En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 13 december 2012

Mer Julmatstraditioner ifrån Norr...

Något mer som man brukar äta kring jul här uppe i norrbotten, är morotslåda och kålrotslåda. Orsaken är att vi är så nära Finland och att detta är en rätt som migrerat över gränsen. Efter att ha provat den här rätten några gånger tycker jag nog att den hör hemma även på det "svenska" julbordet. Morotslådan är lite sötare än kålrotslådan men de komplementerar varann så man kan gärna ha båda. Men om jag bara fick välja en, så skulle jag nog välja morotslådan, då jag redan brukar äta andra julfavoriter som "Janssons frestelse" och hur många varmrätter kan man egentligen ha?:) ...

De här lådorna serveras varma:



Morotslåda

1 dl grötris
3 dl vatten
5-7 dl mjölk
500 g morötter
salt
2 msk (ljus) sirap
lite vitpeppar och muskotnöt
1 ägg
ströbröd och lite smör
alternativt vispgrädde

Koka ris och vatten ett tag, tillsätt mjölk. Låt sjuda tills gröten är färdig. Smaka av med salt. Koka morötterna och mosa. Blanda morotsmoset med gröten. Smaka av med sirap, vitpeppar, muskot och salt. Rör ner ägget. Häll blandningen i en ugnsform. Strö över lite ströbröd och eventuellt en klick smör alternativt häll över lite grädde. Grädda i 175 grader i ungefär en timme.

Kålrotslåda
1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter)
2 dl ströbröd
4 dl grädde
1 dl sirap
1 1/2 tsk mald ingefära
1 msk salt
vitpeppar
1 ägg



Sätt ugnen på 175°C.
Skala och skär kålrötter i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka.
Låt ströbröd svälla i grädde.
Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem.
Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt. Vispa upp ägg lätt och tillsätt det. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form.
Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas.

Båda de här "lådorna" har en väldigt krämig och god konsistens. Man kan göra dem i förväg och frysa in dem för att sedan värma i tid till julbordet. En del av julmaten kanske man inte alltid mår så bra av, men jag tycker de här rotgrönsakerna väger upp lite av julgodiset man säkert äter senare efter middagen, så behöver man inte må lika dåligt. 

Berätta gärna om era mattraditioner ifrån "södern". Finns det något särskilt som ni kommer att bara 'måsta' äta nu vid jul? :)

2 kommentarer:

  1. Morotslådan låter hemskt söt. Men jag ska ändå testa den för att se om jag kan komma på något sätt att krydda upp den lite :-) Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morötterna ger den mesta av smaken och man känner inte riktigt av vad det är för något i den i övrigt. Men den ska ju vara söt det är ju meningen med den, men smakerna bildar ändå en enhet så de som hittar på såna här recept är allt bra klipska (den gamla bondmoran?). :)

      Radera