En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 7 december 2012

Rädda igelkottarna...

Igelkottar lever inte i skogen och den vilda naturen utom i mycket liten utsträckning. Igelkottar har däremot utvecklats till att leva i människors närhet och villaträdgårdar. De har en stark koppling till mänsklig bebyggelse. När vi bygger städer där det inte finns naturliga grönområden så försvinner även igelkottarna. Hård trafik i kombination med en allt minskande grönska i stadsområden, få eller inga komposter ger få övervintringsmöjligheter för Igelkotten. De är inte utrotningshotade ännu, men har ändå försvunnit lokalt på många platser. Det finns därför en risk för denna art på sikt om vi inte bevakar att den har en naturlig livsmiljö.

För igelkottars bevarande finns därför de som verkar för att försöka rädda igelkottar som annars på sikt hotas av utrotning då deras "naturliga" livsmiljöer försvinner. De kan inte leva i storstäder där de riskerar att stryka med i trafiken. Här i Luleå finns en grupp "galna igelkottkvinnor" som verkar för att rädda Igelkottarna.


http://www.facebook.com/Igelkottkvinnorna finns i Luleå och ägnar sig åt att rädda igelkottar och sedan återplantera dem ut i naturen. De har tyvärr ingen annan hemsida i dagläget men här på Facebook finns massa roliga och spännande inlägg och bilder på uppbyggandet av verksamheten som startade i August.

FAKTA

Igelkotten har funnits i mer än 30 miljoner år och är en av våra äldsta nu levande arter.
Igelkottarna parar sig i början av sommaren och föder ungarna efter 30 till 35 dygn. Då väger de 12 gram och kommer ut med taggarna insvepta i en seg hinna av hud. De är bara några millimeter korta.

En vuxen igelkott har ca 6000 taggar. Taggarna på ryggen är omvandlade hårstrån som används för att skydda sig mot fienden. Igelkotten jagar på natten och äter det mesta, som sniglar, insekter, grodor, ödlor, skalbaggar, musungar eller till och med ormar. Den äter också grönsaker. Ungarna är bara några centimeter stora medan en fullvuxen är omkring två tre decimeter.Igelkotten är starkt beroende av goda övervintringsförhållanden tex under uthus, i komposter och lövhögar. "Igelkotten är starkt knuten till mänsklig bebyggelse, men finns sparsamt även i vissa lövskogar. I Norden minskade arten kraftigt under några decennier. Den är starkt beroende av goda övervintringsförhållanden t ex under uthus, i komposter och lövhögar. Under kalla vintrar är dödligheten sannolikt hög. Det finns också tecken på att miljögifter kan ha större effekt på igelkotten än på många andra djur. Klorkolväten som djuren får i sig lagras främst upp i kroppsfettet. Ibland innehåller det stora mängder PCB och DDT. Eftersom igelkotten sover under vintern lägger den under sommaren lupp ett stort fettlager, som sedan omsätts under vintern. Exponeringstiden för giftet blir lång och effekten därmed större. Detta tillsammans med att biltrafiken skördar många offer, gör att igelkotten är en art i behov av extra hänsyn. Lokalt har arten helt försvunnit, sannolikt till följd av bilismen."
http://www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1125716-dggdjur-i-sverige

Även Föreningen Rädda Igelkotten har en liknande idé för sin verksamhet på Gotland. De har även där märkt att igelkottarna blir färre och färre. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3529183

Normalt sett i Sverige är det ej tillåtet att hålla vilda djur i fångenskap, man måste ha tillstånd ifrån Länsstyrelsen. Luleås Igelkott-kvinnor har dock ett sådant tillstånd för sin verksamhet. Om du vill stödja våra igelkottar här i Luleå så är kontonumret Handelsbanken (6211) 685 539 768. Märk insättningen "Igelkott", detta är kontonumret till kvinnan som driver Norrbottens enda "Igelkotthotell" för övervintring. De har inget bankgiro nummer eftersom detta kostar pengar. Pengar som de hellre använder till igelkottarna. Men de är seriösa, då jag känner till kvinnan som driver igelkotthotellet.:)
http://www.facebook.com/Igelkottkvinnorna/info


Som ett av våra äldsta nu levande djur här i Sverige, är igelkotten ett riktigt urtidsdjur. Det vore otroligt tråkigt om vi på grund av moderniseringen i vårt land tar kål på något på mindre än 50 år av bilburen modern trafik och stadsbyggande, som funnits i naturen i 30 miljoner år.

6 kommentarer:

 1. så töta små iglekottisar!

  SvaraRadera
 2. Är det inte också så att grävlingar, vilka är ganska vanliga, äter upp dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. har aldrig hört talas om det däremot en del rävar kan ta en kotte och på Gotland har forskarna hittat stora högar med taggar under örn-bon?

   Radera
 3. Jag såg en igelkotte i en torr innegård mitt bland höghusen. Den hittar inte mat där. Kan jag ta hem den så att jag skulle ge den lite mat och sedan skulle den få ett nytt hem i mina vänners trädgård. Där finns det andra igelkottar
  Ge mig snabbt svar eftersom kotten kommer att dö om den är där...

  SvaraRadera
 4. Nu har jag hämtat igelkotten och den fick flytta trädgården under buskarna i skuggan. Nu finns det vatten där och i morgon får den kattmat. Hoppas att den klarar livet behållet. Jag tog spray flaskan kallt vatten och sprayade på den fint stråle. Då piggnade den och gick under buskarna. Hemskt vad varm den var. Dagens goda gärning hoppas jag. 😊

  SvaraRadera