En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 26 november 2012

Media fortsätter att vrida och vända på problemen...

DI rapporterar att svenska jobb är mer krissäkra än förr. I denna artikel hänvisar man till arbetsförmedlingens forskare som uttalat att endast 4 av 10 varsel historiskt sett lett till uppsägning. Detta skulle alltså vara en anledning till att bara ignorera den nuvarande situationen.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/23/svenska-jobb-mer-krissakra-an-forr/

Detta skulle också visa på att svensk arbetsmarknad är mer motståndskraftig än tidigare, det finns inget att se, bara att fortsätta precis som hittils med full fart på gasfoten alltså. Man menar på att med högre utbildningsnivå generellt så är det inget att oroa sig för, så länge man har denna utbildning. Däremot är det de lågutbildade som kommer att slås ut i större utsträckning på arbetsmarknaden. Men så länge det inte drabbar de med utbildning så är det krissäkert eller? Vad DI menar är kanske att övriga ändå inte förtjänar arbete då de inte skaffat sig en lång fin examen.

Samtidigt konstaterar artikeln att "Storbankernas chefsekonomer har alla uttryckt förvåning över hur starkt arbetsmarknaden och svenskarnas köplust i höst stått stark trots de hotfulla konjunktursignalerna." Hur skall vi tolka detta då? Att svenskarna inte har förmåga att uppfatta dessa "hotfulla konjunktursignaler" och därför fortsätter köpa och shoppa trots att konjunktursignalerna borde varna dem att hålla i plånboken då de snart kommer att finna sig utan jobb.

Nuvarande prognos visar dock bara på en måttlig ökning i arbetslösheten. 1,5% fram till nästa sommar, det är väl inte så stor ökning, eller? Särskilt när det mest bara drabbar de lågutbildade och ungdomarna? Så länge det inte drabbar de rika är de svenska jobben kanske att anse krissäkra men jag tror inte att Sverige är en ö i sig själv och förr eller senare kommer Europas problem även hit. Liknande utveckling som vi ser i exempelvis Storbritannien med djup recession och hög arbetslöshet kommer även att ske här.


Bild från DI:s artikel, (källa: http://www.di.se/SiteImages/2012/11/09/graf-nisse.jpg)

Som jag ser det är inte arbetsmarknaden alls mer krissäker än tidigare. Samhället fungerar på samma sätt som det tidigare gjort, där produktionen i samhället sätter taket för konsumtionen. När industrin går ned så minskar inkomsterna till landet och byteshandeln kan förskjutas. Om vi importerar mer än vi exporterar blir vi hela tiden fattigare. 

Det kan verka som att konsumtionen fortsätter i samma takt som tidigare och att det därför inte skulle vara något att oroa sig för. Men samtidigt måste dessa pengar komma någonstans ifrån och om vi inte skapar välfärd genom industrisektorn så utarmar vi alltså bara våra resurser på att fortsätta köpa importerat krafs och konsumtionsprodukter från bortre asien.

Dessutom är industrisektorn bara den första sektorn som drabbas, vi kan förvänta oss underleverantörer, och sedan administrativa tjänster samt offentligheten som drabbas när skatteintäkterna minskar från företagen. Då väntar nedskärningar inom offentlig sektor skola, vård, social omsorg och våra välfärdssystem.

Att sticka huvudet i sanden och mena på att Sveriges arbeten är krissäkra, skulle vara om vi både konsumerade och producerade våra varor och tjänster inom landet och inte var beroende av global export och import. Men innan det sker så är vi lika illa ute som de andra krisländerna.

4 kommentarer:

  1. Hur fungerar världen idag och vid depression?

    Vi kommer inte sluta importera och exportera. Med peak oil följer en tids nedgång i ekonomin, tills vi hinner frigöra oss från fossil energi. Nedgången kan bli mycket stor men lika fullt fortsätter handeln. Euron och kronan kan bli värdelösa men handeln fortsätter. Svält, blodiga upplopp, politiska kupper och krig kan ske men handel med import och export fortsätter.

    När transporter bli dyrare kommer mer att tillverkas närmare, åtminstone slutmonteras. Men inte ens all mat kommer att bli närproducerad.

    Möjligheterna att tillverka ting automatiskt nära dig kommer snabbt öka. Konstruktionen sker var som helst. Styrning och övervakning av maskinerna hamnar där det är bäst, dvs sällan lokalt.

    Även billigt skräp kommer att importeras under en depression. Fartygstransporter blir långsammare som första åtgärd när drivmedel blir svårare att få.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar ändå överoptimistiskt att säga att allt det som du nämner inte skulle få konsekvenser för svenskt arbetsliv. :)

      Därav att jag tycker media ofta försöker få det att låta som det är business-as-usual och livet ska fortsätta utan någon nödvändig anpassning. Genom att detta är det budskap de för ut att oroa er bara inte, fortsätt shoppa bara. Så gör de att människor inte upptäcker vart skutan är på väg.

      Radera
  2. Du har helt rätt Rymdis. Det får stora konsekvenser. Kände när jag snabbreagerat på ditt blogginlägg att jag bara berörde möjligheten av en totalisolering av Sverige och det har vi aldrig haft.

    Kanske också att jag konsumerar en del importerat skräp.

    Ja media har för sällan artiklar om troliga trender och deras konsekvenser utan skriver mest om "allt annat lika". Fast det är bara lite den enskilde journalistens fel. Hon har fullt upp med att hinna få ihop sin artikel om ... sedan ska hon hämta på dagis innan de stänger och ... Strängt taget är det mitt fel, men jag har börjat tänka lite mer på vad jag måste göra och inte göra.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera