En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 9 november 2012

Ekonomifakta: Fossila bränslen i elproduktion, inom EU...

Elproduktion med fossila bränslen, Källa: Ekonomifakta.
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans-internationellt/Elproduktion-med-fossila-branslen/

Mer än hälften av elproduktionen inom EU sker genom förbränning av fossila bränslen. Naturgas och kol är de energislagen som används flitigast i produktionen. Sverige är, tillsammans med Luxemburg, det land som har lägst andel fossila bränslen i elproduktionen av samtliga EU-länder.


På bilden: "Något är snedvridet i energibidragens värld. Tvärtemot vad man kan tro visar statistik från IEA (International Energy Agency) att de globala bidragen till användning av fossila bränslen var betydligt större än de till förnybar energi. Under 2009 gick inte mindre än 300 miljarder US-dollar till bidrag för fossilbränsleanvändning, medan samtidigt de globala bidragen till förnybar energi var närmare 60 miljarder US-dollar. Det innebär att världens länder totalt spenderade fem gånger mer pengar på bidrag till fossila bränslen än till koldioxidneutral förnybar energi."

Endast ett fåtal procent av elproduktionen i Sverige kommer från förbränning av fossila bränslen. År 2010 rörde det sig om strax under 6 procent. Istället är det vattenkraften tillsammans med kärnkraften som dominerar stort i den svenska elproduktionen. När vattenkraften, under så kallade torrår, inte förmår generera lika mycket el som normalt eller när kärnkraften inte producerat för full effekt har Sverige tvingats förbränna mer fossila bränslen. Detta har inneburit att andelen el som producerats med fossila bränslen under enstaka år har klättrat upp mot 8-9 procent.

På andra håll inom EU ser det dock helt annorlunda ut. Där är förbränning av fossila bränslen i elproduktionen fortfarande regel snarare än undantag. Faktum är att mer än hälften av elen som produceras i EU varje år kommer från fossila bränslen som kol och naturgas.

Två av länderna - Sverige, Frankrike - som har minst andel elproduktion med fossila bränslen har samtliga en stor kärnkraftsproduktion. Luxemburg har absolut lägst elproduktion med fossila bränslen men importerar å andra sidan en mycket stor del av sin el.

När vi får slut på fossila bränslen kommer vi alltså ha en betydande elbrist inom Europa, hur skulle vi hinna bygga ut energinätet i den hastighet som det behövs? Det är alltså inte möjligt. Det enda som återstår är alltså att minska vår konsumtion, ganska drastiskt.

6 kommentarer:

  1. Behövs att se hur mycket som satsas på subvention av fossilt. Det talas nästan bara om stödet för att få fram vind och sol.

    Sista stycket verkar lite skumt. Oljan har nått sin topp men fossil gas och kol ligger lite längre fram. Så Europas elnät finns lite tid för. Styrs subventionerna på fossil energi, de 300 miljarder dollarna genast över till flödande energi och ett smartare elnät vinns ytterligare tid.

    Ser vi på enbart Sverige nettoexporteras 18 TWh (på rullande 12 mån) motsvarande all vind, sop- och vedkraft. I samband med fjärrvärme tillverkas också el av sopor och ved. Med nedgången i industrins elbehov i och med fördjupad lågkonjunktur blir vi troligen ännu större exportörer. Intäkterna behövs för att klara av effekten av Vattenfalls galna affärer utomlands.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Jo jag tror att vi kommer bli större exportörer, samt att företag kanske väljer att förlägga sin verksamhet här, se bara på Facebook som flyttade hit till Luleå med sina jätteserverhallar för att de vet att här är elförsörjningen "säkrad" för en lång tid framöver.

    Kanske får vi fler inflyttande företag då vi har goda förutsättningar här? Kanske bra för ekonomin på sikt, men då äts en del av el-exporten upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är glädjande att den tilltagande ekonomiska nedgången motverkas av intresset för snö, kyla och isande vindar. Jag är övertygad att Facebook får många efterföljare. Har bara besökt Luleå via flyg några gånger men utgår från att det finns järnväg och kanske färjetrafik så det går att komma dit när flyget blir dyrare. Törs inte ta bil då dotterns bil sprack i kylan när hon bilade upp till dina hemtrakter en vinter.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Att fylla på kylarvätska och spolarvätska samt ha full bensintank hjälper i kylan.. :) men glöm för all del aldrig varma kläder..

      Radera
    3. Nja det var bilen som sprack - från kant till kant blev det en spricka när de bytte klimat i en dal. Hon har ny vindruta nu som klarat 08-väder, hittills. Fast hon var nöjd med att ha legat på rygg på ett renskinn och sett på norrsken och vintergatan med sin dåvarande pojkvän bredvid. Norrsken är inte så vanligt här i södern och säger man vintergatan tror de flesta att det gäller något annat. Har full vinter här fick skrapa vindrutan när jag nyss åkte till en restaurang och köpte hem lite mat. Min fru ville ha små friterade räkor men det blev jätteräkor och de var goda. (Lite dåligt samvete, men alla andra...)

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    4. Ja jätteräkorna är oetiska som du säkert vet. :)

      Här i norr regnar det igen, så snön har smält. Tydligen ska det regna nu och någon vecka framåt. Men det gör inget vi brukar ha tillräckligt lång vinter ändå och kyla så det räcker.

      Radera