En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 13 september 2012

Krisen kommer att ta våra rättigheter ifrån oss...

Igår höll Barroso ett länge väntat tal som antas visa vägen framför för EU-samarbetet. Men utvecklingen känns allt annat än betryggande. Som jag ser det, utgör detta en oerhörd risk att våra rättigheter som medborgare inom EU och demokratin kommer att tas ifrån oss. Jag vill därför kommentera en del av vad Barroso säger i den här artikeln: 
http://www.di.se/artiklar/2012/9/12/barroso-ett-avgorande-tillfalle/

"Det här tillfället kräver ännu mer union. Och mer union kräver mer integration. Och mer integration kräver mer demokrati. I Europa måste vi acceptera att vi sitter i samma båt." "Vi måste fullfärdiga den ekonomiska och monetära unionen. Vi måste skapa en bankunion och en skatteunion", fortsatte Barroso.


En skatteunion skulle göra oss helt ansvariga för skulderna i de länder som redan fallit under linjen för att de kan rädda sig själva. Barroso vill ju även rädda sitt eget land så därför är det ju inte konstigt att han gärna skjuter över mer ansvar till andra som då blir tvingade att rädda dem.

"När bankerna blev internationella fortsatte reglerna och lagstiftningen att vara nationella. I slutändan blev det skattebetalarna som fick betala, motiverade han bland annat sitt förslag om att ge Europeiska centralbanken (ECB) ett utökat mandat att övervaka tusentals europeiska banker, både i och utanför eurozonen. "Övervakningen måste ske överallt, eftersom riskerna kan dyka upp överallt."

Barroso har rätt i att skattebetalarna får betala, men i hans förslag så kommer vi få betala än mer. Både ekonomiskt och i fråntagna rättigheter och minskad demokrati för att ledarna inom EU skall kunna genomföra vilka reformer, åtgärder som de vill utan att detta skulle saktas ned av en demokratisk process.

Samtidigt hävdade han att en utökad politisk union kommer att behövas för att få de ekonomiska unionerna att fungera. "Vi kan inte fortsätta lösa europeiska problem med nationella lösningar. Vi måste ta beslut nu, med en politisk union hägrande vid horisonten", sade Barroso. "Vi måste röra oss mot en federation av nationella stater. Det är vad som måste vägleda vårt arbete."


EU-kommissionens ordförande beskriver dagens situation som en kris, såväl ekonomiskt som politiskt och socialt, och skyller utvecklingen på såväl "oansvarigt agerande i finanssektorn" som uteblivna politiska beslut.

Jag tycker därför hela den här riktningen känns olustig, och i slutändan när den politiska unionen är ett faktum kommer det att vara försent för oss medborgare att påverka vad som händer. 



De kommer antagligen att göra stora genomgripande förändringar i fördraget utan att folkomrösta i de respektive länderna, de kommer alltså att "köra över oss" i den här enormt stora frågan om vi vill vara med. Antagligen vill länder som ännu inte är drabbade av krisen ta på sig hela ansvaret för de övriga varför dessa inte kan riskera att rösta nej till ett sådant förslag.

 Den tyska författningsdomstolen skulle också ta ställning till om den europeiska krisfonden ESM är förenlig med tyska grundlagar. Ett nej skulle kunna sätta rejäla käppar i hjulet för arbetet med att stötta upp eurosamarbetet.

Förhoppningsvis inser de att ESM krisfonden är stick i stäv gentemot allt som beslutats om förut.



Det är helt uteslutet att Spanien ber om ett räddningspaket för hela landet, enligt Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Däremot kan det bli aktuellt att regeringen i Madrid ber om hjälp med stödköp av obligationer från Europeiska centralbanken (ECB), så att räntorna på landets obligationslån går ned.

Helt uteslutet, ändå kommer det att ske. Politiker gör vanligtvis den motsatta saken till det som de egentligen säger.

"Förutom tillväxt är det enda alternativ jag överväger att använda den mekanism som centralbanken har aviserat", sade Rajoy till den finländska tidningen Helsingin Sanomat i en intervju. Barroso konstaterade också att ett nytt fördrag kommer att krävas för att ytterligare bredda unionen, i stället för det nuvarande Lissabonfördraget. "En djupgående och verklig ekonomisk och monetär union kan dras igång under det nuvarande fördraget", men kan bara genomföras under ett nytt. Kommissionsordföranden tryckte hårt på att demokrati och europeiska värderingar måste ligga till grund för debatten kring en utökning.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/just-nu-barroso-om-den-ekonomiska-krisen

Fast egentligen kommer de köra över medborgarna i samtliga länder, för det är de nya europeiska värderingarna som kommer, inte en demokrati längre, utom på papperet utan i själva verket, en kommande diktatur.

"Europa kan inte vara teknokratiskt, byråkratiskt eller ens diplomatiskt. Europa måste vara demokratiskt".
http://www.di.se/artiklar/2012/9/12/barroso-ett-avgorande-tillfalle/

Byråkrati är ett nödvändigt ont för demokrati, utan att ha olika procedurer för hur saker genomförs, kan de som styr ta godtyckliga beslut på godtyckliga grunder. Diplomatin är tydligen även på väg ut om man skall tro Barroso, för kanske behöver vi inte längre goda relationer med Kina, USA eller Ryssland, utan det blir ett kommande storkrig kring mellanöstern, Iran och Syrien.

Demokrati är därför så vitt jag kan bedöma det nya ordet för Diktatur.

8 kommentarer:

  1. Det svenska utredningsväsendet fungerar inte eftersom svåra frågor inte utreds. Kommunikationen med medborgarna fungerar inte, eftersom problem inte får yppas.
    Den svenska skyddsbubblan fungerar inte längre. Det är svårt att veta om Barroso eller Jimmy Åkeson är den bästa lösningen för att ta sig ur en ohållbar situation, men det går att skrota den svenska nationella låtsaspolitiken med dess fiktiva motsättning S/M.

    SvaraRadera
  2. "Nya SocialModeraterna" (S+M) den enda stora maktfullkomliga samarbetspatnern(Euro is all we needs), alla opinionsyttringar ingnoreras eller avslås, uppgivenheten breder ut sig, vem orkar "fihgtas# mot detta väderkvarnsmaskineri, den lille människan har fullt upp med sitt, cynismen breder ut sig, vemod och fattigdom väntar oss alla, demokratin snart ett minne blott, ur led är tiden.

    SvaraRadera
  3. Anonym 14:25: Så varför blev Du, just Du, född att vrida den i lag?

    SvaraRadera
  4. Jag har just gått ur EU. Satte upp ett gediget taggtrådsstängsel runt tomten..eh..mitt territorium för två timmar sen. Betalar hädanefter skatt till mig själv. Största delen av budgeten har lagts på en gigantisk upprustning av infrastrukturen, ny trätrall t ex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hahaha. hoppas du har ett gediget försvar också när skattemasens indrivare kommer med förhoppning och att få in lite skattekronor från dig. Låt dem inte kränka ditt luftrum!:)

      Radera
    2. Likt Sverige så har min stat, Republiken Södra Västerbotten, inga pengar att lägga på försvaret. Där slutar dock likheterna, vi hymlar inte med det faktumet och försöker inte dölja det med värdelös retorik. Vi säger som det är - vi har inga pengar till ett militärt försvar i landet.

      Radera
    3. En snubbeltråd framför ingången kanske?

      Radera
    4. Ett basebollträ innanför dörren..

      Radera