En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 27 september 2012

Antal jordbruk i USA på en nivå som under 1800-talet.

Se den här bloggen för ett intressant inlägg kring detta: http://earlywarn.blogspot.se/2012/09/number-of-farms-in-united-states.html


Men en bild säger mer än tusen ord. Det går snabbt att lägga ned jordbruk och med den globala torkan i år har även en hel del jordbruk tagit dyra förluster. Frågan är hur det kommer gå för jordbruket i framtiden. Ersättningarna till bönderna är låga från mejerier och köttproducenter och det är svårt att få lönsamhet.

Intresset för att bedriva jordbruk är kanske inte förvånande rekordlågt även här i Sverige. Den nya generationen gillar inte hårt kroppsarbete utan sitter helst i skolbänken för att gå ut i en oviss arbetslöshet. Man har ingen naturlig koppling till jordbruket och därmed väcks kanske heller inget intresse för att söka sig till en osäker bransch där stora oligopol försöker slå ut varandra från marknaden på böndernas bekostnad.

Med torka som leder till missväxt hade det kanske behövts fler aktiva jordbruk, så att man under de dåliga åren ändå skulle ha ett överskott av mat istället för att leva på gränsen vilket gör att sådana här år ökar svältkatastroferna i världen då mat till de fattiga länderna helt enkelt inte finns att tillgå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar