En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 9 juni 2012

Filmtips: Too Big to Fail och Margin Call...

Too Big To Fail är ett TV-drama producerat av HBO under 2011. Den här filmen handlar om finanskrisen 2008, och vad som ledde fram till den. Det är inte en dokumentär utan alltså ett tv-drama byggt på boken som Andrew Ross Sorkin skrev med samma namn (2009). Filmen har fått 7.2 i betyg på IMDB. http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Ross_Sorkin

Har ni inget annat för er kan ni se om ni kan få tag på den här filmen, tex. på Amazon:
http://www.amazon.com/Too-Big-Fail-Paul-Giamatti/dp/B004EPYZDA
eller exempelvis svenska discshop säljer den också inom kort. Den kommer även på hemmakväll som hyrfilm snart.


I mitt tycke är den välgjord som det mesta som HBO producerar, samt underhållande och väl värd att se under tiden vi väntar på nästa bank-kollaps. Den håller ett bra tempo, är snyggt filmad och bra karaktärer. En rolig detalj är att man klippt in verklighetens nyheter som de sändes på TV när de verkliga händelserna utspelades, som man nu återberättar. Den ger också en bra insikt i hur marknaden fungerar gällande banksystemet och hur systemet när det börjar falla kommer att dra med sig hela finanssystemet. Man känner att filmen är väldigt nära verkligheten och att det inte är så mycket "fiction" utan att den ger mycket bra information och insikt fast på ett underhållande sätt. Man inser när man ser filmen också att även om de "löste" problemet för tillfället så har de byggt upp en större bubbla och vi borde alla vara rädda för den dag som kollapsen börjar.
http://www.imdb.com/title/tt1742683/

Jag tycker den var lite annorlunda än "Margin Call". Även om Margin Call kanske har fler kända skådespelare i sin film så är det två olika typer av berättelser. Margin Call har fått 7.1 på IMDB.
http://www.imdb.com/title/tt1615147/

Margin Call var i min mening, något mer dyster, i det att de medvetet gör vissa val i den filmen och i sitt handlande lägger en viss omoral för att de vill överleva. Det fanns en del karaktärer i den filmen som omvärlden skulle döma som "onda" om de bara visste vad som utspelades bakom kulisserna på filmen likväl som i verkligheten.

Skillnaden i filmen Too Big To Fail är att de inte riktigt lyckas identifiera ljuset i tunneln som ett tåg och inte riktigt visste vad som hände när tåget kraschade in i dem. De kändes därför lite mer "oskyldiga" på något vis. Om man nu kan sitta i en sådan position och vara oskyldig.

Båda filmerna är dock ändå välgjorda och bra underhållningsvärde! Rekommenderas!

4 kommentarer:

 1. Har du läst Sorkin´s bok?

  SvaraRadera
 2. Jag antar att det är den som är förlaga till filmen, men jag har iofs inte kollat det. Boken är rätt bra, men tung som en tegelsten. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gärna läsa mer än vad jag gör, tyvärr har det varit mycket med studier, arbete, mm. Har den här terminen läst motsvarande ca. 60hp så det är ju dubbel heltid så det blir ju mest läsa kurslitteratur. Sen har jag ju heltidsjobb och barn ovanpå på det, samt den här bloggen jag ska påta och skriva till lite då och då. Så tyvärr blir det inte så mycket läsande som jag önskar, kanske man hinner läsa den nu i helgen. De flesta studier för den här terminen är nu iaf. avslutade vilket lämnar tid till annat.:) (Hurra!)

   Radera