En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 24 september 2012

Världens nollräntor signalerar bankväsendets långsamma död...

En av mina favoritkrönikörer, Andreas Cervenka, skrev om detta tidigare i september; och ibland fortsätter mina tankar snurra kring saker man läst så jag kommer tillbaka till det i tankarna märker jag. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/det-stora-dilemmat_7483172.svd

Men i princip, om räntan för pengarna du sätter in på banken går emot noll, varför ska du alls lämna dina pengar till banken. Detta innebär ju även att bankväsendet egentligen inte behövs, när pengarna i framtiden alltså hela tiden blir mindre värda än vad de är värda idag. Kanske skulle då pengarna i madrassen, eller pengarna i spargrisen vara ett lika gott alternativ till ett bankkonto. Då blir bankens enda uppgift som förmedlare av lönen som kommer in, samt räkningar som betalas och i övrigt inte en krona på det gamla välkända sparkontot.


Skulle banker kunna överleva i ett sådant ekonomiskt klimat? Är det som Cervenka skriver att vi ser finansvärlden ta sina sista andetag i en konstgjord andning inuti en plastpåse?

"Vem behöver banker och pensionsförvaltare? I en omvärld med negativa räntor undermineras bankernas hela affärsmodell. Varför låna ut om risken ökat och betalningen inte ens täcker kostnaden för kontor och personal?" skriver Cervenka.

När vi går emot en nolltillväxt måste den gamla skuldbaserade ekonomin falla, det är en naturlig konsekvens. Systemet är byggt på att hela tiden växa och byggas ut och nu i en deflationsekonomi pyser luften ur de uppblåsta jätteballongerna, tills vi får det avskalade resultatet som är kvar.

Kanske får vi då även en sundare användning av våra naturresurser, då dessa inte bara måste tömmas snabbast möjligt för att nå mål som ökad BNP och snabb avkastning. Kanske leder detta systemskifte till att vi kan värdera andra saker än våran kortsiktiga överkonsumtion.


Här finns även lite grafik ifrån BBC News som kan tålas att tänka på inför vad som kan komma att ske under den närmaste tiden i olika nivåer när krisen växer sig uppåt genom systemet. 
http://www.bbc.co.uk/news/business-18284747

2 kommentarer:

  1. Intressant blogg det här ! Jag skriver själv en del om just överkonsumtion och funderar mycket på hur länge det kommer hålla.Tyvärr känns det som att de flesta kör sitt konsumtions race och skiter i både sin egen ekonomi och miljön.
    Tack för en bra blogg och ta gärna en titt på Stabilekonomi.se.

    SvaraRadera