En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 11 december 2012

Om dammen brister...

Häromdagen damp det ned samhällsinformation som hette duga i brevinkastet. Broschyren "Om dammen brister". Här fanns informationen som alla väntat på att få veta. Vart utrymmer vi om larmet går att Luleå måste utrymmas? 

Broschyren går att läsa här på nätet: 
http://www.lulea.se/download/18.4a3d28f313aa49dea89ce76/1354543196528/Damhaveribroschyr+2012+Lule%C3%A5.pdf

Det fanns här en lista på åt vilket håll jag skulle åka. Umeå. Vilken tur, för där har jag familj, släkt och vänner. Faktum är att jag inte skulle åka åt något annat håll även om dammen brister-broschyren hade sagt jag skulle åka till någon annan plats. Jag undrar även om människor i nödsituation kommer ihåg vad de läst i en broschyr eller om de ändå åker i valfri riktning som de väljer själva.

Så risken att det vid generell utrymning skulle bli kaos är nog ändå väldigt stor eftersom det snabbt skulle bildas köer ut ur staden i alla riktningar.

"Om ett dammbrott skulle inträffa i Suorva eller Seitevare tar det ca 24 timmar innan en vattenhöjning  når Luleå tätort som då måste utrymmas. Det blir inte någon flodvåg utan vattennivån höjs sakta och återgår till normal nivå efter några dygn." 7-8m höjning norr om Gäddviksbron och 5-6m höjning vid centrumhalvön. Det tar "flera veckor" innan elektricitet och infrastruktur gör att det är värt att återvända. Kan vara lite av en glädjekalkyl med bara några veckors återhämtningstid men förhoppningsvis får vi aldrig veta om deras beräkningar är korrekta eller ej. Det är ju bättre för alla om sådana olyckor inte behöver ske.


Om dammen brister kommer de båda broarna i Gäddvik att försvinna, troligen samma sak med Bergnäsbron. Sunderby sjukhus första våningar kommer att hamna under vatten. Samma sak gäller olika ställverk. Det betyder att när vattnet når Luleå efter cirka 30 timmar försvinner all el.
Om dammen brister, på SVT play: http://www.svtplay.se/klipp/893200/om-dammen-brister

Jag har tidigare skrivit om boken "Fallvatten" här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/08/boktipset-fallvatten.html.

MSB har tidigare gjort en bedömning om mer "vanlig" översvämningsrisk kring Luleåälvens 100-års flöden. Mot slutet av rapporten kommer kartor över Luleåälvens olika bebyggda områden.
https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Kartor/oversvamningskartering/Lule%C3%A4lven.pdf

Det är ju bra att myndigheterna ändå tittar på sådana här scenarios, eftersom att man förväntar sig att de agerar på något sätt vid katastrofer. Som privatperson har man dock det högsta ansvaret för sitt eget liv och säkerhet och att själv ha en plan för hur man gör om det skulle hända någon extraordinär situation. Var återsamlas familjen, hur utrymmer man säkert? Har man ansvar för olika familjemedlemmar i första hand eller  hur skulle man koordinera sig. Vad skulle man ta med sig om man var tvungen att lämna området i snabb hast? Vad behöver man för familjen att kunna leva på en annan ort i veckor eller kanske månader? Vet man ens var man har alla "viktiga papper" och handlingar, minnen man vill ha med sig som kan riskera att förstöras under tiden man är borta.

Genom att ha tänkt igenom en sådan situation så har man ett visst mått av mental förberedelse, och det gör att man inte behöver riskera lika stort att bli passiv i en situation som kräver en handling.

9 kommentarer:

  1. Spännande. Undrar om kommunen blivit påverkade av boken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske får de fler frågor nu efter boken kom ut, men utrymningsplanen har räddningstjänsten haft sedan långt tidigare. Tror jag hörde om den första gången 2005-2006 någonting då de höll på att arbeta fram beredskapsplaner...

      Men beslutet att skicka ut en omgång broschyrer kan absolut varit på grund av boken. :)

      Radera
  2. Tur att du får utrymma åt Umeå. Hur stor är risken? Föreslår att du tar med cyklar som backup om ni måste överge bilen innan ni hunnit långt nog.

    Ska nu ut och gräva fram bilen för även om risken när det gäller svårare översvämning av flytande vatten är mycket låg här, så finns en uppenbar sannolikhet att bilen helt försvinner under ytan av mjukt vitt ludd.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu tror jag risken är mycket låg, då dammarna skall vara dimensionerade för 100års flöden. Dock i framtiden så kommer ju "plötsligt" upp mot en 40-50% mer nederbörd än vi har just nu, och då kommer dammarna kanske plötsligt finnas vara underdimensionerade.

      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5336959 här var visst en nyhet om det, hur dammarna påverkas av klimatförändringar i framtiden.

      Radera
    2. Nu har man börjat räkna på 200-årsflöden.

      Radera
  3. Samt vad händer om dammarna brister i Skellefteåälven, se tex: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/varsta-scenario-skelleftea-vast och http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/varsta-scenario-skelleftea-ost

    SvaraRadera
  4. Ingen som ska till Kalix? Gissningsvis går det nog fortare att gå till säker mark än att ta bilen. Om man är normalt rörlig. På två timmar har man ju kommit till säker mark. På två timmar har man nog inte kommit över Bergnäsbron ens, med bilen.

    Ormberget måste ju vara en kanonplats att ta sig till. Nära. Tält, ryggsäck med käk och en grillafton, bärs och vin medan man ser Luleå krossas. Klart minnesvärt.
    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ska en del till kalix också, om du tittar på broschyren står det vilka områden från luleå som skall åt vilket håll. :)

      Radera
  5. Bodensarna ska till kalix såg jag på Bodens hemsida men broschyren är borta från luleås hemsida...
    Kanske för att någon illvillig(?) motvalls gubbe (kränkt vit man?) döpt den till D A M haveri istället för D A M M haveri.

    SvaraRadera