En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 30 maj 2013

Varning för sjuk värmebölja?

Preliminära data visar att 18 maj blev den varmaste majdagen sedan 1892. Det var Eftra-Broen i Halland som visade temperaturer på 30,6° i lördags. Luleå har haft en fantastisk majmånad, andra hälften av månaden. Därför har jag mindre tid att uppdatera bloggen då jag valt att njuta av det fantastiska vädret som vi har haft.http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/osedvanligt-varm-majdag-i-gotaland-18-maj-1.30649?search=yes&month=5&year=2013

Vi noterar även för Norrland att lokalt i de södra fjällen är sommaren nu nästan 1½ månad tidig, dit sommaren normalt sett inte anländer förrän i månadsskiftet juni-juli.


Varning för värmebölja införs

Långvarig hög värme kan påverka hälsan, särskilt bland äldre och sjuka. I år inför SMHI därför en ny typ av vädervarning - för värmebölja. Det kommer ge vårdsektorn, riskgrupper och allmänheten bättre möjlighet att förbereda sig. Mer information finns även här:
http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/varning-for-varmebolja-infors-1.30684?search=yes&month=5&year=2013

Nästa gång väderprognoserna pekar på att vi får temperaturer på 30°C eller högre tre dagar i följd, kommer en varning utfärdas för värmebölja. 

SMHI har sedan 2011 drivit ett projekt för att utveckla varningssystem för värmeböljor i Sverige. Umeå universitet utredde inom ramen för projektet risken för ökad dödlighet i samband med värmebölja i Stockholm. Resultatet visar att den dagliga dödligheten ökar med ca tio procent om temperaturen når 27 grader eller mer tre dygn i rad, och att den ökar med ytterligare tio procent om temperaturen når 30 grader eller mer tre dygn i rad.

Den slutliga utformningen av varningskriterierna har bearbetats och förankrats i en referensgrupp med deltagande från Socialstyrelsen, MSB och representanter från kommuner och landsting.

Meddelande om värmebölja: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 26°C tre dagar i följd.

Klass 1-varning för värmebölja: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 30°C tre dagar i följd.

Klass 2-varning för värmebölja: Klass 1-varning utfärdad och prognos på att perioden med maxtemperatur på minst 30°C kan bli längre än 5 dygn och/eller maxtemperaturen ligger på minst 33°C tre dagar i följd.

Bakgrunden är att värmeslag kan vara ett livshotande tillstånd, särskilt för små barn och äldre. Det kan uppstå när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar. Lättare värmeslag kan du själv behandla genom att fylla på med vätska och vila i skuggan. Allvarligare fall kräver snabb professionell vård. http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Varmeslag/

Med ökande temperaturer i vårt land och att det blir vanligare med en värme som det tidigare varit ovanligt att vi har haft så inför man alltså varningssystemet för att man skall minska risken att människor drabbas av värmeslag.

För små barn och äldre personer är värmeslag, eller solsting som det också kallas, extra farligt. Små barn har ofta inte fått igång sin förmåga att svettas. De blir därför extra känsliga för värme. Äldre personer har ofta andra fysiska problem som gör att de påverkas mer.

Värmeslag inträffar oftast när luftfuktigheten är hög och det är väldigt varmt. I en stängd bil kan det också lätt bli mycket varmt. Den som har fått värmeslag ska snabbt flytta in i skuggan till en sval plats, dricka och vila. För att snabbare kyla ner kroppen kan man lägga en blöt handduk över personen.

Symtom

Det främsta symtomet är att kroppstemperaturen är över 40 grader. 

Andra symtom är:

- huvudvärk
- yrsel
- illamående
- kräkningar
- synstörningar
- slöhet
- förvirring
- irritation
- snabb puls
- rödflammig torr hud


Det finns lindrigare former av värmeslag som inte kräver vård. Om du exempelvis är utmattad och har huvudvärk men svettas normalt räcker det att uppsöka skugga och fylla på med vätska och salter.

Vid värmeslag bör den drabbade få vård så snart som möjligt, helst inom några timmar. Det gäller särskilt vid medvetslöshet, hög kroppstemperatur eller om symtomen inte går över. Den drabbade kan behöva få näring och salter tillförda i form av dropp.Om du är osäker kan du alltid ringa din vårdcentral/ familjeläkarenhet eller 1177 Sjukvårdsrådgivningen för råd.

Drick mycket vatten när det är varmt på sommaren och håll dig gärna lite i skuggan. Detta är bra också för att inte bränna huden i solen och senare i livet riskera att drabbas av hudcancer. Sola med måtta, tänk på att vi är nordbor! Använd gärna solskyddsfaktor i solen. Särskilt viktig för barn och de med ljus hy, men även mörkhyade kan bränna sig i solen.

5 kommentarer:

 1. Det är bara att konstatera, vill man ha sol och värme, res norrut. Dessutom är det helt myggfritt.

  Det är då rent komiskt när metereologerna på Rapport och Aktuellt närmast desperat letar länder i Medelhavet med samma värme som i norr. Men det får man kanske någon naturaersättning från resebolagen för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte vill man resa utomlands när de senaste två veckorna varit så gudomliga. Bortkastade pengar när kollegorna reser iväg, om du frågar mig. Men att man vill resa bort på vintern förstår jag verkligen.

   Radera
 2. Den typen av varning lär inte bli särskilt frekvent använd i det här landet.
  Det talas mycket om klimatförändringar, men var är dom?
  Förra året hade vi i södra sverige endast 3 dagar med över 25 graders värme.
  Kan inte komma ihåg när vi hade över 30grader 3dagar i streck senast.
  Nä, jag fortsätter nog att flyga till medelhavet på sommaren och till asien på vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 25 grader varmt här nu precis, i skuggan. :) kanske det blir en "kanonsommar" i år?

   Radera
 3. Här i Paris och i södra Holland (pendlar med jobbet mellan länderna) har vi hela maj haft ritkigt sk-tväder...Värmebölja i norra Sverige..... :-) Blir väl sk-tväder i Sverige i juli då jag ska dit på semester....Business as usual med andra ord :-)

  SvaraRadera