En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 9 oktober 2013

Human flyktingpolitik inom EU?

Italiensk lag stoppade räddning av förlista flyktingar utanför Italien, Lampedusa.


Fartyg hade cirklat kring den förlista flyktingbåten utan att hjälpa till. Samma bild kommer ifrån två olika överlevande:

– Vår båt fick motorstopp i mörkret vid fyratiden på morgonen och det kom ett stort fartyg med många upplysta fönster, som gjorde ett varv runt vår båt, berättar Awet och ritar en cirkel i luften med pekfingret.
– Det kom även en annan båt nära oss, men alla gav sig iväg, fortsätter den unge eritreanen.

Flyktingarna på båten skrek, blinkade med ficklampor och någon sedan tände eld på en filt för att de skulle synas, innan båten kantrade. Men ingen kom för att undsätta dem. Samtidigt är fiskemännen som bor i Lampedusa också upprörda. En vithårig pensionerad fiskare spottar åt lagen som gör att fiskare kan straffas om de undsätter misstänkta illegala invandrare i sjönöd. Lagen kom till år 2002 under Berlusconi-regeringen, och fick namn efter två främlingsfientliga högerpolitiker, Lega Nords dåvarande ledare Bossi och Nationella Alliansens Fini.

Lagen måste ändras. Överhuvudtaget att man inom EU författar lagar som baseras på en sådan inhuman människosyn. Naturligtvis måste vi kunna rädda människor i nöd, utan att fundera på om de är flyktingar eller ej. Sedan blir det ju en fråga för myndigheterna om dessa flyktingar har nog med skäl för att sedan få stanna i landet. Men att inte rädda folk i det akuta skedet grundar sig i en fruktansvärd människosyn.

Jag efterfrågar en human flyktingpolitik inom EU. Vilket samhälle skapar vi annars?

2 kommentarer:

  1. Naturligtvis skall människor i sjönöd räddas, inget snack om saken och stämmer uppgifterna är det fruktansvärt. Däremot måste vi också skicka signaler att de allra, allra flesta av dessa flyktingar inte har någon möjlighet att få stanna och kommer att skickas tillbaka. Att tro att lösningen på världens fattigdoms- och flyktingproblem är att låta tiotals eller kanske hundratals miljoner människor från Asien och Afrika få fri lejd till och permanenta uppehållstillstånd med tillgång till välfärdssystemen i de europeiska länderna är kriminellt korkat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo, resurserna räcker ju inte till att ha fri invandring.

      Radera