En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 8 juni 2012

Man skall icke vifta med sina pengar i en folkmassa...

Jag vet inte om det är ett ordspråk eller om det är bara någon allmän visdom som min mamma brukade dela med sig av. Att man inte skall vifta med sina pengar i en folkmassa...

Orsaken är naturligtvis att ju fler personer som ser att du har en stor mängd pengar tillgänglig, desto större blir sannolikheten att någon av dem kommer att se ut dig som ett lämpligt offer. Det kan dock räcka med att bara en person ser hur mycket pengar du har i din väska, om det är fel person som ser det, så att säga.

Därför är detta mer av ett synsätt och det är inte bara i en folkmassa man inte skall visa sina pengar men det handlar lika mycket om att man aldrig skall skryta om pengar man har, eller tillgångar man har. Man skall inte bjuda in problemen till sitt hus, helt enkelt. Man fotar inte bilder på stora högar med kontanter och lägger upp dessa offentligt på Facebook, det vore ungefär lika korkat. Jag har själv sagt till en bekant som lade upp lite för mycket tveksamma bilder på tillgångar han hade, att det var dumt att lägga upp dessa så offentligt. Han tackade för rådet, tog det till sig och raderade bilderna. Förhoppningsvis hann inte så många se dem.


Det handlar ibland inte ens om att det är personen som ser det som orsakar problemet, men att de kanske av misstag, nämner detta för någon annan.

Så ibland handlar det dock även om att inte bjuda in trubbel på annat sätt. I det här tragiska fallet om dubbelmordet i Alingsås/Antby så har ett oskyldigt äldre par, som var omtyckta i området plötsligt blivit mördade och ingen förstår varför. Ett kassaskåp saknas. Utifrån detta framgår det enligt polisen att det handlar om ett rånmord som urartat även till övervåld.

Det finns en sannolikhet att de två nu gripta och misstänkta för mordet är de skyldiga. Om det är så låt oss titta på lite omständigheter.

En av de misstänkta är en "kåkfarare" i sitt eget hemland polen där han suttit sammanlagt 10 år i fängelse för grova brott begångna där. Det innebär att han dömts för tidigare grova brott som alltså är ett brott som i jämförelse med ett "normalbrott" framstår som grövre och därför bör bedömas efter en annan straffskala och få strängare påföljd. Ett exempel kan vara en stöld där man använt vapen, eller om man varit särskilt hänsynslös, orsakat betydande skada ekonomiskt eller grov misshandel osv. Det innebär redan där att här har vi en person som historiskt sett i sitt egna liv alltså har liten respekt och omtanke inför andras liv, hälsa eller egendom.

I det här fallet hade även det äldre paret hyrt ut en stuga till en familj som tydligen var väl bekanta med de här personerna som nu står som misstanke. Förtjusande umgängeskrets helt enkelt. Hur många kåkfarare känner du själv? Som begår grova brott? Hur många av dessa skulle du bjuda in och umgås med även när du flyttat till ett annat land? Den inneboende familjen måste alltså varit nära bekanta med de här kriminella elementen. Så även om den inneboende familjen inte "medverkat" till morden så har de indirekt skapat förutsättningarna för händelserna. De kriminella uppger i sina förhör att familjen de hälsat på har pratat om det äldre parets ekonomi när de varit där. Skrutit om hur rika de var, och hur mycket pengar de hade å det äldre parets vägnar.

Här återkommer jag alltså till "icke vifta pengar i en folkmassa". Alltså inte heller berätta för de som inte absolut behöver veta det, om hur mycket pengar du har.

Kanske visste den inneboende familjen att de alltid betalade hyran kontant och att pengarna till exempel låstes in i kassaskåpet. Kanske visste de att det fanns mycket pengar i hemmet, eller så fanns inga pengar och de bara trodde att det fanns det. Men kanske i relation till deras levnadsnivå så kanske de upplevde att det fanns mycket pengar där, även om detta inte ens var sant ur svensk synvinkel.

Det är helt enkelt en tragedi, för oavsett om det fanns eller inte fanns pengar i huset. Så känner vi att det blöder i våra hjärtan då stölden kom att följas av ett sådant massivt övervåld. Vi undrar varför de inte bara kunde ta pengarna och lämna det äldre paret vid liv. Vi tänker så därför att vi aldrig själva skulle kunna utsätta någon för samma sak som mördarna gjorde här. Vad hade det äldre paret gjort för fel kan man undra? Kanske räckte det för mördarna att det här äldre paret hade pengar och att de inte hade det. Att det låg någon slags orättvisa i att de levde på en egen gård i Sverige och vi vet inte hur de kriminellt belastade levde för slags liv. Kanske valde de att ta ut alla övriga frustrationer över sina misslyckade liv på de som de tyckte det verkade som att de hade allt. Allt tog de därför ifrån dem. Deras värdighet, pengar och till och med deras liv.

Lärdomarna måste därför vara att har du ett kassaskåp så kommer en del att undra vad du har i det, en del kommer vilja komma åt innehållet i ditt kassaskåp. En annan lärdom kan vara att inte förvara pengar i hemmet, ta inte emot kontanter som regel om det inte är små summor utan se till att pengarna hamnar på ett konto. Detta för att människor skall kunna anta att du inte har pengar i hemmet. 

"Vifta inte med dina pengar", se till att inte skryta om du nu skulle råka ha tillgångar av något slag, vad det än må vara. En ovanlig samling frimärken, hockeysamlarkort, en signerad boll av någon idrottsförmåga eller en tavla av Picasso. Vad det än är, så är det alltså bättre om ingen vet.

För även om du litar på dina vänner, eller nån i din närhet så kan du aldrig alltså veta vilka de känner i sin tur. ..

6 kommentarer:

  1. Tyvärr har många egenföretagare (bönder=egenföretagare) säkerhetsskåp för bokföringen, eftersom den måste försvaras brandsäkert så att Skatteverket kan kolla till den. Lämpligen har man dock kodlås och skriver koden på en klisterlapp så eventuella illgärningsmän enkelt kan öppna och läsa bokföringen, som trots allt bara skall skyddas mot brand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant så sant, min egna släkt som bland annat består av bönder i västerbotten har också något slags pärmskåp antagligen av samma anledning..

      Antar också att när man bor och arbetar på sin gård är man ju aldrig borta och därför kunde inte illgärningsmännen få söka igenom huset när de inte var hemma. Faran med att arbeta hemma?

      Radera
  2. Och så alla jemrans kvällstidningar som publicerar en massa "tjänar mest i kommunen". Jag vet fler än en pensionär som bor ute i skogen som sålt sitt skogsskifte och hamnat i tidningen..

    //HPD

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att inte tala om att taxeringskalendern och vad alla tjänar är offentliga uppgifter så man kan ju köpa sig ett exemplar och se vad alla i kommunen tjänar. Varför man nu vill det? :) Sen är ju inte det synonymt till att alla som är rika automatiskt har kontanter hemma utan tyvärr är det nog äldre t.ex. som ofta har kontanter eftersom en del t.ex. tar ut hela pensionen och går runt med den i handväskan från när de får sin pensionsutbetalning, då de har svårt att hantera kort och koder osv.

      Radera