En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 3 december 2012

Vivarium...

Så här när världen utanför fryser till is, så börjar jag drömma om mer tropiska växter och värme. Jag har därför börjat fundera på att sätta upp en liten odling med mer kontrollerat klimat och ljus som man kanske inte får på fönsterbänken. Vackra blommor, eller tropiska växter och ormbunkar?

Eller så kanske man bara skulle ta och odla lite kryddor? Varför inte lite Persilja, Basilika och Citronmeliss och vad man nu använder för kryddor till vardags som vore trevligt att ha färska. Man kan sätta upp en odling i ett skåp som annars är avsett för att ha djur i, tex. ett sådant här terrarium. http://www.pwss.se/home.php?cat=480

Men vill man bara skapa en liten tropisk kub som en "levande tavla" skulle man kunna sätta några vackra orchideer i en sådan kub, kanske en sådan här skulle vara en idé. Då får man en vacker bakgrund till annars färgglada växter. De har en liten rörig sida men finns här: http://www.dusk.se/tempererat.htm


Det är en odlingsväv som leder vatten, och på denna kan man sätta ömtåliga växter såsom gröna mossor eller ormbunkar som sedan självbevattnas genom väven. En liten färdig odling kan även se ut så här:


Dessa växter växer på en center av terracotta som är fylld av vatten, när detta avdunstar blir väggen kall och dessa växter som trivs svalare får då en naturlig kylning.


Man väljer den storlek som passar ens egna utrymme för sin odling.

Samma sida har även skapat en tropisk vägg till Bahnhof som de har i sitt bergrum för att personalen skulle få en grön vägg mot sina kalla bergväggar. Med rätt belysning, odlingstemperatur och livsförutsättningar kan vi skapa en livsmiljö där tropiska växter kan trivas i annars kala miljöer. Är det inte fantastiskt?


Här i Luleå snöar det idag och är ca. -10 grader kallt. Men tittar jag på sådana där bilder av fina odlingar känner jag att sommaren och den fina gröna naturen kanske inte är så långt borta iallafall...

8 kommentarer:

 1. Grattis. Du har åstadkommit folkbildning.
  Visste inte vad Vivarium var. Då blir man nyfiken och slår upp det. Så nu har jag lärt mig ett nytt begrepp.

  SvaraRadera
 2. Trevligt.

  Behövs att se lite bilder för nu har båda dörrarna till växthuset frusit fast. Bor bara några km från den där affären, som säkert är ganska liten, nano-skåp skrev de om, men det verkade var åtminstone 100 miljoner nanometer i kortaste riktningen. Lite gammalmodigt med lysrör när det finns LED. Fast trevligt att se nu när vi har 12 minus här i södern. Har länge tänkt bygga ett något större liknande inne i kallväxthuset för att kunna övervintra lite fler växter.

  Kul också att se vad som finns på väggarna inne hos Bahnhof, som dväljs i en grotta, säkert från kalla kriget, med en ingång från Rhenstjärnas gata på Södermalm. Kommer ofta ett väldigt dimmoln ut därifrån så jag gissar att det kommit många falsklarm om befarad brand. Dimmolnet beror på att de har mycket värme från alla servrar och för att inte koka blåser de ut varmluft eller kanske suger in kalluft som trycker ut hettan som när fukten inte ryms osynligt längre blir till dimma. Blev det klart att varm luft kan innehålla mycket mer vatten än kall eller ligger dimman tät?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att är man intresserad kan man kanske utveckla tekniken för odling på egen hand, då har man även ett mysigt pyssel eller en hobby för kalla vinterdagar. :)

   Men absolut är LED på frammarsch, lågenergilampor verkar ha rätt spektrum för växter också har jag för mig (?).

   Radera
 3. Var på IKEA för någon månad sedan och de satsar helt på LED nu. Det finns massor av patent på effektivare LED, så med rätt tryck från EU på tillverkarna skulle användningen säkert explodera. 20% av hushållsel går till belysning idag.

  Jag läste för något år sedan om försök med olika ljusspektra och tänd/släckperioder. Verkade som det gick att få växter att utvecklas snabbare med korta dygn och att olika växter gillade lite olika färg på ljuset eller om det var så att de behövde lite olika färg i olika ålder? Känner en ingenjör som tittat lite på detta. Han jobbar i norra Irak just nu. Ska fråga honom när han kommer åter om någon vecka.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande. Har sett röda och blå växtlampor men vet inte om det är bra eller ej, de får ju växterna att se lite underliga ut men funktion över estetik? Förhoppningsvis går det att kombinera!:)

   Radera
 4. Det är klart att du måste ha ljus du trivs med inne. Vill du också gynna växterna blir det något svårare. Bäst borde en sensor bli, som märker att du finns i rummet. Sensorn får växla till rätt färg. Enkelt, men lite arbetsintensivt, är två strömbrytare. Lovar att försöka ta rätt på vilken färg som är bäst för växterna. Tar kanske någon tid.

  Vänliga hälsningar


  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.xn--vxtbelysning-gcb.se/?page_id=53 här fanns en bra informationssida om växternas krav på belysning.

   Ser att 400-490 nm
   |||| Detta område inkluderar violett och blått ljus. maximal absorption av klorofyll sker och ett starkt inflytande på fotosyntesen. (Främjar vegetativ tillväxt) och 610-720 nm
   ||||| Detta är det röda bandet. Klorofyll absorberar mycket av detta ljus och ljuset har en stor påverkan på fotosyntesen. (Främjar blomning och knoppning)

   Är det man ska satsa på samt en del synligt ljus också så att man kan njuta själv också. Verkar som det blir 4 lysrör för mig på en ramp så att jag får in även lite stämningsljus. Gillar att dra belysningen mot blått på kvällarna så att det blir nån slags spöklik stämningsbelysning med dimma i vivariet.

   Har även beställt terrarium, blev ett exo-terra 60x45x90cm (B/D/H) och sedan en insats med epi-web, och en fogger som ger dimman. :)

   Behöver nu ljusramp och lysrör. Sedan börjar nog bygget senare i december, behöver även en möbel att ställa "eländet" på. :)

   Radera
 5. Finns LED-armaturer som du kan styra till valfri färg, drar så lite el att tom Fortum kan bli nöjda, men kostar fortfarande en hel del i inköp. Spara sedan in pengar på möbeln genom att stapla valfritt antal lastpallar på varandra. (Nja nu tänkte jag för mycket på mitt infrusna växthuset. Anses nog inte passande i bostad.)

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera