En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 31 december 2012

For Auld Lang Syne...

Nu närmar sig årets sista dag. Den sista dagen på det här året att göra något bra för andra, kanske skänka en sista tanke till de nära och kära som man kanske inte hinner se mer under det här året, samtidigt som man välkomnar in det nya året. Traditionellt sett även en tid då man kan fatta beslut inför nästkommande år, som är bättre än de beslut man hittils tagit. Härifrån kommer även den världsomspännande traditionen (i allafall i västvärlden) till att lova sig själv att göra något. Genom att avge ett så kallat "Nyårslöfte".Kanske skulle detta faktiskt kunna leda till en varaktig förändring hos en själv och annat, ifall man verkligen tog och reflekterade över de val man gjort, vad de lett fram till, eller hur man behandlat människor omkring en. På årets sista dag kan man inte skylla på att "man inte haft tid" att man "tänkt en massa saker, men det bara inte blivit av, och att man skall göra det sedan". 

Jag tror att tittar man på det man åstadkommit under året, så bör det stå klart vad man gjort eller inte gjort och att om det finns något man borde gjort annorlunda så är det absolut dags att lova sig själv att nu verkligen göra det här som man "glömt", eller "skjutit på framtiden". För mig själv, tror jag det absolut viktigaste är att påminna sig själv om alla de viktiga människor man har i sitt liv, som man kanske inte tagit sig nog med tid till. Gamla vänner? Släkt som man börjar tappa kontakten med för att man är dålig på att höra av sig och de inte har Facebook? Något som inte är så ytligt som att man ska sluta äta godis, vilket ändå är så godtyckligt att man inte kommer att komma ihåg det mer än fem minuter efter tolvslaget. Varefter man lovar sig själv, att kanske från och med den 2:a januari, ja då först börjar de här löftet som man avgett, att börja verka.

Men tittar man mer på djupet, tror jag absolut det finns saker som egentligen är viktiga för oss, men som vi kanske glömmer bort i vardagsvimlet.


I den engelsktalande delen av världen sjunger man traditionellt "Auld Lang Syne" in på när klockan slår midnatt. Fritt översatt kan man säga att den första meningen i låtens refräng som lyder "For Auld Lang Syne", betyder "För gamla tiders skull", eller gamla minnen.

Helt enkelt att tänka tillbaka, minnas, och reflektera över det som varit.Should old acquaintance be forgot,
and never brought to mind ?
Should old acquaintance be forgot,
and old lang syne ?

CHORUS:
For auld lang syne, my dear,
for auld lang syne,
we'll take a cup of kindness yet,
for auld lang syne.
And surely you’ll buy your pint cup !
and surely I’ll buy mine !
And we'll take a cup o’ kindness yet,
for auld lang syne.

CHORUS
We two have run about the slopes,
and picked the daisies fine ;
But we’ve wandered many a weary foot,

since auld lang syne.

CHORUS
We two have paddled in the stream,

from morning sun till dine ;

But seas between us broad have roared

since auld lang syne.

CHORUS
And there’s a hand my trusty friend !
And give us a hand o’ thine !
And we’ll take a right good-will draught,
for auld lang syne.

CHORUS


Så Minns, Kom ihåg, Reflektera, Skratta, Gråt, eller Acceptera någon oförrätt. Gå vidare. Starta om. Börja på Nytt. Än är det Inte Försent. Så gör dagen och kvällen till något speciellt. Minns det som varit, och skapa nya minnen. For Auld Lang Syne.

2 kommentarer:

  1. Tack för din tänkvärda blogg. Önskar dig ett Gott Nytt År.
    Moventia

    SvaraRadera