En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 23 maj 2013

Full fart framåt...

Som tidigare så fortsätter ekonomin att tuta på. Men mest beroende på de till synes oändliga summor pengar som pumpas in för att hålla dagens ekonomisystem flytande. Sådana massiva insatser av kapitalförstärkning. FED satsar runt 85 miljarder US dollar per månad för att hålla räntorna nere.

"Den amerikanska ekonomin är fortsatt hämmad av hög arbetslöshet och statliga utgiftsnedskärningar och att strama åt penningpolitiken för tidigt skulle hota den ekonomiska återhämtningen. Det sade Fed-chefen Ben Bernanke inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott på onsdagen, enligt Bloomberg News."
http://www.bloomberg.com/news/2013-05-22/bernanke-says-premature-fed-tightening-would-endanger-recovery.html""En för tidig åtstramning av penningpolitiken kan leda till att räntorna stiger temporärt, men det skulle också medföra en betydande risk för att den ekonomiska återhämtningen bromsas eller bryts, vilket leder till att inflationen faller ytterligare", sade han och tillade att penningpolitiken erbjuder "betydande fördelar".

Han sade vidare att arbetsmarknaden har visat en "viss förbättring", men att arbetsmarknaden trots detta överlag är svag. Den "höga arbetslösheten och undersysselsättningen är extraordinärt dyra", enligt Fed-chefen." 
http://www.di.se/artiklar/2013/5/22/bernanke-vagrar-stanga-kranarna/

Bernanke beklagade de mänskliga och ekonomiska kostnaderna för en arbetslöshet på 7,5 procent som varar, trots nästan fyra år in i den så kallade "återhämtningen" ifrån den djupaste recessionen som varit, sedan den stora depressionen, och sade då att Feds lättnader ger "betydande fördelar." Här tänker jag ju att det är ju trevligt att han erkänner att den ekonomiska kris som påbörjades 2007-2008 är den värsta sedan den stora depressionen. Men däremot att han överhuvudtaget talar om en återhämtning när det egentligen bara handlar om en lite andningpaus i en kris som troligtvis kommer att bli lika djup som den stora depressionen en gång var. Det här är ju bara inne i första kvarten av matchen.

Om nollräntan någonsin tillåts stiga så kollapsar allt. En lång lågkonjunktur väntar. Winter is coming. Men också realiteten som kommer att komma ikapp extremt överbelånade stater och privatpersoner. Så länge ekonomin tuffar på så är det bara att försöka skapa alternativ för sig själv. Att man har så många möjligheter man kan ha. Att sitta i skuld är att begränsa sina möjligheter. Gör dig skuldfri. Klockan tickar.

5 kommentarer:

 1. Bra råd om skuldfrihet. En självklarhet egentligen.

  Fast när det kraschar så är det antagligen vi skuldfria som ändå får betala kalaset för att dels rädda de stackars bankerna och dels vara solidariska med de stackars privatpersoner som "tvingats" bli så skuldsatta och nu drabbas så hårt därav. (Obs! Viss ironi KAN ha smugit sig in i texten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst är det så, att man kanske "betalar av i onödan" som många verkar tänka. Men jag tänker att jag tar ansvar för och löser min egen situation. Bättre än så kan jag inte göra. :)

   Radera
 2. Jag har en låneskuld, men samtidigt villa, sommarstuga och aktier idag värda var för sig mer än skulden. Siktar på att i tid sälja aktier och bli skuldfri. Tror jag vinner på detta, men vet att jag kan ha fel. Råder andra att avveckla personliga skulder och bara ha sådana i eget företag. Det egna bolaget har inga skulder men just nu liten omsättning under sin femte omvandling sin grundandet för 45 år sedan. Som de flesta lever jag inte helt som jag lär.

  Är förvånad att uppåt 500 samlats vid bilbränder i Vällingby, som inte är ett område med mycket utanförskap. Ullenhag är rejält omskakad sägs nu på ABC. Trodde det skulle börja lugna ner sig, men tydligen har polisen för lite datakunnig personal.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu talas inte längre om Vällingby men polisförstärkning sades just på 4 news vara på väg från Göteborg och Malmö. Rinkeby fem bilar i brand och stökigt vid tunnelbanan i Vällingby men bara någon krossad ruta där.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ja som sagt, när det legat och pyrt länge i förorterna behöver man bara en utlösande faktor.

   Radera