En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 11 september 2012

Emporia slår snart upp portarna...

Den 25:e oktober slår Skandinaviens största köpcentrum upp portarna. Med 200 butiker+ under samma tak skall man locka till shopping i världsklass. Frågan är om kundunderlaget kommer räcka till, eller om detta kommer bli ännu ett jättekomplex med mängder av tomma butiker som gapar med tomma lokaler.


Men än så länge ser det ju spännande ut, tidningen Sydsvenskan har varit där och filmat lite vilket går att beskåda här: http://www.sydsvenskan.se/webb-tv/webb-tv-malmo/tv--folj-med-in-pa-emporia--

"Emporia består av fyra våningar, fem olika torg, parkeringshus och parkeringsplatser i direkt anslutning samt en grön park på taket för rekreation och annorlunda upplevelser. Varje våningsplan kommer att ha sin egen stil och totalt ska Emporia erbjuda ett komplett utbud av shopping inom mode, sport, inredning, hälsa och mat. Här planeras för drygt 200 butiker, från stora internationella klädkedjor till mindre butiker med exklusiva varumärken samt för ett 30-tal restauranger och kaféer. Emporia kommer också rymma plats dagligvaruhandel, banker, apotek och andra serviceverksamheter."


Bygget som alltså kostat mer än 2 miljarder att bygga, har alltså en del vinstalstrande att göra nu då så att man tjänar in byggkostnaderna men samtidigt håller affärskomplexet levande. I Stadsdelen Hyllie bor 10% i villa och resten i bostadsrätter och hyresrätter. 3 minuter från Triangeln och 6 minuter från Malmö C så är det ändå nära för de som vill ta sig hit. Men tidigare Entré Malmö som nyetablerat köpcentrum hade mycket stora svårigheter att få folket att hitta dit, då de hade konsumtionsvanor som de inte ville ändra i första taget. Så nu är det alltså upp till det här köpcentret till att visa att det är möjligt bygga ut nya stadsdelar och att få folket att hitta dit enligt devisen "build it and they will come".

Själv tror jag absolut att nästa gång jag är i Malmö så ska jag nog ta mig hit för att titta på jättebygget, samtidigt har jag själv aldrig haft någon större glädje av jätteshopping center då utbudet helt enkelt blir för stort och i slutändan brukar det bli så att jag bara går och tittar och inte köper något. 

I dessa stora shoppingkomplex kan man aldrig vara säker på att det inte finns bättre varor och erbjudanden bara ett par butiker längre bort, och överblicken för en själv som konsument blir därför väldigt svår.

7 kommentarer:

 1. Detaljhandeln dyker snart - det har väl redan börjat.
  Och ändå byggs nya köpstäder runt våra större städer och utefter gränsen mot Norge, ofta på fin jordbruksmark dessutom.
  Var skall köpkraften komma ifrån när lånekranen stryps?

  Enfaldiga, stereotypa och andefattiga miljöer för konsumtion som slagit ut centrumhandeln i många städer.
  Små och personliga butiker inom gångavstånd har ersatts med dessa enorma ytor belägna utanför stadskärnan, dvs. svåra att nå utan bil.
  Så skapas behov och så tillfredställs de! En trist och bedrövlig utveckling vars svanesång vi snart får se - tror jag i alla fall.

  Marie S  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att när de här jättekomplexet började byggas 2006 så var utsikterna på marknaden lite annorlunda, man skulle nog inte satsat på att bygga något i den här storleken om man valt att göra det just idag.

   Som du tror, tror också jag att detaljhandel kommer att dyka kraftigt framöver då människor kanske prioriterar annat än kortsiktig (över)konsumtion...

   Radera
 2. Ledtiderna för sådana här projekt är ju några år och därmed är bromssträckan lång också.

  Ren galenskap med alla dessa nya shopping-centers, handelsplatser, gallerior och allt vad de kallas. Överallt. Hela tiden. Och alla befintliga köplador känner sig naturligtvis tvungna hänga på och expandera sig själva ytterligare.

  Vi konsumenter gör det till vår livsstil att konsumera. Den dystra slutsatsen kan inte bli annan än att vi helt enkelt är dumma. Hade vi inte ställt upp och konsumerat så hade det inte gått så här långt. Hade vi krävt kvalitet i stället för kvantitet hade det blivit bättre. Vi måste titta oss ordentligt i spegeln.

  Själv är jag konsumtionsförrädare och varken lånar eller konsumerar mer än jag behöver. Tycker att jag har ett eget liv i stället för att leva andras. Men jag kan ju ha fel förstås. Social gemenskap och omtanke är inte så dyrt heller.

  SvaraRadera
 3. Ja, om första spadtaget togs 2006 så var det säkert en lång planeringsfas innan man ens byggde här, med så mycket satsade pengar ville man nog vara säker på att det var rätt plats mm. etc.

  ...så när de skulle behövt börja bromsa var de redan mitt uppe i byggnationen och då var det väl bara att tuta och köra på...

  Men blir som sagt spännande att se om det här kan "gå runt" ekonomiskt.

  SvaraRadera
 4. Kommer säkert en massa överbelånade lattemammor ifrån Bunkeflostrand. Så kaféerna kan nog gå runt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övriga hänger ju redan på IKEA m fl hos grannen Svågertorp-

   Radera
 5. Detta shpooingcenter blir säkerligen fint och väldigt imponerande. Personligen bor jag 25 min från Malmö med tåg och både jag och min umgångeskrets åker nästan aldrig in till Malmö längre. Dels på grund av höga biljettpriser på tågen och dels på grund av stadens rykte. När vi var yngre åkte vi in konstant och festade och shoppade, nu handlar vi nog mer på nätet eller ibland i Lund. Frakten på kläderna är ofta mindre än vad biljetter till Malmö kostar och de pengarna kan man spara till en weekend i t.ex. Prag vilket är ganska billigt. SKånetrafiken rånar den som inte har månadskort...

  Jag föredrar små butiker i centrum framför själlösa enorma shoppingkomplex. Dock verkar idén med taket där man kan ta frisk luft och har utsikt över Öresund vara mycket bra. Jag tror att Emporia kan överleva på grund av dess attraktionskraft, men då kommer åtminstone ett annat köpcenter i Malmö få slå igen. Trenderna nu Kommer gå mot mer sparande och mer försiktig konsumtion i framtiden.

  SvaraRadera