En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 23 juni 2012

Vardagslyx är en minibaguette med ost...

Lyx och rikedom är inte alls att ha en hög med pengar på banken eller att slösa alla dessa pengar man kanske råkar ha. Utan för mig är det att lyckas sätta vardagslyx på tillvaron. Men det handlar inte alls om att slösa pengar som sagt utan mer om att få en kvalité på tillvaron.




Så dagens tips är att istället för att ha vanligt bröd till frukost som är kallt så kan man ju antingen dra fram brödrosten och göra toast så att brödet blir varmt och sprött. Att till exempel ha en del olika marmelader hemma som man kan använda vid behov. De har ofta relativt lång hållbarhet.

Den här veckan hittade jag specialpris på coop med minibaguetter de där i 6 pack för 10 kr som jag tyckte var ett rätt bra pris. Dessa kan man förvara i frysen och sedan ta fram vid behov. Man tinar dem naturligtvis först men sedan doppar man dem i vatten och sedan värmer man dem i 8-10 minuter i ugnen så de får en spröd yta.

Det är jättehärligt med varmt bröd på morgonen det känns som att det absolut ger den där kvalitén på livet. Med en edamer ost som den här veckan var på ett kilopris av 29kr så har nog de flesta råd. Leta i din vanliga butik och utnyttja specialerbjudanden när du ser dem. Det handlar alltså inte om pengarna utan om att få just den här kvalitén. Att ta sig tid att sitta ned tillsammans och äta en härligt fräsch frukost, med varmt bröd och riktigt kall dricka till. (Sätt gärna isbitar i juicen så håller den sig ännu kallare) Låt inte osten stå framme utan osten skall vara alldeles kall och härlig till brödets värme.

- Vardagslyx kan vara att tända några värmeljus när man ser på TV, eller att ta in en stor blombukett med ängsblommor som midsommarblomster, hundkex, smörblomma mm, som jag hade på bordet igår när det var midsommar. Kostar i princip inget men ger en särskild stämning. Det luktade blommor hela dagen.

- Isbitar är vardagslyx för mig. Det kostar inget att frysa in mängder med isbitar så man alltid har att sätta i drickan, saften eller bara isvatten med gurkskivor i eller någon lime eller citronskiva. Hela sommaren behöver  man ha mängder med is i frysen.

- Att ha en radio på ute medan man sitter i solen är vardagslyx. Att lyssna på radio kostar inget och de spelar ett relativt bra urval av sommardängor och man slipper välja skiva själv att lyssna på.

- Utflykter där man tar med sig fikat i en kylbag och åker till någon härlig plats ute i naturen behöver heller inte kosta just någonting men ger ett härligt avbrott i vardagen och kan därför räknas till vardagslyxen.

Har ni fler exempel på vad som är vardagslyx för er?

Detta var lite fortsättning på tankarna kring hur du skulle leva om du var rik: 
http://rymdiz.blogspot.se/2012/06/om-du-var-rik-hur-skulle-du-leva-da.html

4 kommentarer:

  1. Att bara vrida på en kran och få kallt, rent, friskt, och gott vatten. Det är vardagslyx för mig.

    //HPD

    SvaraRadera
  2. Vardagslyx:
    - Friheten att ha kontoret på segelbåten (tack, dagens teknik)
    - Friheten att ha kontoret i Spanien vid spontanresa (tack, dagens teknik)
    - Morgonkaffet
    - All information som Internet erbjuder
    - Vatten i kranen (snodd tanke av HPD)
    - Att "alltid" vara frisk
    - Härliga stora helgfrukostar
    - Att ibland ha känslan "- vad gör jag nu?" dvs frihet i form av tid. "- ehh ja jobbar lite"
    - Förr skulle jag säga Golfen - men mitt tålamod har sänkt alldeles för många klubbor så de la ja ner =) haha
    - Familj och närmsta vännerna i samma stad
    - Att leka med lillbrorsans unge

    Finns mkt... =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att uppmärksamma och uppskatta alla dessa bra saker i livet som händer dagligen. Det som man faktiskt har runt omkring sig hela tiden som man kanske tar för givet att det alltid skall finnas där.:) Som vänner, eller vatten i kranen.

      Radera
  3. En kopp kaffe med kanelbulle i skuggan av några syrenbuskar vid varma dagar på försommaren då de stå i blom.
    hmm kanske inte vardagslyx då de knappast blommar var vardag.

    Hembakt bröd, gärna med några prästostskivor och marmelad, och en kopp Earl grey.

    SvaraRadera