En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 14 september 2012

Burken sparkas ned för vägen med QE3...

Så kom då nyheten som alla väntat på, nämligen att Ben Bernanke anser att det är dags för ytterligare stimulanser för att inte hela ekonomin skall falla ned i ett svart hål.
http://www.ft.com/cms/s/0/ee95102a-fdba-11e1-8fc3-00144feabdc0.html#axzz26Q3hrG9m

De som har läst boken eller sett filmen "Too Big to fail" eller följt händelseförloppet vet nog att det Ben Bernanke hoppas på är att om man bara väntar nog länge, och fortsätter med stimulanser under tiden, så kommer ekonomin att repa sig själv. Han har alltid trott att det var åtstramningarna som skapade den stora depressionen på 30-talet och att det istället hade varit möjligt att växa sig ur krisen.

Men har man inte lärt sig något av historien så är man ju dömd att upprepa den."Den amerikanska centralbanken har lanserat ett öppen försök att väcka återhämtning genom att injicera $ 40 miljarder i ekonomin varje månad genom inköp av s.k. mortgage-backed securities.
Skillnaden ifrån tidigare program, så har Feds tredje omgången av kvantitativa lättnader inte en definierad gräns och kommer att fortsätta tills arbetsmarknaden förbättras - smeknamnet QE3." (Från artikeln)

"Det nya QE-programmet markerar en av de mest betydelsefulla förskjutningar från Fed sedan finanskrisen började år 2008-09. Fed har för första gången bundit en politik till utvecklingen i ekonomin - och lovade att fortsätta till det lyckas."

Köp av tillgångar kommer att fortsätta om arbetslösheten fortfarande är hög, vilket ger en stötta till marknader och ekonomin. Att med denna "försäkring" uppmuntra konsumenterna att spendera och investerare att lägga sina pengar i arbete.

Ben Bernanke, amerikanska Fed ordförande, sade att centralbanken ville se "pågående varaktig förbättring på arbetsmarknaden" innan de alltså stoppar sina inköp av tillgångar. "Det är inte ett särskilt nummer vi har i åtanke", sade han. "Men vad vi har sett under de senaste sex månaderna är det inte." Tanken var att "påskynda återhämtningen" och Fed skulle inte vara "för tidigt" för att avlägsna stöd för ekonomin. "Vi kommer att ge det lite tid", sade han.

Fed har laddar för mer aggressiva åtgärder efter den amerikanska återhämtningen avstannat under sommaren. Mer än tre år efter recessionen slut, förblir den amerikanska arbetslösheten hög på 8,1 procent. "Den svaga arbetsmarknaden bör gälla varje amerikan", sade Ben Bernanke. "Hög arbetslöshet innebär svårigheter för miljontals människor, och det innebär ett enormt slöseri av mänskliga färdigheter och talanger."

"Om utsikterna för arbetsmarknaden inte förbättras avsevärt, kommer kommittén att fortsätta sina inköp av mortgage-backed securities, genomföra ytterligare inköp av tillgångar och använda sina andra politiska verktyg som är lämpligt till dess förbättring sker i ett sammanhang av prisstabilitet , "den kurs-inställningen Federal Open Market Committee hade i sitt uttalande."

Flytten markerar en avgörande myndighetsutövning från Ben Bernanke, vars mandatperiod går ut i början av 2014, men kan utgöra en svår utmaning för en efterträdare bunden av dess "öppna åtgärder". FOMC (Federal Open Market Committee) röstade 11-1 för detta förslag, en överväldigande majoritet alltså.

Fed sade också räntorna förblir "exceptionellt låga" till mitten av 2015, och utvidgar sin prognos från 2014, och sade att man förväntar sig att räntorna kommer att hålla sig låga under en "lång tid" även efter det att ekonomin tar fart.

Som jag ser det så betyder det här att man har "gett upp", nu är det här sista kanonen och antingen håller det finansiella systemet och överlever detta, eller så fortsätter man helt enkelt tills det kraschar fullständigt. Man har ingen annan lösning.

5 kommentarer:

 1. Det finns en annan möjlig lösning och det är en "default" där man helt enkelt byter valta. Är det så så är det här bara köp av tid för att de kapitalstarka ska kunna säkra sina tillgångar. Alla andra då? Vem bryr sig i en kultur där det gäller vara stark själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, frågan är som vanligt vem som får ta förlusterna. Ska vi gissa på småsparare och skattebetalare/medelklass?

   Radera
 2. Bra gissning. Pensionärer och bidragsberoende (inklusive arbetslösa) ligger också risigt till.

  SvaraRadera
 3. Obviously, eliminating sweating by improving the nervous system
  over-activates the eccrine glands that are excessive for unknown reasons, the primary condition,
  as I found my solution. Excessive sweating often
  hesitate to be made as well, especially the younger people, sweating a lot of money on the
  website. Those who suffer from hyperhidrosis.
  my webpage > Toone hyperhidrosis treatment

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera