle elanvändningen för uppvärmning av kalla, dragiga engelska hus naturligtvis vara en bråkdel av den de har idag. De har till och med ofta enkelglas på husen, i bästa fall dubbla glas men sällan treglasfönster som vi i Sverige haft som byggstandard länge. Man har dålig isolering i tak, väggar, golv, kring fönster, ja överallt. Så visst, i den bästa av världar behöver ju bara england bygga om alla sina hus och värmeförlusterna i husen skulle vara ett minne blott.

Lika enkelt byter de över från bensin till el. Samt att djuproduktionen måste minska med 80% är ju egentligen enklast, det är bara att slakta alla djur nu på en gång och sen när djuren är borta måste människorna äta det som finns kvar i form av annan, vegetarisk mat, och då är även det problemet löst.

Nu, så här 2 år senare kan vi konstatera att den här rörelsen och de här tankarna ännu inte fått någon större spridning över den engelska gröna ön, men kanske om vi bara har lite tålamod så kommer förändringen, de har ju trots 18 år kvar till sin deadline.

Mer teknikoptimism:

"There are changes, however, some invisible, many more obvious. Cars will be electric, and instead of owning them many drivers will borrow from car clubs or lease them. Airlines will no longer fly short distances, and long-haul trips will be a rare treat. Workers from more traditional heavy-energy industries like steel or cement will need to retrain to work in insulating millions of buildings or back on the land, possibly involving big social upheavals. Dinner might be a roast, but poultry or pork because lamb or beef rearing would take up too much land and emit too many greenhouse gases; while mango and bananas will be a luxury as food imports have been halved. And the very landscape of Britain will look different too: instead of green and pleasant fields with grazing Fresian cattle there will be millions more acres of vegetables and grain to eat, and trees for biofuels or buildings."

Idéhistoria handlar just om idéers framväxt och förändring från antiken till våra dagar. Det handlar om alla idéer vi haft och förkastat igenom historien i vår utveckling inom alla områden, vetenskap, medicin, teknik, filosofi, politik. Inte bara stora ledares idéer utan även folkets. Kontexten är viktig, samhällstiden som idéerna är knutna till. Vår teknikoptimism är definitivt en del i vår utveckling och väl förankrat när man ser hur utvecklingen har gått tidigare. 

Teknik och innovation har kunnat lösa alla möjliga av världens problem så länge som vi alltid haft "oändlig" energi att tillgå. Men aldrig förr har vi i modern tid stött på just "tillväxtens gränser". De samtida ekonomiska och samhälleliga förhållanden är alltså avgörande. När ekonomin och samhället börjar förändras mer drastiskt kommer nog andra idéer. Men hittils är det alltså teknikoptimism och hopp om att marknadskrafterna löser detta åt oss som är den rådande idén.

Detta är en del av hur vi människor fungerar och alltså fullt naturlig del av vår utveckling att vi måste gå igenom den här fasen, därför vill jag dokumentera även detta, då det snart är en del av en historisk epok. Vår framtid måste alltid byggas på det som varit, och samhällets föränderlighet kommer som sagt med en växelverkan mellan utveckling inom alla olika områden. Teknik, medicin, filosofi, vetenskap, politik, kultur, konst med mera.

Endast 5% av biobränslen inom EU får komma från mat...

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen föreslog på onsdagen ett tak i EU på 5 procent för biobränsle i drivmedel som framställs ur matgrödor. Därmed måste återstående delen upp till 10 procent - som är EU:s mål till 2020 - komma från annat håll, främst avfall eller halm.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3561696.ece 

"Vi skickar ut en tydlig signal om att framtida biobränslen måste vara avancerade biobränslen. Vi måste satsa på biobränslen som faktiskt minskar utsläppen och inte konkurrerar med livsmedel". Biobränslen som framställs ur livsmedel har funnits orsaka lika stora utsläpp av växthusgaser som de fossila bränslen de ersätter genom att tidigare skogsmark börjar användas för livsmedelsproduktion.

Kommissionens förslag skapar också incitament för nya generationers biobränslen som inte ändrar markanvändningen, som alger, halm och olika typer av avfall. Kommissionen vill även införa faktorer om indirekt ändrad markanvändning när EU-länderna ska rapportera om utsläpp av växthusgaser. Från 2017 ska kravet höjas på hur mycket lägre utsläppen måste vara från biobränsle jämfört med fossila bränslen från 35 procent till 50 procent. "I framtiden kommer användningen av biobränslen att medföra betydligt mindre utsläpp av växthusgaser och minska våra importkostnader för bränsle".


Bild: Sockerrör skördas till biobränsle, i Brasilien. (Källa: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/att-bromsa-afrikas-utveckling-loser-inget_7069261.svd)

Som ett bra initiativ ifrån EU, med klimatfrågorna i fokus, och med en humanistisk anda för att skydda fattiga i andra delen av världen från att se deras mat omvandlas till drivmedel för den rika världens bilar. Tyvärr ännu ett hinder för oss rika att fortsätta vår bekväma livsstil. Teknikutvecklingen får allt skynda på om vi skall hinna med volym, teknik, tid och fortfarande ha det kapital och resurser som krävs för att skala upp och bygga ut eventuell teknik som kommer.

Naturligtvis är det en utopi att vi kommer att hinna i tid innan samhället kollapsar i sin nuvarande form. Huvudsaken är egentligen att vi inte fortsätter att utnyttja tredje världen som vi gjort under de senaste 1200 årens kolonialism. 

Av dagens stater i världen är det exempelvis bara 11 som inte varit kolonier. Nordkorea, Sydkorea, Japan, Kina, Taiwan, Thailand, Nepal, Afghanistan, Iran, Saudiarabien och Turkiet. Men att "utsugandet" inte längre får fortgå är en fantastisk humanistisk utveckling för människors värde. 
Eller så är det bara så att politikerna i EU inte insett vad konsekvenserna blir för dem själva och samhället omkring dem. Men jag vill tro att de gör detta, inte för att de inte förstår problemet, utan för att de accepterar att vi i västvärlden måste möta våra egna problem och inte låta det drabba de fattigaste och svagaste.