En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 6 september 2012

Sämre tider kommer...

De flesta människor antar bara att eftersom det alltid har varit ett visst sätt att de alltid kommer att vara så i framtiden. Vi har väldigt svårt att tänka oss en förändring, särskilt negativa sådana och många har även en tanke kring "det händer aldrig mig" oavsett om det är sjukdom, att vi skulle råka ut för en olycka, eller arbetslöshet. 

Vem kan tänka sig att ens föräldrar en gång kommer att dö ifrån oss? Ändå sker sådant och när det händer har vi nästan ingen aning om hur vi skall fortsätta hur man går vidare och hur man skall klara sig.

Jag tror att kombinationen av såna här saker gör att vi egentligen är ganska dåliga på att förbereda oss för saker som skall hända i framtiden. Vår generation har egentligen aldrig behövt ta hand om sig själva, det har alltid funnits mat på bordet. På det sättet är vi likadana som huskatter som inte själv behöver jaga för sin föda. Hos katter gör det faktumet att mentalt sett så behåller de beteenden som kattungar har, som vilda katter slutar med. Någonstans så har de inte växt upp helt, och jag tror att detsamma gäller för oss människor.


Om man aldrig varit med om dåliga tider, hur skall man då kunna förbereda sig för dem? Hur skall man veta vad man kan förvänta sig?

Inte ens när vi får exempel ifrån omvärlden om hur arbetslösheten skenar och människor saknar inkomster och lön kan vi ens tänka oss att detsamma skulle kunna hända här i Sverige. Här finns inga bostadsbubblor, här finns bara ett evigt välstånd.

De flesta människor har även en blind tro på att de vid makten, exempelvis att vår regering och de som styr vårt finansiella system vet exakt vad de gör och att de gör sitt bästa för att ta hand om oss. Jag tror att jag själv också brukade tro det när jag var liten, att de som satt vid makten var de som visste mest och bäst om hur allt i själva verket skulle vara och hur allt skulle göras för att samhället skulle bli till det bästa.

När jag började bli äldre så insåg jag snabbt att grundskolelärarna inte hade svaren, och ju äldre jag har blivit  så har man insett att de som sitter vid makten inte behöver ha några egentliga kunskaper. Att det finns många illa kvalificerade människor i alla yrkesgrupper som även om de klarat en utbildning inte helt säkert kan omsätta detta i handling och en del är rent ut sagt farliga. Läkare kan felbehandla, byggare kan fuska vid bygget, myndigheter kan använda sin makt till felaktiga beslut som skickar 15-åriga barn tillbaka till en miljö där de utsatts för trauma och övergrepp (Se exempelvis migrationsverkets beslut nyligen:
http://www.aftonbladet.se/ledare/article15395145.ab)

Ingen av våra "experter" vet alltså egentligen vad de gör, och även när de gör det så har de kanske möjligtvis helt andra mål än det som kunde vara för allas vårt bästa. Det innebär egentligen att de blinda leder de blinda och faktiskt är det så att kejsaren inte bär några kläder.

Många människor upptäcker inte att något håller på att hända för man tror att "om det var sant skulle jag ha hört om det på nyheterna" och kanske väntar med att vidta några åtgärder tills det är alldeles för sent. De flesta människor väntar även på att "myndigheter" skall berätta för dem vad de ska göra i stället för att tänka själva. Tyvärr så håller tiden på att rinna ut vad gäller exempelvis den kommande energikrisen och den fortgående finanskrisen.

Det innebär att många människor likt förvirrade kattungar kommer stå där och undra hur det kommer sig att myndigheterna inte kan ta hand om dem, för de hade räknat med att allt alltid skulle finnas där för dem i ett överflöd. Kanske är det dags för oss att växa upp?

De som redan nu anar vad som kommer att hända, och vidtar åtgärder, betalar sina skulder, bygger upp ett sparande och skyddsnät för sig själva och inte förlitar sig enbart på att framtiden kommer att vara precis som nu, eller har en "det löser jag då" mentalitet. Dessa kommer ha en enklare övergång till en framtid som kommer att bli mycket tuffare än vad vi hittils varit vana vid. En del har redan upptäckt detta eftersom att för första gången så ökar nu privatsparandet i Sverige. Men det är fortfarande många som inte har upptäckt riskerna ännu.

Det finns fortfarande en lucka i tiden där vi hinner vidta åtgärder och se till att sätta oss själva i en bättre privatekonomisk situation, med bättre förutsättningar för sämre tider, men den tiden håller på att löpa ut. När det väl går utför så kommer det att gå fort.

17 kommentarer:

 1. Som alltid på din blogg: en reflekterande och insiktsfull text!
  De generationer som upplevt fattigdom och utsatthet har i dag nästan helt dött ut och dogmen om att allt enbart kan bli bättre genomsyrar hel samhället. Det är väl ingen slump att statistiker anser att vi inom 20-30 års tid kommer att ha en medellivslängd på över 100 år!
  Det är ju bara det att livet och världen är betydligt mer oförutsägbar än politiker och makthavare förespeglar oss.
  Vi behöver verkligen bredda vårt pespektiv inför vad som kan ske och börja ta ansvar för våra liv och val.

  Marie S

  SvaraRadera
 2. Ja det ser illa ut för världsekonomin. Kattungen lättar upp din dystopi. Vägrar anse att allt hos våra experter är fel ibland har de ganska rätt tex Newton har fortfarande ganska rätt.

  Visserligen har länge det mesta av vårt DNA ansetts som skräp tills nu. (Helt omöjligt måste det vara någon nytta med de kvarvarande missprydande resterna).

  Tänker engagera mig lite i ett nytt ännu inte fött litet företag. Det har en färsk ide om bekämpning av radon eller mest de farligare döttrarna. Enligt expertis dör fler av radon än i trafiken. De flesta nya företagsideer dör innan företaget registrerats men det ska inte detta göra. Tror det går att få igång företaget utan allt för mycket kapital.

  För övrigt håller jag med om vikten att inte vara för belånad inför den befarade depressionen.

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan nog vara tigrar också, men jag tror bara de flesta människor i vår kära västvärld har en begränsad nivå av överlevnadsinstinkter... vi har som sagt en tro på att vi inte behöver ta hand om oss själva utan att staten skall göra det och ordna allt åt oss...

   Radera
 3. Nanotec

  Lägg din energi på att motverka rökning ty av de som utsätts för radon så är det nästan bara rökare som drabbas av lungcancer.

  /Jonas

  SvaraRadera
 4. Tack Jonas för din omtanke.

  Har du någon teknik, gärna möjlig att få patent för, som underlättar för ett företag att motverka rökning med?

  Radondöttrarna som är det farligaste sugs upp av alla lungor som vistas i fel miljö och lång tid är allt värre. Små barn vistas mycket i fel miljö och är effektiva dammsugare. Äldre är mer hemifrån. WHO vill ha 100 Bq/m3 men av kostnadsskäl sänkte Sverige målet från 1000 till 200 Bq/m3 som alla bostäder ska nå till 2020. Det är också långt ifrån bara rökare som drabbas av lungcancer och bör inte de också räddas? Vi har i alla fall en affärside som verkar lönsam när det gäller radon och radondöttrar men ingen när det gäller antirökning.

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Nanotec

  Har själv bott i ett radonhus med från början 1700 Bq och därmed satt mig in i riskerna. Med mycket enkla medel sänkte jag radonhalten till 50 Bq. Bifogar en länk till en bild som ursprungligen komer från Strålskyddsmyndigheten så ser du varför jag nämner rökning...

  http://battrehem.files.wordpress.com/2010/01/radonrisken.gif

  SvaraRadera
 6. Tillägg: än finns det hopp. Utvisningen av den 15åriga pojken har stoppats tills vidare.

  Det gör mig glad så länge vi har någon slags human medmänsklighet kvar i vårt samhället, så det är ju ett gott tecken åtminstonde.:)

  SvaraRadera
 7. Ett av dina bättre jag läst hitintills

  SvaraRadera
 8. Rymdis: Ja när något som är fel som utvisningen av pojken uppmärksammas kan det få bra glädjande effekter.

  Jonas: Utmärkt att du lyckades sänka från 1700 till 50 med enkla medel och det ligger nära vad vi tänkt. Det går inte alltid så lätt men vi tror att vi oftast enkelt ska kunna åstadkomma detta utan att det ska bli så dyrt för fastighetsägaren. Sedan har du helt rätt i att tobaksrökning ger fler dödsfall och borde minska eller helst upphöra. Har sett kurvorna tidigare och visst kan man se att rökning är farligare än att bo i tex 800 Bq/m3.

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Jag gillade liknelsen med katter som inte blir vuxna utan behåller sitt barnsliga beteende i vuxen ålder. Detsamma gäller hundar och det är därför vargar biter ihjäl hundar så fort de kommer åt. En varg med så märkligt beteende som en hund kan de inte låta leva...... Jaja dra inte analogin för långt nu. Men definitivt ligger det nånting i det. Det är de vuxna som kommer att klara sig

  Sen tycker jag också att du ska redovisa dina källor SHTFplan.com i detta fall ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har inte läst SHTFplan.com faktiskt.:) Däremot läste jag nyligen på economiccollapse-vad-den-nu-heter-borde-vara-.com så men är mycket löst inspirerad av det jag läst där så många av deras artiklar låter ju liknande så tyckte det var svårt att redovisa källa då "inspirerad av" om man inte har distinkta fakta är svårt ha som källhänvisning. :)

   Radera
 10. Rymdis: Det går att missa en och annan kommentar tex 21:26. Har tyckt länge att du är som en tigrinna som kämpar mot fel i samhället. Håller i det stora hela med dig och har nog lite för lätt att hitta små detaljer där jag tycker annorlunda. Men visst är jag påverkbar och är övertygad om att de flesta går att påverka. Överlevnadsinstinkter finns hos alla, men som du ser sover de djupt, möjligen i koma hos många. Hur de ska vakna i tid är svårt. Just nu tycker jag du gör helt rätt i att försöka få alla att få bort onödiga lån. Fortsätt ditt arbete! hör just på tv att gamla ockerlagen kan komma att ändras.

  Nanotec  SvaraRadera
 11. I huvudsak en bra text men exemplet med pojken var rätt illa valt. En del i omställningen av VÅRT land till ett land bättre rustat att ta hand om sin befolkning är såklart att kraftigt minska asyl- och anhöriginvandring. Att överföra miljoner människor varje år från U till I-länder med den ökning av resursanvändning det innebär är knappast en bra idé. Allt negativt som följer i invandringens spår stjäl värdefulla resurser som hade behövts på annat håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin! Jag håller faktiskt med dig om att vi har en för aggressiv invandring för närvarande, och ändå har jag arbetat med flyktingmottagning och invandrarservice tidigare, i ca. 8 år, så det är inte att jag är invandrarfientlig på något sätt.:) Men däremot tycker jag att det är viktigt att vi kan ta hand om de som kommer på ett bra sätt och tyvärr med en så hög invandringstakt hinner samhället inte absorbera alla nya som kommer och därmed bygger vi upp för en stor del sociala problem som lämnar stigmerande livssituationer för många som kommit, som kan finnas kvar med dem i generationer då de inte tar sig vidare in på svensk arbetsmarknad och social utslagning som följer.

   Vi skall inte ta hit människor när de får nya problem när de kommit hit, utan då ger vi dem bara ett falskt hopp om ett bra liv i Sverige.

   Däremot tycker jag det är viktigt att vi heller inte skickar iväg folk som befinner sig i en otroligt utsatt situation. När det gäller den 15åriga pojken och Dublin-avtalet så fungerar detta så att den mottagande första landet, inom eu, där man sökt uppehållstillstånd normalt sett skall göra hela handläggningsprocessen tills tillstånd eller avslag ges. Men i det här fallet när det gäller en traumatiserad människa, särskilt när det gäller ett barn, kan man välja göra avsteg från Dublinkonventionen av humana skäl och låta beslutskedjan följa här i Sverige. Detta betyder inte att personen automatiskt heller skall stanna i Sverige inom EU men att då handläggningsprocessen kan vara väldigt lång, och nu har barnet varit ett tag i Sverige, samt är väldigt skör, (risk för självmord och självskadebeteende) och det handlar också om ett barn, då är vi även skyldiga att ta hand om barnet om vi vill följa FN:s barnkonvention.

   Så för att vi har vår medmänsklighet, vår empati, tycker jag att det rätta i detta fall var att låta barnet stanna under den tid som handläggningen har. Om barnet sedan visas inte kunna skickas tillbaka dit familjen är, så kommer barnet att få stanna antagligen. Dock är det långt ifrån alla barn som får återförenas med sina familjer sedan så det är inte säkert familjen får rätt att komma hit för det, om de levt åtskilda länge kan man räkna det som att modern inte kan fungera som en mamma för barnet även om det är hans biologiska mamma, det beror på deras relation och hur länge sedan de separerades och övriga omständigheter.

   Men som sagt, även om barnet här får stanna tillfälligt eller sedan blir ett ärende som även får permanent uppehållstillstånd så tycker jag vi är skyldiga att ta hand om barnet, därför att det fanns sådana omständigheter att vi inte kunnat utvisa tillbaka till Italien där övergrepp begåtts men just utifrån personens sköra psyke dessutom.

   Att utvisa i det läget hade varit ett brott emot mänskliga rättigheter och FNs barnkonvention som sagt. Samt fullständigt empatilöst.

   Det är inte ett sådant samhälle som jag vill leva i.

   Radera
 12. Uppfriskande med ett svar som inte automatiskt innehåller den numera nästan självklara rasiststämpeln så fort man påtalar negativa konsekvenser med dagens höga invandring.

  Ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv så är detta med invandring väldigt negativt och det är en aspekt som inte alls kommer fram, varken hos bloggar, nationalistiska partier eller traditionell media. Nyhetsuppläsare på TV-nyheterna presenterar våra befolkningsrekord med ett leende och som något positivt. Rubriker i tidningen där det glatt utropas att "Nu är vi X tusen i Y-stad!" Detta är enbart beroende på invandringen. Observera att jag inte lägger någon etnisk eller rasbiologisk aspekt på detta utan talar bara om antal. Utan invandring hade befolkningen i Sverige minskat och det är ju precis vad världen behöver, en stabiliserande och därefter minskande befolkning. Allt tal om åtgärder mot växthuseffekten, resursbrist osv blir bara spel för galleriet när vi samtidigt ökar den totala mängden människor med miljontals människor varje år, människor som kräver resurser i olika omfattning. Det kan låta cyniskt och omänskligt med det finns förmodligen en anledning till att svältkatastrofer och stridigheter uppstår i t.ex. Somalia och Afrikas Horn. Man kan inte skylla allt på att de dumma europeerna koloniserade Afrika för hundratals år sedan eller på religösa motsättningar. Kanske bör dessa skeenden tillåtas verka ut för att få en mer hållbar situation därefter. I grunden handlar det om att jorden inte klarar av att försörja den mängd människor som lever på vissa platser. Detsamma gäller förmodligen här i Sverige, om vi tog bort de fossila bränslena, men vi var åtminstone på rätt väg, en minskande svensk befolkning, som tyvärr nu omkullkastas av invandringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, fast samtidigt blir det ju svårt i praktiken, även om skickat bistånd till länder som befinner sig i ständiga svältkatastrofer faktiskt även lägger förutsättningar för även kommande svältkatastrofer, så är det ju väldigt svårt att bara stå och titta på och tänka "den här generationen låter vi svälta, för i framtiden kommer det finnas balans och då kommer svälten och lidandet att upphöra" just eftersom vi har en empati och en medmänskllighet. Vi har svårt att låta bli att hjälpa.

   Däremot fick de ingen hjälp skulle som sagt bistånd inte slå ut lokal produktion, för vem vill arbeta hårt för lite, när det kommer mat gratis, det betyder att många längger ned på grund av biståndet, samt att även FN och organisationer som vill hjälpa medvetet håller och trycker ned världsmarknadspriserna för att köpa mat till fattiga länder, när det samtidigt innebär att fattiga länder inte får betalt för det som de producerar mest - mat. Därmed skapar även FN och räddningsorganisationerna en del av förutsättningarna för svälten i de områden som de faktiskt försöker hjälpa.

   Radera
 13. Nej, visst är det svårt. Jag blir ju också tagen av bilder på svårt undernärda barn som flyr undan krig tillsammans med sina mödrar. Jag tror dock stenhårt på metoden hjälp till självhjälp istället för att bara ge bort mat, eller åtminstone förädlade råvaror såsom mjöl. Det som dock hade varit den bästa medicinen är ju att vi i västvärlden delvis begick kollektivt självmord. Säg att alla som är födda mellan den 1:a till den 20:e varje månad tog livet av sig. Det skulle innebära en oerhörd förbättring för moder jord då det ju är vi i västvärlden som bidrar mest till resursutnyttjande och miljöförstöring. På sätt och vis är invandring att göra tvärtom, vi blir fler som nyttjar mer.

  SvaraRadera