En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 14 december 2012

Ordet "hen" når högre höjd i samhället...

Ett nytt könsneutralt domslut, ifrån Hovrätten i övre Norrland, kan markera en acceptans för det nya ordet "hen", och nya användningsområden där det kan vara aktuellt att visa att exempelvis en lag gäller alla, oavsett kön. Debatten kring ordet "hen" har varit lång och infekterad under hela året. Men kanske är nu vändningen här. 
http://www.svt.se/kultur/ordet-hen-nu-aven-i-hovratten


I domen står att:

”Numera gäller att en gärningsman gör sig skyldig till tjänstefel när hen åsidosätter vad som gäller för uppgiften”, skriver hovrätten i ett mål som handlar om tjänstefel.

Några fler som valt att anamma ordet på en bred front är miljöpartiet i deras nya partiprogram från september, http://www.svt.se/nyheter/sverige/mp-valjer-hen-i-nytt-partiprogram

DN däremot har helt förbjudit användandet av ordet i sina artiklar. http://www.svt.se/kultur/dn-forbjuder-hen

Om det är något de tänker fortsätta med även om andra myndigheter börjar använda ordet förtäljer inte historien, så debatten är långt ifrån över ännu. Aftonbladet är också en av de tidningar som tidigare strykt användningen av ordet.

13 kommentarer:

 1. Är inte gärningsman diskriminerande mot män?
  Gärningshen?
  Jag kräver en utredning!
  Så skapas arbetstillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språkligt sett är det nog många ord som behöver förändras till en större neutralitet, än från den tid då världens norm sattes av män. :)

   Radera
  2. Fast blir inte vårt språk närmast oanvändbart om vi alltid skall uppnå köns neutralitet?
   Rånaren och rånerskan flydde...
   Alkoholisten och alkoholistinnan som satt...
   Men utrymme för förbättringar brukar ju alltid finnas.

   Radera
  3. Ahh humor, när man drar dessa böjningar till sin spets så blir det rätt komiskt! Tack för dagens skratt denna fredag :)

   Radera
  4. Och Sveriges bidrag till världsspråken: Ombudsman. Kommer resten av världen nu att anamma: Ombudshen ?
   Och så blir det dags för riksdagshen likaså

   Kanske framåt påsk?

   Radera
 2. Tror inte de som vill säga något könsneutralt och använder hen tänkt till riktigt. Kopplingen till hon är för mig väldigt uppenbar (hen -> höna -> hon) och kan nog t o m betraktas som nedlåtande, att vara hönsig etc. Ordet hin är lite bättre även om koppling till hin håle=satan för de flesta skulle associeras med en han, om än inte lika självklart. Nej, jag går på Cornucopias linje och slår ett slag för "vederbörande" eller varför inte "personen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan aldrig förstå varför den energi som spenderas på detta ämne. Jag tycker att vi har andra ämnen att diskutera (framtida pension? Miljö? Bankunion? osv). Nu ska vi även diskutera om det är rätt eller fel att klippa bort vissa stötande (?) bilder från Kalles jul. Jag anser att prioriteringarna är helt fel. Men det är kanske den nivån som vi svenskar klarar av. Det skrämmer mig isf. Vi har haft det för bra? Men andra tider kommer.

   Radera
  2. Jag gillar också "personen" :).

   MJS: Jag tycker också att man förstorar upp småsaker och ägnar otroligt mycket energi på att diskutera fel saker istället för något som är viktigt och som kunde förändra vårt samhälle i grunden, som du säger hur skall vi göra med framtidens pensioner, miljö och bankunion är oändligt mycket viktigare och väldigt akuta frågor.

   Samtidigt är det viktigt vi inte trampar på någon på vägen dit, vi måste fortfarande respektera varandra och vara snälla med varandra. :) Dvs. vi kan inte ignorera frågor som den ökande vardagsrasismen i samhället så att den växer till sig under tiden vi ägnar oss åt andra frågor tex.

   Radera
  3. I exempelmeningen borde det stå "...gärningsman gör sig skyldig till tjänstefel när denne.. " Att det inte står så belyser bara den låga utbildningsnivån på domstolen. Att det över huvud ägnas tankar på detta i-landsproblem belyser ytterligare hur illa det är med svenskt rättsväsende och svensk utbildning.

   Agnarna sållas inte från vetet i tid i Sverige längre. Dessutom är att veta att det vete som hade mager jord att växa upp i är det som blir bortsållat efter utbildningsreformerna på sextio och sjuttiotalen. Plötsligt var måttstocken på vete borttagen och med den meritokratin, partiboken blev viktigare.

   Att dessutom tjata om att det inte finns ord för detta i svenskan belyser även okunnigheten hos sagesmannen.

   Radera
  4. också en bra poäng. :)

   Radera
 3. om någon i demokratisk jämlikhetens anda skulle få för sig att fråga mig, så blir det nog bli han/m.v.h odjuret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. alla män är odjur/m.v.h strumpan.

   Radera