En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 8 oktober 2013

Vad händer om en kärnkrafts-slutförvaring skulle börja läcka?


En finsk beräkning och analys från 2009 säger att:
- Om förvaringen för kärnkraft börjar läcka efter, säg 1000 år.
- En stad byggs ovanpå eller i direkt närhet till området
- Om människorna där bara äter mat som produceras lokalt
- Bara dricker vatten som kommer från lokala källor och
- Spenderar all sin tid i det mest förorenade området.

Så är det möjligt att en person som lever t.ex. år 12 000 (i framtiden) skulle komma att få en högsta dos av strålning på 0.00018 mSV per år. Eller motsvarande vad man redan nu får av att äta ca. 2 bananer. Posiva (det finska bolaget som ansvarar för världens första civila kärnavfallsdeponi , i Onkalo) har räknat på detta och vad som kan vara en möjlig högsta dos för de värst drabbade cirka tiotusen år från nu .
http://www.posiva.fi/files/1230/POSIVA_2010-03web.pdf

Siffran - 0.00018 milli - sievert per år - förutsätter också att kopparkapslarna där förbrukade bränslepellets är inrymt börjar läcka efter bara 1000 år och ändå , är de värsta siffror man får fram, en summa som uppgår till en dos av vad man skulle få av att äta ungefär två bananer idag.

Vi kan naturligtvis inte vara säkra på vad som händer 10 000 år från nu , men sannolikheten att personer får doser som faktiskt kan innebära någon verklig fara , även på lång sikt ( säg, mer än 10 mSv per år - vilket kan producera tillräcklig risk för cancer i statistisk mening ) verkar avlägsen.

Jag tycker därför fortfarande att kärnkraft även i framtiden kan vara ett alternativ bland många, i framtidens energiproduktion.

4 kommentarer:

 1. Om en svensk reaktor sprängs av terrorister förmodas en 80 km cirkel behöva utrymmas. Nu kan vi givetvis vara lugna för alla reaktorer omges av ett högt staket och när personalen larmar polisen kommer ett stort antal beväpnade poliser från närmaste stad. Eftersom alla rektorer har ett tjockt skal av armerad betong hinner inte heller någon spränga sig in om de nu lyckats passera över eller genom det höga stängslet. Någon risk att ett fulltankat trafikflygplan som kapats ska hinna träffa en reaktor finns knappast. Dvs det blir genast nedskjutet av ett JAS som kommer dit så snart flygförbudszonen överskrids.

  Finland år 12000 verkar lite avlägset. Har ingen lust att räkna på hur mycket plutonium som kan teoretiskt läcka upp eftersom det beror på en mängd antaganden. Mesta plutoniet är fortfarande kvar. Mängden cesium tex är år 12000 helt försumbar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det är osannolikt att människan överlever 12000 år till i den här takten med global uppvärmning, miljöförstöring och överutnyttjande av alla våra resurser förstör vi våra egna livsbetingelser.

   Kanske är eventuell kärnkraftstrålning ett av våra minsta problem i framtiden...

   Radera
 2. Hej Rymdiz!

  jag gillar din blogg men tycker det är vedervärdigt att jag måste
  registrera mig någonstans för att kommentera blogginlägg. En klar
  standardsänkning.

  mvh
  /Janne


  Min kommentar:

  Att satsa på kärnkraft är strutsmentalitet när den är som bäst. Uranet
  håller på att ta slut. Idag använder vi mer uran än vi gräver upp.
  Mellanskillnaden täcks av skrotade kärnvapen.

  Om vi ska använda kärnkraft i framtiden måste vi utnyttja en större
  andel av energin i uranet än vi gör idag. Eller gräva upp det uran vi
  har i Sverige. Eller både och.

  I det här perspektivet verkar det som en lysande idé att gräva ner
  "utbränt" kärnbränsle.

  Som Stikkan Andersson lär ha sagt, "folk är inte så dumma som du tror,
  de är dummare".

  SvaraRadera
 3. Jag ville här lägga upp Jannes kommentar som jag fick per mail. För övrigt så håller jag med Janne om att det är en standardsänkning att man nu måste registrera sig för att kommentera, men det beror på de många anonyma kommentarer jag fått med mycket personliga påhopp mm.

  Jag väljer därför att kräva registrering en tid så att man iaf kan se ungefär "vem" det är som står för sådana uttalanden. Jag gillar att man kan stå för det man skriver och säger. :)

  Hoppas ni andra som känner likadant som Janne, ändå förstår varför jag nu har registrering på kommentarer... om ett tag kanske det är som vanligt igen!

  Ha det bra alla läsare!

  /mvh Rymdis

  SvaraRadera