En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 12 december 2012

Lite Norrbottnisk Jultradition...

Så här inför jul vill jag dela med mig av lite norrbottniska mattraditioner. En av dem är "Blöta". Ordet kommer ifrån att man blöter tunnbröd i skinkspad, så det är en mycket enkel rätt men ändå himmelskt salt och god.

Första gången jag skulle prova detta (häromåret) så var jag väldigt skeptisk. Orsaken är ju att blötan ser kanske lite oaptitlig ut. (På bilden, blötan till vänster tillsammans med några skivor skinka.) Jag äter dock blötan utan något till den är god som den är.


Skinkspad köper man färdigt i butiken, det brukar finnas brevid skinkan, och tunnbrödet måste såklart vara äkta norrländskt. "Gene". Jag skulle säga ca. 2 hela skivor, som delas på hälften så det blir 4 halvor. Stapla dessa ovanpå varandra och sänk i grytan med kokande skinkspad. Skall inte lämnas i för länge, men man väljer ju själv vilken konsistent man vill ha. Själv gillar jag min blöta med lite konsistens kvar. Plockas lämpligen upp med en hålslev eller liknande så att brödet får droppa av.


Det skall även vara en smal skiva äkta Smör under blötan, och även en liten klick ovanpå. Osaltat "vanligt" smör, inget bregott eller sådant det funkar inte. Absolut inte margarin! (på bilden, exempelsmör, även om jag naturligtvis stödjer vårt eget närområde genom att köpa Norrmejeriers produkter).


Perfekt rätt så här innan jul, eftersom skinkspadet ger smak åt brödet så det blir salt och gott. Det är säkert inte särskilt hälsosamt eftersom rätten har mycket salt, hög i kolhydrater och fett. (High Carb, High Fat) inte precis LCHF alltså. Men det är ju bara jul en gång om året så då gäller det passa på innan skinkspadet försvinner bort ifrån hyllorna igen!

Nu efter att ha provat det, är "Blötan" en given favorit och jultradition på mitt norrländska matbord så här innan jul. Det är helt enkelt en norrländsk variant på dopp-i-grytan.

3 kommentarer:

 1. herrejösse vad jag saknar detta, finns ju int redigt tunnbröd söder om Pite ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara du flyttar "hem" till Norrbotten igen. :)

   Radera
 2. Som Ångermanlänning finner jag det lustigt hur ni norrbottningar tror att Norrland=Norrbotten. Och vill man äta norrbottniskt "köpenes"-tunnbröd så borde man väl låta bli Gene eller Mjällom eftersom det ju är bakat söder om Pite. Bäst att låta bli surströmmingen också ;)

  SvaraRadera