Idag sitter de i toppmöte, och funderar över sin budget till EU. Vår kära statsminister har lovat oss att pruta på budgeten "hur långt tid det än tar". Ja om det inte drar över lunchen förstås? Då kanske det blir bråttom att komma överens om en lösning, som går ut på att Sverige betalar mer än alla övriga länder, mer än Luxenburg, världens rikaste land.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/22/reinfeldt-installd-pa-att-pruta-eu-budgeten/
Jag är orolig för att om inte Reinfeldt kommer orka stå emot trycket ifrån alla fattiga länder i Europa som naturligtvis vill ha en del av Sverige's kaka så sätter det tonen för en lång tid framöver. Inte för att svenskarna i sig är rikare än de andra länderna, men för att statsskulden här fortfarande är "låg" och därmed tycker de väl att Sverige kunde öka sina skulder och betala för de övrigas galenskaper. Därför lägger de ett tryck på Sverige om att betala mer än alla andra. Trots att vi inte är det land i Europa som tjänar mest i BNP per capita per år.
Här är förövrigt en intressant jämförelse med oljeförbrukningen och BNP per capita, globalt år 2007:
Ju högre BNP per capita så finns ett starkt samband med hur många ton olja, per capita som man även använder per år. Därför kan man räkna med att BNP fortsättar sjunka globalt när tillgången på olja går ned med mellan 6-8% årligen.
Vi får se vad det går, men jag tycker att idag är helt avgörande för hur man kommer låta EU politiken styra oss framledes. Om Reinfeldt viker sig platt idag, kan vi lika gärna ge upp och bara ge bort alla våra tillgångar till EU, för då finns det ingenting som kommer att ändra den nuvarande trenden och med tid kommer vi att ha gett bort allt vi hade ändå. Med ett större utflöde än inflöde av resurser blir vi redan fattigare för varje år som vi är med i fredsprojektet EU, det ger inte större välstånd för oss, utan utarmar den svenska välfärden.
Dessutom med stora svarta hål i EU's budget höjer den heller inte upp andra länder utan pengarna försvinner mer eller mindre ut i ingenstans, med administrativa kostnader och bankräddningar. Det finns även fler som är oroade om regeringen orkar stå upp för våra rättigheter:
http://www.di.se/artiklar/2012/11/23/eu-namnden-rasar-mot-reinfeldt/
Den budget som läggs nu sträcker sig dessutom ända fram till 2020.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/23/eu-toppmotet-gar-mot-haveri/
Håll inte andan för en bättre lösning för Sveriges del, men hoppet är ju trots allt det sista som dör. Det blir en nervös väntan detta.
Det är väl klart att vi ska delamed oss :). Vi tillhör den rika delen av världen och vad mer behöver vi mer än kunna äta oss mätta.:)
SvaraRaderaMvh MP
Absolut ska vi dela med oss, men i paritet också med hur mycket vi har att bidra med. Om länder som är rikare, får betala mindre än oss så är det orättvist. Luxenburg kunde i sådanafall få öka sitt nettobidrag till EU. :)
RaderaOch mest betalar vi tydligen till franska bönder och bönder generellt. Det är väl de som har lättast att äta sig mätta och inte lär svälta i första taget. Våra egna bönder lär inte svälta de heller, men går på knäna gör de i alla fall.
SvaraRaderaUtveckling, forskning och infrastrukturinvesteringar ska däremot stryka på foten. Det känns som när man tittar på en galen film och allting är overkligt. Vi rusar mot en katastrof i slow motion och kan inget annat göra än titta på.
Fast ju tokigare det blir ju kraftigare kommer motreaktionen bli när den väl kommer. Synd bara att det måste drivas till sin spets innan det kan vända.
Svaret är som alltid, UT UR EU NU!!!
SvaraRaderaLika lång tid som det tog att gå med i och trixa in sig i EU skulle det väl ta att gå ur, så även om man började ett sådant arbete idag så skulle väl inget ske på en 15-20 år? :)
RaderaNär ska tillgången på olja gå ner med 6-8%/år? Köper att den vanliga billiga oljan faller men samtidigt kommer dyrare olja så nedgången borde vara mindre totalt för världen de närmaste åren.
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Efterfrågan ökar ständigt, tillgången minskar ständigt, på all slags olja, den dyrare/den billigare, oavsett vilken kvalité på oljan så finns det ett ökande glapp där i tillgången.
RaderaJag bara tänker att om vi säger vi har 100% olja nu på toppen, och den oljan är slut på 17 år till blir väl en 6%/år men samtidigt ökar också efterfrågan då vi hela tiden blir fler på planeten så motsvarande hur mycket energi vi skulle ha behövt så är det väl mellan 6-8% beroende på befolkningsökningen detta att fallet blir ungefär motsvarande det som kommer saknas globalt i energibehov.
Jag tror ju att man kommer effektivisera i den mån det går och försöka minska energiförbrukningen, recessionen hjälper ju till också, men på sikt blir det väl ca. den minskningstakten och den konsekvensen eller vad tänker du?
Sen är ju fallet inte lika stort hela tiden, en del säger att fallet kommer vara högre i början, rätt brant fall (och alltså en högre procent) men plana ut mot slutet, så det är väl mer utslaget över tid som min gissning är.
RaderaJo det är klart det är gissningar och hur snabbt det faller beror också på hur världsekonomin utvecklas, priset och hur ersättning för olja kommer in i bilden.
RaderaMin gissning är att världsekonomin inte ökar så snabbt de närmaste åren och att höjden på oljepriset får en hel del effektiviseringar som LED och mindre bilåkande i väst att begränsa efterfrågan.
1,2 miljoner människor i världen kommer i år att dö i trafiken och 90 procent av alla bilolyckor beror på mänskliga faktorer. Volvo Personvagnar, som jobbar mycket med säkerhet, uppger att de fyra vanligaste faktorerna bakom bilolyckor är att föraren är distraherad, trött, påverkad och/eller har dålig körförmåga.
Det arbetas dock med tekniska lösningar för att minska olyckorna. Verkar vara så mycket som kommer nu när det gäller utvecklingen mot autonoma bilar som kommer att också påverka bränsleförbrukning och laddhybrider verkar nära större marknadsandelar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Poängen blir att det oavsett de tekniska landvinningarna blir svårt att hålla jämna steg med bortfallet, varvid världsekonomin ändå går ned och i det här exemplet på blogginlägget då kommer att påverka världen BNP vi blir "fattigare" mätt i det gamla måttet. Därav har vi mindre pengar/resurser att fördela, varvid vi har ett intresse av att sänka vår avgift till EU.
RaderaUppdatering:
SvaraRadera"Enligt den svenska delegationen har förhandlingen om den nya långtidsbudgeten brutit samman. Samtalen återupptas nästa år.
Det är ingen skandal. Men ett praktfiasko för EU:s ordförande Herman Van Rompuy."
Kanske en bra nyhet ändå att en budget inte hafsas/skyndas fram av en oenig grupp politiker som drar åt olika håll, utan att man försöker få fram en hållbar budget istället även om det får ta mer tid... frågan är vilka som skall ändra sig först angående om man skall satsa mer på jordbruksstöd eller forskning och utveckling.
Det blir ett chickenrace med en dålig kompromiss i slutändan. Och det är inte vi som vinner på det även om det kommer rapporteras som det.
SvaraRaderaI takt med att världsekonomin krymper måste även EU:s budget göra det och nödvändiga nedskärningar inom alla områden.
Radera