En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 8 oktober 2013

Chokladbrist...

Jordens resurser krymper. På lite sikt blir det brist på choklad. Experter har varnat för att världen officiellt kommer att drabbas av brist på kakaobönor den 2 oktober 2020 på grund av den ständigt växande globala efterfrågan. 


Det finns inte tillräckligt med kakao plantager runt om i världen. Vi skulle behöva 2,3 jordklot behövs för att tillgodose människans behov av choklad. Det utrymme som användes för kakaoplantagerna finns inte längre, eftersom gårdarna och odlingarna läggs ned och förvandlas till gummi plantager som de får en bättre avkastning på och då får bönderna mer betalt för sin produkt. Samt att de västafrikanska länder som sedan länge odlar kakao, har drabbats av svår torka. En tredje faktor är att vi har blivit fler som vill ha dessa produkter.

Rimligen kan marknadspriset för kakaoprodukter pila uppåt. Och medan priset stiger, sjunker kakaohalten och kakorna krymper. I framtiden så kommer det därför att finnas mindre chokladbitar, fyllda med fler kex, russin och nötter i framtiden, eftersom de då blir billigare att producera. Chokladen blir också ljusare, eftersom tillsatsen av socker, nötter och smakämnen ökar, när andelen choklad minskar.

Choklad är ju bara ett exempel av alla sorters produkter där vi måste anpassa oss till den ökade efterfrågan. Vi kan inte leva som att vi har flera jordklot, eftersom vi trots allt bara har ett.

3 kommentarer:

 1. Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!! Inte det! Sockret går att leva utan, men inte chokladen.

  SvaraRadera
 2. Ja, jämmer och elände. Som alltid från socialismens budbärare. Är det inte trist att bara tänka på hur jävligt allting är och försöka förstöra för andra hela tiden? Man anar ett visst mått av längtan och drömmande när du pratar om den kommande misären, chokladbristen, skatterna som skall tas från arbetande och delas ut till kriminella och icke arbetande, ... Skaffa ett liv och sluta frossa i elände och socialistisk förlorarmentalitet. Och köp en chokladkaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadan detta? :) Själv tycker jag att det handlar mer om det globala problemet av överbefolkning, överutnyttjande av naturresurser och fördelningen av sagda resurser.

   Radera