En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 28 september 2012

BACONBRIST...

Av alla kommande kriser, kan detta komma att bli den värsta och mest kännbara! Dåliga skördar och feta dieter gör att en global baconbrist är nära. I värsta fall kan priserna komma att fördubblas under nästa år. http://www.dn.se/ekonomi/varldsbrist-pa-bacon-nara

Under den senaste tiden har samtliga länder som sysslar med grisuppfödning i Europa rapporterat in att de slaktat färre grisar än vanligt. Sverige är ett av länderna där produktionen har minskat mest, med 7,2 procent under ett år fram till juni.


Den främst anledningen till detta är att USA har drabbats av den värsta torkan på nästan ett sekel. Samtidigt är USA världens största exportör av majs, vete och sojabönor. Bristen på råvaror har gjort att priserna har stigit, vilket i sin tur har gjort att födan för våra grisar har blivit dyrare. Det gör att grisbönderna inte har råd att föda upp lika många grisar längre.

Organisationen tror att antalet slaktade djur kommer att ha sjunkit med tio procent lagom till den andra halvan av nästa år, vilket istället skulle kunna ge en dubblering av priserna av europeisk bacon och andra produkter från grisen. Organisationen uppmanar nu de stora matkedjorna att höja ersättningen till grisbönderna för att undvika denna utveckling.

Nu är det ju så att vi inte kan lagra bacon så länge, på grund av den höga fetthalten blir det dåligt även om man förvarar det i frys, så kan det inte ligga speciellt länge. Det är därför ingen idé att köpa en extra frys bara för att lagra bacon i om någon nu fick panik. Men däremot uppmärksamma att det är viktigt att ersättningarna till bönderna höjs, så att vi kan fortsätta ha en tillgång och varierat utbud i våra matbutiker. Lokal produktion måste bevaras, då det tar lång tid att sedan bygga upp produktionen igen om bönder väljer att lägga ned och skicka alla sina djur till slakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar