En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 27 september 2012

Plötsligt är det Ben Bernankes fel...

Som i den här spännande artikeln berättar så har nu omvärlden börjat inse att det här med kvantitativa lättnader, kapitalinjektioner och att länge ha hållit marknaden flytande med konstgjorda medel, faktiskt motverkar marknadens inneboende stabiliseringsmekanismer som kunde räddat systemet om man låtit dem verka långt tidigare.
http://www.businessinsider.com/back-ben-bernankes-qe3-with-a-clothes-peg-on-your-nose-2012-9


Nu har en del alltså börjat svänga i frågan, och från att tidigare ha stått vid sidlinjerna och hejat på Bernanken när han kommit med alla åtgärdspaket så har han nu alltså fått börja möta kritik kring sina ageranden.

Från artikeln "Monetarists from across the world can mostly agree on one thing. The US Federal Reserve caused the Great Recession. Fed chair Ben Bernanke kept policy far too tight after the US economy buckled in early to mid 2008. He allowed a collapse in the money supply to run unchecked, causing avoidable disasters at Fannie, Freddie, Lehman, and AIG later that year."

Fast jag kan tycka själv att problemen började långt tidigare med avregleringen av bankväsendet och avskaffandet av Glass-Steagall Act. http://en.wikipedia.org/wiki/Glass%E2%80%93Steagall_Act

Så man kan faktiskt inte ge Ben Bernanke all ära för att skapat dagens situation. Däremot är det intressant att kritik nu ändå börjar ges utrymme att blomma upp. Innebär det att de rikaste rika redan hunnit rädda en stor del av sina tillgångar så att man kan börja låta systemet börja falla? Kommer man att sluta stödja systemet med sina kvantitativa injektioner?

Jag kan dock inte tänka mig att någonting skulle få nuvarande situation att vända, förrän efter valet eftersom att man vill ha en politisk stabilitet och inte vara mitt i ett valår när man erkänner hur enorma problemen egentligen har börjat växa sig.

Men jag tycker att det verkar som att hastigheten i kollapsen håller på att skruvas upp en nivå. Även när man tittar på hur Kina börjar bete sig och visa armbågarna för "sina" rättigheter i sina intresseområden, utbyggnaden av militär styrka hos både Ryssland/Kina konstellationen och även desperation hos andra länder som nu försöker göra vad de kan i race:t mot botten.

Frågan är egentligen vad USA kommer att göra efter valet, för det är först då de kan börja göra större förändringar. Tills dess håller vi andan. Valet, som blir det 57:e i ordningen, ska enligt planerna hållas den 6 november 2012 och kommer att påverka utvecklingen i hela världen, beroende på att USA:s president alltid haft en stor inverkan på världspolitiken.

5 kommentarer:

  1. Jag har också reflekterat över att det känns som om kollapsen går fortare nu, känsla eller verklighet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det beror på fler kapitalinjektioner och pengatryckande världen över och att det är hastigheten på hur ofta man sätter in dessa, som har ökat sedan krisen började 2008.

      Radera
  2. Som sagt, köp fysiskt guld och silver och håll god min i elakt spel. Vi vet vart det barkar, men det lönar sig inte att övertyga andra, har personligen försökt i snart 10 år utan framgång.....

    SvaraRadera
  3. Min första tanke när när det här "paketet" lanserades var att signalerade desperation. Intrycket är att man inte riktigt vet vad man ska ta sig till och därför gör litet mer av samma som man prövat förr. Utformningen signalerar också att man inte egentligen har någon tilltro till åtgärden - ren desperation alltså.

    Tystnaden från politiker angående grundproblemen funderar jag över. Är det överhuvud taget möjligt för dagens politiker att vara omedvetna om att vi börjat närma oss vägs ände ekonomiskt, energimässigt och ekologiskt? Eller är alla så inställda på att inte behöva bli arbetslösa att man helt fegar ur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om desperationen, men också att jag tror att politiker inte vågar ta en diskussion öppet med befolkningen angående de tre E E E som kommer stå för framtidens frågor, kanske tror de att folket kommer hamna i uppror/panik om de får information om detta? eller så är de själva i förnekelsestadiet där de tänker att "det löser sig nog" med en sådan mentalitet, även om handlingsutrymmet krymper ju mer tiden går, vad gäller tid till omställning osv.

      Radera