En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 4 maj 2013

IDSAFIX, ränteswappningsfusk på en marknad värd $379 triljarder...

Här under våren händer det ändå en del spännande grejer. En av de större skandalerna i marknaden för ränteswappar. Nu gäller det utredningar av fusk i en skala som aldrig tidigare skådats på den här marknaden. Värdet på marknaden för ränteswappar är ca. 379 triljarder.

En ränteswap innebär en överenskommelse mellan två aktörer om att under en bestämd tidsperiod utbyta ränteflöden. Exempelvis kan en aktör välja att betala en fast ränta i utbyte mot att erhålla rörliga räntebetalningar. Ett swapinstrument fungerar i praktiken som en portfölj bestående av terminskontrakt. I praktisk användning kan en ränteswap fungera som följer. Ett företag har ett lån på totalt en miljon som löper med rörlig ränta. Företagets ledning skulle föredra att halva lånet istället löpte till fast ränta för att minska ränterisken. 


Ett alternativ till att lägga om själva lånet hos banken kan vara att ingå ett swapavtal där företaget betalar ett månatligt belopp som motsvarar en avtalad fast ränta på en halv miljon och istället erhåller rörlig ränta på samma underliggande belopp. Swapavtalet kan i många fall ingås med en annan part än banken som lämnat det ursprungliga lånet. Inga underliggande lånetransaktioner sker, utan endast ränteströmmar som om ett lån fanns.

På den svenska swap-marknaden kan man byta en fast ränta över en period från 1 till 10 år till/från en rörlig ränta som normalt är baserad på 3-månaders STIBOR-ränta. http://www.swedbank.se/foretag/finansiering/ranteswap/index.htm

Fakta om ränteswap hos Swedbank:

- Minsta nominella belopp 10 miljoner SEK eller motsvarande värde i utländsk valuta
- En ränteswap kan när som helst stängas och affären avslutas till rådande marknadspris
- Ett ramavtal avtal tecknas mellan dig och banken
- Varje ränteswap-avtal skräddarsys med avseende på nominellt belopp, start och slutdag, räntevillkor, etc

Värdet på ränteswappar, sätts varje dag baserat på att 10-20 banker rapporterar in siffror och om de ljuger i siffrorna så påverkar de världskursen. Den kursen påverkar i sin tur ränteswaps för stora företag, länder, landsting, kommuner. Det handlar alltså om gigantiska pengar. Hela maskineriet kring detta sköts av ett dussin personer. En avdelning på en av bankerna skall också ha kallats "treasure island" enligt rykte, utifrån vilka stora vinster som de gjorde.

För något år sedan upptäcktes att bankerna fuskade med andra delsystem och fick då betala några miljarder i böter (fickpengar i förhållande till vinsterna de gjorde), men IDSAFIX är en mycket stor härva. Locket verkar dock ligga på, för närvarande medan utredningen pågår. Kanske av oro att skapa instabilitet i det finansiella systemet då det onekligen undergräver förtroendet för hela bankväsendet.

Bland annat har de tydligen ibland fördröjt en inrapportering, bettat mot att värdet skulle sjunka eller öka, sedan rapporterat in siffrorna. Detta påminner lite om hur man hanterat hur guldpriset sätts, men där är det ju färre banker inblandade (är det fem stycken som sätter guldpriset?). Vilket också kantats av skandaler. Sedan hade vi ju LIBOR skandalen, alldeles nyligen. Där man manipulerade inter-bank räntor på en marknad värd 500 triljarder dollar. I den här skandalen är det även samma banker inblandade, nämligen bland annat Barclays, UBS, Bank of America, JP Morgan Chase och the Royal Bank of Scotland. 

London-baserade företaget ICAP, världens största mäklare av ränteswapar, utreds alltså av amerikanska myndigheter för uppförande som låter kusligt likt Libor skandalen. Tillsynsmyndigheterna undersöker huruvida en liten grupp av mäklare vid ICAP kan ha arbetat med upp till 15 av världens största banker att manipulera ISDAfix, ett riktmärke som används runt om i världen för att beräkna priser för ränteswappar.

Hur som helst blir det mycket spännande att se vad en utredning kommer fram till. Känner jag mänsklig girighet rätt så är det mycket troligt att den här marknaden varit riggad på olika sätt. Särskilt i de processer där det råder liten eller ingen insyn och det finns stora pengar att tjäna. 

3 kommentarer:

  1. I krigsfilmen om Stalingrad finns en scen där några tyska svältande och svårt plågade soldater finner ett ställe med några andra tyskar. Dessa har lyckats bunkra upp med massor av mat, förråd och läckerheter i ett eget litet avskärmat paradis. Paradis jämfört med apokalypsen runt omkring dem. Inte hjälpte det dem. De visade sig lika dödliga som alla andra när det kom till kritan. Förrädare av sina kämpande kamrater som de var.

    Vet inte varför jag kom att tänka på den scenen efter att ha läst om denna obegripligt pyramidala girighet. Kanske för att jag hoppas att dessa parasiter får vad de förtjänat när räkenskapen skall göras upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte förvånande att manipulation förekommer i ett system som ingen har insyn i, ett fåtal personer kan styra och när det handlar om sådana enorma summor pengar.

      Radera
  2. Man längtar snart till sammanbrottet..

    SvaraRadera