En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 4 juni 2012

Frätande vatten är farligt..

Drick eller använd inte vattnet om du bor i Sennan, Åled eller östra delarna av Halmstad. PH-värdet är för högt på grund av problem på vattenverket i Sennan, och vattnet kan vara skadligt att använda. 

Allmänheten uppmanas att inte använda vattnet eftersom det kan vara frätande och skadligt.
http://www.sosalarm.se/sv/112/VMA2/VMA-Varning/

Det får mig även närmast att tänka på den gamla filmen "Dante's peak" där vattnet blev frätande innan vulkanutbrottet. Som tur är så har vi inga vulkaner i Sverige så den orsaken är nog utesluten. Men frätande vatten är nog så stort problem för det dagliga hushållet, och nästan lika dramatiskt (som ett vulkanutbrott?)...

Viss risk för överdrift.. ;) men iaf..



Här handlar det inte ens om att man kan koka vattnet för att använda det, eller sådant liknande som det brukar vara när det "bara" är bakterier i vattnet, utan här är vattnet till och med frätande. Man hoppas ju att folk hinner höra det här och inte duschar, kokar potatis eller dricker vattnet, tvättar händerna, tvättar kläder osv. (ty då fräter det även på kläderna).

Vi använder vattnet till så mycket så att när det blir helt otjänligt för att ens vattna blommorna med eller tvätta bilen eller diska så blir vi väl helt handlingsförlamade.

"Allmänheten uppmanas att inte använda vattnet eftersom det kan vara frätande och skadligt. Mer information kommer kontinuerligt. Mätningar pågår. Har du druckit vattnet och känner symptom som obehagskänsla eller andningspåverkan - Kontakta sjukvården! Drick gärna annan vätska som mjölk eller grädde." http://www.halmstad.se/

Enligt Hans Ekberg, räddningschef i Halland, har någonting gått snett i samband med dricksvattenreningen. Det innebär att man fått ett förhöjt pH-värde i vattnet. Nu ligger man på pH 10 och det är inte bra att dricka, det är frätande. (Normalt pH ligger på 7 och högsta gränsen är 14).

I nuläget har vattenflödena vänts och vattenverken i Halmstad pumpar nu ut vatten mot orterna Sennan och Åled. Syftet är att tömma ut det skadliga vattnet. 

På facebook finns även underhållande kommentarer angående detta ovanliga men ack snart mer vanliga vattenbristproblem då underhållet är mycket eftersatt i kommunernas vattenhållning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar