En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 7 juni 2012

USA:s egna prognos säger att de kommer att dubbla statsskulden på 15 år...

Enligt Congressional Budget Office, så beräknas den federala skulden fördubblas på 15 år. Men låter det inte som lite väl lång tid? USA:s statsskuld har ökat, från 10 biljoner, till närmare 16 biljoner USD på mindre än 4 år. Det är rimligt att anta att den ökade hastigheten kan komma att kvarstå. http://www.washingtontimes.com/news/2012/jun/5/cbo-federal-debt-double-15-years/

Med den nuvarande ekonomiska situationen och de olika delstaternas åldrande demografi, skulle det alltså vara lika troligt att skulden lika gärna skulle kunna fördubblas på t.ex. 4 år. Oavsett vem som vinner valet.


Under de senaste åren har den federala regeringen orsakat de största budgetunderskotten sedan 1945, både beräknat i dollar och som andel av ekonomin. De behöver göra nedskärningar, men vill samtidigt inte att de automatiska nedskärningarna börjar träda i kraft utan man vill ha kontrollerade nedskärningar så kongressen har fortsatt att skjuta upp denna händelse. Samt att eftersom ekonomin är så svag nu är man mycket rädd för att de nedskärningar man behöver göra för att inte få en ohanterbar situation i framtiden också skadar nuet om man gör dessa nedskärningar.

CBO konstaterade i sin rapport att en växande skuldsättning kommer att drivas främst av en åldrande befolkning som behöver högre utgifter för hälso-och sjukvård, samt av högre räntebetalningar på skulden. Man räknar alltså med högre räntekostnad i framtiden än dagens nollränta.

Så statsskulden kommer att vara lika med 70 procent av bruttonationalprodukten (BNP) i slutet av 2012, vilket är en ökning från 40 procent vid utgången av 2008 och kommer alltså att nå mer än 200 procent av BNP 2037 enligt CBO.

Denna beräkning tycker jag är talande över hur exakta deras beräkningar är:
"The agency also put an exact price on the deficit when it comes to savings. The CBO said that for each dollar the deficit rises, national savings is reduced by between 32 cents and 72 cents, and domestic investment is reduced by between 10 cents and 50 cents."
Man kan alltså räkna med ett väldigt stort spann i deras beräkningar vilket jag tycker tar bort en del av tillförlitligheten i vad de säger i övrigt. Det kan också handla om att de vill lugna marknaden och att vi därför inte får hela bilden eller sanningen av vad som utspelar sig bakom kulisserna. Det är inte säkert att de säger allt de vet.

Så troligtvis, enligt min mening, så kan denna fördubbling av statsskulden alltså lika gärna ske så tidigt som 2020 om kurvan bara skulle fortsätta uppåt i samma hastighet som den rör sig uppåt idag, och USA:s ekonomi kommer dessutom att krascha långt innan den når 200% av BNP. 

3 kommentarer:

  1. Handlar inte det här om det klassisika problemet: har du en miljon i lån till banken och inte kan betala har du problem. Har du 100 miljoner i lån och inte kan betala har banken problem.Men vem är banken i USA:s fall och vem har problem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda i det här fallet, och kedjan går vidare. ECB, IMF kommer också ha problem efter de kastat ut alla sina räddningsfonder. Det går inte fortsätta ett pyramidspel i all oändlighet utan nån som skjuter till medel underifrån (folket). Så när folket slutar acceptera att få oändliga skulder så kommer systemet ett falla. Förhoppningsvis förr, istället för senare. (Problemet växer ju bara.:)

      Radera
  2. Dollarn borta 2020 redan? Det blir spännande veckor de närmaste, Spanien i knipa och vill ha besked innan det grekiska nyvalet mm..Vill det sig illa, så går saker och ting riktigt raskt.

    SvaraRadera