En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 11 oktober 2013

Energipriser i England, upp med 8.2%...

SSE är den första av de stora leverantörerna att tillkännage en uppgång i höst. Ökningen, tre gånger inflationen, kommer i nästa månad. SSE säger att det motsvarar £ 2 på en vecka för typisk dual fuel kund. Detta kanske inte är så mycket. Men en del mycket hårt pressade familjer får då ändå välja mellan "värme eller att äta". Det finns många familjer i England som lever nära marginalen för fattigdom.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2451656/Energy-company-SSE-raise-gas-electricity-prices-8-2-cent.htmlSSE meddelade att det är gas och el priserna som förväntas stiga med i genomsnitt 8,2 procent nästa månad. Företaget, som har cirka 10 miljoner kundkonton, är den första att tillkännage en uppgång i höst, men det befaras att andra företag kommer att följa efter. Detta kommer bara några veckor efter att ledaren för partiet Labour, Ed Miliband, lovade att frysa hushållens räkningar för 20 månader framåt om han vinner makten år 2015.

Detta är också en trend i de stigande energipriserna som även kommer drabba resten av Europa de kommande åren. Orsaken är ju alla fossila bränslen som har passerat sin peak och efter detta sjunker tillgången på energi, samtidigt som efterfrågan i många gånger är stigande. På sikt gör det alltså att trenden för alla energipriser är Upp, Upp, Upp...

5 kommentarer:

 1. Hej Rymdis! Intressant inlägg! 2 pund kanske inte låter mycket men ligger man på gränsen av vad plånboken tål är det 2 pund för mycket. Att frysa hushållens räkningar är ju höjden av desperation men borde väl sluta förvånas och inse att det bara är början.

  Dags o skynda på införskaffandet av solceller till nästa vinter!
  mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo att frysa hushållens räkningar är ju ett sätt att försöka garantera levnadsstandarden för de med minst marginaler. De som drabbas först kommer ju vara de i samhällets utkanter så att säga. Det är ju vad David Jonstad skrev i sin bok "Kollaps"...

   Radera
 2. Intressant observation. Även jag tror att det är början på en större uppgång.
  Den där fussions- eller fissionsenergin behövs illa kvickt.
  Kanske dags satsa på energisektorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det behövs lösningar illa kvickt med tanke på hur lång omställningstid ett helt samhälle har...

   Radera
 3. Så det är sant då. Varje kris rymmer en möjlighet. Eller flera.

  SvaraRadera