En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 27 september 2012

Lärarna besvikna över det nya löneavtalet...

I går kom lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting, SKL överens om ett nytt löneavtal för lärarna. Det blev alltså ingen strejk, som hotade om förhandlingarna dragit ut ytterligare på tiden.

Fackförbunden gick ut hårt i vintras och krävde 10 000kr mer i månaden för den eftersatta lärarkåren. Men överenskommelsen slutade på 1 100 mer i månaden under första året – en tiondel av kravet. Nu väller ilska, sorg och hat fram från besvikna lärare. Lärarnas riksförbunds och Lärarförbundets facebooksidor fylls av känslosamma kommentarer.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15511235.ab


Lärare känner sig fortfarande utnyttjade trots det här nya avtalet! "En manlig småländsk lärare jämför lärarkåren med den slagna i ett misshandlarförhållande: – Sedan i går kväll kan jag inte sluta tänka på den misshandlade kvinnan som inte mäktar med att bryta sig loss ur förnedringen. Ni vet hon, som gång på gång bestämmer sig för att det får vara nog. Att år av fysisk och psykisk misshandel nu får vara nog. Ni vet hon, som när mannen kommer hem med blommor i hand och LOVAR att bättra sig, vacklar och än en gång går till sängs med honom. Ni vet hon, som stannar kvar med förklaringen: Jag gör det för barnens skull!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15511235.ab

En kvinnlig lärare skriver även: "Man skäms för att vara lärare efter detta avtal. Ett stort hån är vad det är." Flera skriver också på sociala medier, att de nu vill lämna facket. Vissa skriver att de söker nytt jobb. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15511235.ab

Nu har lärarfacken och SKL kommit överens om ett lönelyft på 4,2 procent i år och minst det så kallade industrimärket för 2013. I snitt innebär avtalet ca 1100 kronor mer per månad för landets lärare, samt att en genomsnittlig lärare väntas öka sin lön med 3 700 kronor de närmsta fyra åren, vilket jag tycker är en jättebra höjning med tanke på vad andra sektorer har fått i löneökning avseende andelen i procent. Inom handels, kommunal och även vårdbiträden och sjuksköterskor är andra yrkesgrupper som även de efterfrågat större höjningar inom sina respektive sektorer:
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/strejkgalenskapen-fortsatter.html

Jag var en som tyckte att den här efterfrågade löneförhöjningen var långt över vad kommunernas budget hade kunnat medge. Samhället har inte oändliga resurser och de måste fördelas. Vill man öka anslagen till skolan måste man dra ned inom andra sektorer, oftast handlar det om vård, omsorg, social stöd och service som man måste skära ned på om man tänker sig att öka anslag till en av dessa då de alla ingår under ansvar som kommun och stat skall kunna erbjuda medborgarna.

Jag skrev lite om strejkvarsel för lärare även här tidigare:
http://rymdiz.blogspot.se/2012/08/lararstrejk.html

Men lärare var ju inte enda yrkesgruppen som kämpat för löneförhöjningar iår, men jag tycker fortfarande att rimligt är att man inte får högre löneförhöjning än vad lönetaket var för industrisektorn. Då vi går emot sämre tider verkar det orimligt att öka kostnader i form av löner för en redan ansträngd ekonomi.

Själv, som kommunalt anställd har vi precis fått veta löneförhöjningen för iår, 520kr handlade det om för min del, eller någonstans i området 2,2% av min lön. Inget dramatiskt men ändå vad jag anser är rimligt när man arbetar inom kommunal sektor. Man kan inte förvänta sig några lönehöjningar som man kanske kan få i privat sektor, eftersom man heller inte representerar eller genererar "vinster" utan egentligen enbart är en kostnad för kommunen.

Samtidigt får man vara nöjd och känna sin arbetstillfredsställelse över att man erbjuder en god service till sina medmänniskor och till samhället vi alla är en del av. Att man så att säga "drar sitt strå till stacken".

Därför anser jag att lärarna är besvikna i onödan, samtidigt som även lärarfacken säger att om de inte ser att kommunerna fortsätter prioritera lärare så kan de tänka sig att säga upp även det här avtalet i förtid vilket jag även det skulle tycka var vansinne då detta avtal var över all förväntan över vad de skulle lyckas förhandla sig till.

Här är delar av avtalet:

Avtalet är fyraårigt och innehåller en löneökning med minst 4,2 % det första året.

År två ligger löneökningen på det så kallade industrimärket - i år 2,6 procent - och följs av två sifferlösa år.


Det fjärde året är uppsägningsbart. I snitt innebär avtalet ca 1100 kronor mer per månad för landets lärare.

Löneökningen 2012 gäller retroaktivt från och med den första april vilket innebär i genomsnitt drygt 9000 kronor som ett engångsbelopp. Jämfört med andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden får lärarna i genomsnitt 5200 kronor mer 2012.

Avtalet omfattar ca. 200 000 lärare i Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar