En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 13 juni 2012

Halvvägs genom kraschen från Lehman Brothers...

Lehmanbrothers 2008, 3 år senare började Greklandkrisen i Europa på allvar, om takten dels ökar i förloppet, dels är krisen större nu än den var 2008. Hur många gånger större? Hur många gånger mer pengar saknas nu jämfört med 2008? Hur snabbt faller systemet i den nuvarande hastigheten?

Här är lite siffror: år 2008 och Lehman kraschen innebar att Lehman hade tillgångar på ca. 600 miljarder USD vid kraschen som alltså skapade hål i marknaden när de frystes. De skapade även följdkostnader på minst 100 miljarder för marknaden vid kraschen. Men kongressen i USA godkände lån till bankväsendet på 700 miljarder USD som tillfälligt alltså gjorde att de via kapitalinjektioner och TARP programmet kunde dels köpa upp dåliga bo-lån, och ge kapital till bankerna. Dock ett par månader senare ökades denna summa till 1.8 triljoner US-dollar. 

Här i Europa har vi bland annat haft nödlån med 100 miljarder Euro till Spanien, 130 miljarder Euro till Grekland, Irland 32 miljarder Euro, (löjligt lite till Island med 162 miljoner USD) LTRO i december 489 miljarder Euro, Samt i februari 530 miljarder Euro ytterligare i LTRO till bankerna. 

Men fortfarande är det nödlån som inte kommit upp på dagordningen och länder som kvarstår att "räddas", vilket alltså kan visa på att 3 år efter de första räddningspaketet så är vi alltså uppe i nödlån som är många gånger större det första. Dessutom är inte länderna "räddade" utan bara fått tillfällig stöttning som räcker kanske bara några månader framåt, eller ett år framåt innan de behöver stöttning igen. 

Bank of England har ensamt stöttat engelska banker med 200 miljarder pund sedan 2008.
http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/oct/04/quantitative-easing-bank-england 

I slutet av 2011 hade USA/FED köpt upp 900 miljarder USD ytterligare i sitt QE2 program. 

Bankerna räknar även med att snart få en runda till av kapital QE3 snart. 

Om de inte sätter in QE3 eller liknande program så kommer kraschen relativt snart, till exempel under sommaren/hösten detta år. Sätter man in mer kapital injektioner så håller man uppe systemet kanske 2-3 år till, väldigt löst beräknat på hur snabbt de här summorna ökar och hur mycket mer problem som finns i alla länder i den rika världen just nu för närvarande. 

Alltså skulle vi kunna vara ungefär halvvägs genom kraschen sedan Lehman Brothers nu och halva resan kvar nedåt. Vad tror ni själva?

9 kommentarer:

  1. Jag tror på mer QE i alla former. Det är det enda valet. Alltså kommer marknaderna att flödas med mer pengar. Frågan är bara vad det är som kommer att välta lasset? Vi är ju mitt i kraschen, det är korrekt, men det jag letar efter är vad som kommer vara den utlösande faktorn för att hela världen skall vakna upp.

    En poäng som jag anser vettig är att för kraschen att bli verklig för "Svensson" ute i stugorna så måste den påverka något i den fysiska värden. Ett hål på 600 miljarder USD går att släta över med mer pengar. Det är för abstrakt för att ta till sig och många som du har skrivit om har inte kapaciteten att begripa vad som sker.

    Att maten inte levereras till ICA pga strejk pga uteblivna löner eller drivmedelsbrist går inte att släta över lätt eller att förklara.

    Att Silver & Guld hoppar upp X-antal 100$ på en dag pga en default på Comex.

    Att dollarn/pundet/euron devalveras över natten

    Att stora banker deklarerar en "bank holiday". Detta har ju nu hänt i Italien, men ändå så skrivs det nästan inget om just det.

    Alltså hela systemet bygger på tillit och okunskap. Inte förräns vi får en händelse som kan väcka upp den stora massan och rubba tilliten på en större skala så kommer vi att få se den riktiga kraschen med masspanik, hyperinflation, bank runs, upplopp överallt osv... Under tiden kommer vi att få se det mesta av detta fast i mindre skala. Kraschen är ju pågående just nu.

    Kraschen kan ju också diskuteras och definieras, är det +20% drop i aktiemarknaden över en dag eller några dagar? Är det en devaluation av en valuta? Är det att Guld & Silver sticker till månen? Hyperinflation? Kollaps av flera banker? Kollaps av stater? Allt nämnt ovan?

    Kraschen kommer att inträffa olika beroende på i vilket land du bor. Man kanske tycker att denna dag var den stora kraschen bara för att just ditt egna land påverkades den dagen av något speciellt.

    På en större skala skulle jag säga att nära den finansiella marknaden kollapsar så att MÅNGA runt om i världen inte kan utföra sina dagliga transaktioner pga likviditetsbrist, hyperinflation, bankkollapser, kapitalkontroller m.m. Och skulle jag välja en enskild händelse så är det när det sker en "run on the dollar" och flykt av kapital i MASSIV skala ut ur dollarn.

    Jag skulle gärna se en händelse och kunna peka på en enskild sak som markerar kraschen, men jag tror det blir svårt i ett makroperspektiv.

    Jag kan ha varit lite för snabb att skriva min kommentar i förra inlägget, eller iaf inte förklara vad jag tyckte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså tidshorisonten är svår, men jag tror detta kommer att ske under 2013- tidigt 2014 någon gång, möjligtvis sent 2012. The big one :)

      Radera
    2. Jag tänker mig att dels har ju summan på hur mycket krediter man skjutit in i systemet flerdubblats, samt att jag tror att hastigheten hela tiden ökar på hur fort problemen sprider sig. Det är därför jag tror att vi kommit ca. halvvägs tidsmässigt. Även om kraschmässigt har vi nått ca. 1/3 del av konsekvenserna. Men när hastigheten kommer öka så kommer de andra 2/3 delarna att ske under samma tid som det tagit att nå hit. Det är bara ett antagande som en lös uppskattning. Vi får se vad som händer.:)

      Radera
  2. Låt oss börja med att säga att det är ställt utom varje rimligt tvivel ATT bubblan spricker, oavsett hur många QE eller brandkårsutryckningar som västvärldens regeringar gör, frågan är som sagt hur länge man kan dra ut på pinan.
    En annan fråga som jag funderar på är vad man hoppas på att vinna med låtsasspelet för gallerierna?
    Ett lustigt exempel på strutsbeteendet är den pågående partiledardebatten i riksdagen som hittills knappt med ett ord berört vilka oerhörda risker vi står inför på kanske bara några månaders sikt, risker som definitivt är minst lika tuffa som ledarskapet i Europa stod inför sommaren 1939.
    Vad har man tänkt säga till människor när hyllorna står tomma på ICA? "Vi satsar på jämställdhet i bolagsstyrelser"? eller "förbättrad barnomsorg under helger och nätter"?.. eller, "i vårt parti värnar vi om gruppen x, de utsatta inom sektorn y".. osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo verkar som att vi inte har någon Ron Paul som kan föra en ekonomi diskussion här inför vårat val. Vi kommer alltså inte veta hur partierna ställer sig till räddningsaktioner för sydeuropa hur långt är man beredd att gå?

      Radera
  3. Ptja, vi har ju den glade gamängen Nigel Farage.
    http://www.youtube.com/watch?v=TN_1mF-3JTI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra klipp. Jag gillar Nigel, fast jag tror att han inte alltid säger saker på det sätt som han mest troligt skulle kunna få ett större stöd av de andra politikerna om han inte sa saker på det sätt som han gör, men han är iaf. inte rädd för att säga vad han tycker och han har oftast rätt också.

      Radera
    2. http://peakswe.se/2012/06/vem-ar-nigel-farage/

      Han är kanske på "vår" sida...eller...

      Väcker tankar bara :)

      Radera
  4. VI HAR ETT LÅN TILL DIG ANSÖK OM ETT IDAG OCH VAR GLADA VI ÄR HELA FÖR DIG FR ALLA LÅNTYPER kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
    Hej Behöver du ett snabbt lång- eller korttidslån med en relativt låg ränta så låg som 2%? Vi erbjuder företagslån, personliga lån, bostadslån, autolån, studielån, skuldkonsolideringslån etc. oavsett din kreditvärdighet.
    Personliga lån (säkra och osäkra)
    Företagslån (säkra och osäkra)
    Konsolideringslån och många fler.
    Kontakta oss för mer information om låneerbjudande så löser vi ditt ekonomiska problem du har ditt lån inom 6 -12 timmar. kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
    Vi har ett lån till dig

    SvaraRadera