En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 21 maj 2013

Kravaller...

Så det har varit oroligt i Husby de senaste dagarna. Samtidigt har jag ingen aning om vad det är som skapar den sociala oron i området. Vanligtvis när oroligheter uppstår så brukar det bero på:

- Hög arbetslöshet
- Hög andel ungdomar 18-25
- Socioekonomisk bakgrund och ställning i samhället (vilket naturligtvis samspelar med arbetslösheten)


Det är tyvärr sällan det blir kravaller i "de rikas" områden. Vilket även gör det till ett klassproblem. Men det verkar i Husby även finnas många med invandrarbakgrund vilket blir tråkigt utifrån att det alltid riskeras att vändas till att det är ett problem som bara rör de med utländsk bakgrund. När det hela blir ett större samhällsproblem.

Hur motverkar vi segregering i samhället? Hur arbetar vi för att sänka ungdomsarbetslösheten? Hur undviker vi att kravaller och social oro blir allt vanligare i ett samhälle som är på väg nedåt i ännu djupare arbetslöshet och svagare ekonomi.

Ungdomsstyrelsen gjorde för några år sedan fördjupad analys om ungdomars situation i olika delar av Sverige. Resultatet var skrämmande. Enligt analysen stod så många som 38 procent av de unga i Husby utan jobb och studier. http://www.aftonbladet.se/debatt/article16810122.ab


I många länder som har liknande hög arbetslöshet som Sverige har så är arbetslösheten spridd över alla åldersgrupper medan den i Sverige är koncentrerad till de unga. Som därmed saknar hopp och tycker sig stå utanför samhället. Den sortens protester som är så ostrukturerade som att bränna bilar och krossa glasrutor är svåra att bemöta. Antagligen vill ungdomarna göra sin röst hörd och att någon skall lyssna på dem. Men hur får vi en bra dialog i ett sådant läge?

Läs mer om ungdomsarbetslösheten i Europa: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/generation-nollden-forlorade.html

Eller hur var det senast det var kravaller? http://rymdiz.blogspot.se/2012/12/en-krutdurk-av-ungdomar.html

Polisen kommer in med våld och maktspråk (vilket de måste för att skydda liv och egendom). Men samhällets strukturer kan inte hantera det som händer i Husby. Själv har jag också svårt att förstå vad det är som händer och media lyckas inte förmedla några röster ifrån ungdomarna. Så vi fortsätter stå som frågetecken och undra vad det är som de vill...

12 kommentarer:

 1. Vi har ingen lokaaal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...idag håller fritidsgårdarna öppet lite extra sent. hjälper det upp situationen för de unga i Husby?

   Radera
 2. Jag har svårt för argumenten med att arbetslösheten och utanförskap leder till kravaller liknande dessa i Husby. Varför ser vi inte kravaller i sånt fall i bruksorter med hög arbetslöshet?

  Saker ska kallas för vad de är. Detta är ett gäng kriminella som vill få uppmärksamhet från media och spela coola för sina vänner. Blir deprimerad när jag ser det som händer i Sverige, som jag lämnade för knappt 10 år sen. Kan inte påstå att jag längtar tillbaka när jag ser detta. Tyvärr tror jag att det bara kommer bli värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kommer det fler förklaringar så småningom. Jag tror dock att problemet är större än bara ett fåtal kriminella.

   Ja visst har samhället förändrats hursomhelst. Ett helt annat samhälle har formats. Men kan vi få det bättre igen?

   Radera
 3. Som man sår får man skörda heter det visst.
  Rosengård, Gottsunda, Bergsjön. Fittja. Olika namn på "förstadsgettona", Samma problem. Institutionaliserat sedan årtionden tillbaka. Har pyrt länge och så småningom jäser det över.

  Ju mer vi segregerar samhället och cementerar dess obalanser, ju mer av detta kommer vi se.
  Är du intresserad av aktier och kapitalförvaltning så satsa på övervaknings-, personskydds- och säkerhetsföretag. Det lär bli lönsamt framöver.

  Vårt samhälle är sjukt och det är inte bara en cancersvulst som växer i dess kropp. Det riktigt sorgliga är att det är i grunden självförvållat. Polismakt kan kortsiktigt hantera och något dämpa symptomen, men det botar inte sjukdomen. Tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror som du att polismakten kommer att få problemet att växa. Men Reinfeldt ville inte åka dit. Så vi får ingen samhällsdialog mitt i dramat.

   Frågan är, var han rädd för stenkastning, pajkastning eller ruttna tomat-kastning månntro?

   Radera
 4. De polisen har tagit kommer inte från Husby. Jag tror kriminella dras dit som av en magnet. Säkert händer en del i kväll också. Tycker inte Fredrik behövs där och det skulle ge mer uppmärksamhet åt de kriminella. Lösningen är givetvis jobb eller utbildning och där har politikerna misslyckats. Fredrik kostar mer för Sverige än de kriminella genom sin teori att bara de sjuka, arbetslösa, gamla och fattiga får lida lite mer blir de automagiskt produktiva på något vis.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, så är det förstås också. Att så snart kravaller startar någonstans så kan ju folk åka dit och delta i upploppet även om det inte är säkert att det var de som startade det hela från början...

   Ja, stort lidande i samhället just nu för många målgrupper. Det tär i hjärtat och själen tycker jag att vi inte kan ha ett samhälle där alla kan ha det bra.

   Radera
 5. Det finns inget samhälle, och har ännu aldrig funnits, där alla har det bra. Samhället och världen är orättvisa och vi människor är ofullkomliga minst sagt.

  Frågan är om vi väljer att ha ambitionen låta så många som möjligt få chansen att skapa sig sin egen framtid. Eller väljer vi att låta var och en sköta sig själv på andras bekostnad. Valet är inte så självklart som det kanske låter, för vi verkar etablera strukturer (lagar, regler, organisationer) i bästa välmening där tillämpningen över tid tappar fokus från det ursprungligt tänkta och systemet självt blir egenvärdet. Exempel; Polisen jagar statistik och sjukvården jagar diagnoser, allt för att motivera sina egna anslag snarare än att primärt tillgodose medborgarnas behov.

  Kul i alla fall att någon gör något konkret för Husby, nu när politikerna väljer att inte åka dit utan bara att fördöma det kriminella. http://www.dn.se/sthlm/kampsportare-sokte-upp-unga-i-husby

  SvaraRadera
 6. Nu fortsätter kravallerna i en massa olika förorter till Stockholm. Den sociala oron sprider sig. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16819355.ab

  Är det fortfarande bara de kriminella? Eller är detta verkligen beroende på ungdomarnas situation och arbetslöshet och "misär". Att de inte känner något hopp.

  Snart måste politikerna ta tag i detta och prata om ungdomssituationen i Sverige.

  SvaraRadera
 7. Samtidigt avtar volymen, enligt lokaltv, fast åtta "hopplösa" togs av polisen för mordbrand, mordförsök mm. Är bara den som dömts tidigare kriminell?

  Självklart bör politiker försöka enas om åtgärder för att minska misär och min åsikt är att någon form av arbete eller studier är bäst. Att stänga in de miserabla ser jag inte som bästa metod. Behöver ni inom frontpersonal mer pengar?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 8. Den här artikeln sammanfattar problemets grunder ganska bra tycker jag.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article16819495.ab

  SvaraRadera