En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 5 oktober 2013

Medborgarlön i Schweiz?

Schweiz kommer att hålla en omröstning om huruvida man ska införa en grundinkomst för alla vuxna . Det som brukar kallas medborgarlön. Detta har uppkommit ifrån gräsrotsnivå och en kommitté som har fört fram förfrågan om att alla vuxna i Schweiz ska få en villkorslös inkomst på 2.500 schweizerfranc ( $ 2800 ) per månad från staten , med syfte att ge ett ekonomiskt skyddsnät för befolkningen .
http://www.reuters.com/article/2013/10/04/us-swiss-pay-idUSBRE9930O620131004På bild: 5 cent mynt, i luften, utanför parlamentsbyggnaden i Bern.

Arrangörerna bakom namninsamlingen, drog in mer än de 100.000 namnunderskrifter som krävs för att en folkomröstning skall hållas och på fredagen tippade man en lastbil med 8 miljoner Rappen mynt utanför parlamentsbyggnaden i Bern , en för varje person som bor i Schweiz .

Enligt schweizisk lag, så kan medborgarna själva organisera populära initiativ som kan leda till att kanalisera allmänhetens ilska i en direkt politisk handling. Bara de får namnunderskrifter som stödjer deras upprop. Landet håller normalt flera folkomröstningar om året så där ligger man lite i framkant.

I mars, exempelvis, så drog de schweiziska väljarna fram några av världens strängaste kontroller för chefslöner, vilket skulle tvinga offentliga företag att ge aktieägarna en bindande omröstning om vilken ersättning chefen skall ha. I ett annat separat förslag kom man fram till att man skulle kunna begränsa de månatliga chefslönerna till något mer än vad bolagets lägst avlönade personal tjänar på ett år , det så kallade 1:12 initiativet, vilket också står inför en folkomröstning den 24 november.

Initiativets organisationskommitté till just den här folkomröstningen om medborgarlön, sade att en grundinkomst delvis kan finansieras genom pengar från försäkringssystemen i Schweiz. Tidpunkten för omröstningen har ännu inte meddelats , i avvaktan på officiell vägledning från regeringen .

4 kommentarer:

 1. Kul faktiskt. Schweiz är det enda kända statsskicket som bygger på syndikalismen.
  Idén är inte så dum rent principiellt. Fast motsvarande här i Sverige skulle hamna på en dryg tredjedel så stor ersättning enligt uträkning av Cornu i annan blogg.
  I vårt system skulle det väl vara effektivare med höjt grundavdrag i stället. Och ta bort ränteavdragen samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde finnas en hel del spännande omstruktureringar att göra framöver. Jag tycker att en av de största problemen är att våra olika myndigheter växt till sådana snåriga regler och tillkrånglade strukturer att de skulle behöva nedmonteras och omstruktureras.

   Många av myndigheternas regler orsakar att individer riskerar att omfattas av regelverk som kolliderar och ibland nästan motverkar varandra. Jag vet inte riktigt hur man kan komma till rätta med de här problemen bara att vårt samhälle är oerhört komplext och skulle må bra av enklare regler som människor lättare skulle kunna ta till sig och förstå...

   Radera
  2. Det där sista skulle du kunna bli vald till politiker för om du löste. Ett växande gissel för oss alla.

   Radera
  3. Med en ekonomisk kollaps, skulle samhället automatiskt montera ned och då skulle vi få en chans att börja om, samtidigt.

   Radera