En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 19 december 2012

En krutdurk av ungdomar...

En 17-årig flicka anklagas för att vara den som startade vågen av hat, förtal och rykten bland skolungdomar i Göteborg. I går stormade hundratals ungdomar gymnasieskolan som flickan går i. Nu rustar polisen för nya upplopp i Göteborg.

Men vad är det som gör att ungdomarna är beredda att starta upplopp för något som händer på internet? Vilken verklighet lever våra ungdomar i som går ut som en lynchmobb över något så "löjligt" som vad någon skriver om någon eller några på några sociala medier? Skolan lär inte kunna "lösa problemet" så varför har man upplopp kring skolbyggnaden.


För de som missat det så var det ungdomar som igår stormade Plusgymnasiet i Göteborg. Mobben var på jakt efter den skyldiga till de Facebook- och Instagramkonton, där unga flickor hängts ut med detaljer om påstådda sexuella kontakter. 
Jag tänker mig att alla som skulle gå in på en sådan sida skulle ju direkt förstå att det bara var lögner om man såg bild efter bild där det stod "hora" eller liknande under bilden. Men hur kan de ens ta detta på allvar? Jag önskar att jag kände några ungdomar i Göteborg som kunde förklara hur den nya generationen egentligen tänker.

Några frågor som väcks:

- Vad hade ungdomarna tänkt göra om de hittat personen som de trodde skapade de här kontona på Facebook och Instagram?
- Varför startar man upplopp, kastar sten på polis och krossar glasrutor över den uppkomna situationen istället för att protestera till Fb och Instagram? Varför gör ungdomarna detta till samhällets ansvar att hantera detta då Facebook och Instagram knappast har något med staden Göteborg att göra. Är situationen särskilt illa bland ungdomar i Göteborg, eller hade samma upploppsliknande stämning kunnat hända och uppstå i andra städer i Sverige?
- Hur kan det vara så många ungdomar som engagerar sig i detta, då de ungdomar som startade upploppet inte nödvändigtvis var de samma ungdomar som hängts ut i sociala medier. Behövde ungdomarna bara något att "skylla på" för att få utlopp för uppbyggd ilska över samhället som de lever i? Var kom alla de här känslorna ifrån?
- Pratar inte föräldrarna med sina ungdomar längre, om vad som är lämpligt sätt att hantera dylika situationer?
- Är det skolan som misslyckats med att prata med ungdomarna?
- Vad gör vi i framtiden för att förebygga att sådana här situationer skall uppstå? Och då menar jag inte att vi ska stoppa alla sociala medier, utan hur pratar vi med ungdomarna så att de hanterar saker på ett annat sätt istället för att på ett okontrollerbart sätt rusa ut på stadens gator och ha sönder saker.


Jag tror att detta är ett allvarligt symtom på något annat som är fel i samhället och kanske har ungdomarna helt enkelt fått uppfostra sig själva i den här generationen, generation noll. Genom att de levt sina liv genom sociala medier, Internet och med näsan i datorn kanske de tappat kontakten med övriga samhället. 

Kanske är det därför en sådan här händelse, som inte har något med den verkliga världen att göra utan bara är bilder på en dator någonstans, får ett sådant genomslag i den här gruppen. Annars skulle det inte bli upplopp över en sådan här händelse. Jag tror helt enkelt inte ungdomarnas reaktion hade nästan något alls att göra med just den här händelsen, internetfenomen finns överallt och att en sida med rykten o bilder skulle i sig vara ett sådant problem kan jag inte tro.

Den här händelsen är ett kraftigt symtom och varning på att något står illa till med ungdomarna i den nya generationen. Vi bör helt enkelt som vuxna, engagera oss mer i ungdomarnas värld. Ungdomarna behöver få en större koppling till den verkliga världen, så att man kan bli upprörd över saker som faktiskt betyder något, världens orättvisor, politiska beslut eller samhällsordningen, istället för några rykten på internet.

12 kommentarer:

  1. Syrien förflyttat till Göteborg?
    Kanske beror på att det var syrier inflyttade till Göteborg som ville försvara "hedern"?

    Det var inte vilka ungdomar som helst som startade upploppen, och det var inte vilka ungdomar som helst som kastade gatsten på polisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När ungdomar kastar sten på polisen så är det alltid ett särskilt problem i sig, därför att detta är ett växande problem i alla våra storstäder, Göteborg, Malmö och Stockholm, Uppsala. Man förstärker polisbilarnas rutor, men det avhjälper ju inte problemet. Stenkastandet som handling i sig är problemet då det visar på inställningen till polisen och myndigheter/samhället.

      Om det särskilt är ungdomar som har fått den här bilden av att polisen inte är med dem utan mer mot dem, så får vi ju anarki i samhället där en grupp ställer sig utanför samhället och lagen. De kommer då inte heller söka polisens hjälp om de behöver det utan snarare ta lagen i egna händer.

      Frågan är väl hur vi då når ungdomarna, ger dem en tro på samhället åter? Situationen lär ju eskalera med tiden om inget görs. Men vad ska göras?

      Radera
    2. Vad får dig att tro att de haft en tro på samhället? Det man inte haft kan man inte få åter. Att efter hela sitt liv, även om det bara är 17 år långt, hipphapp ändra inställning till myndigheter/lagen/polisen lär behöva något mer än lite vuxet engagemang, dialogkvällar och ungdomsgårdar.

      Radera
    3. Ja och vad är det då som de behöver? Hur kan samhället visa engagemang och fånga de här ungdomarna i tid? Vilket mörker! Men som jag alltså tycker, den här händelsen sätter fingret på och visar på ett jätteproblem...

      De här ungdomarna är ju snart vuxna och ska ut i samhället, jobba, bli ansvarsfulla vuxna. Men uppenbarligen har samhället misslyckats i sin uppfostran mot just detta. De här ungdomarna som om några år kanske börjar bilda familj själva och skall uppfostra nästa generation. Har en sådan kort väg ifrån ord till handling och rör upp hela samhället över en storm i ett vattenglas så är det ju ett enormt samhällsproblem.

      Samtidigt om man bara är några inlägg på internet ifrån total anarki så är det som sagt mer av en krutdurk som man sitter på. Kommer samma sak kunna hända igen...frågan är väl när, eller vad som blir utlösande faktor nästa gång.

      Och om de fått tag på den 17 åriga tjej som först pekades ut som ansvarig för sidan, hade hon då överlevt den konfrontationen?

      Radera
  2. "Vilken verklighet..."
    Hederskulturverkligheten. Hur har du undgått att missa det?

    "Varför gör ungdomarna detta till samhällets ansvar..."
    Det gör de väl inte? Det är ju du som gör det. De ville ju bara spöa/slå ihjäl den/de som de tror kränkt deras heder.

    Du har inte kritiskt tänkt att du gör ett misstag när du klumpar ihop ungdomar och ungdomar? Det verkar vara mycket du inte tror på men hur kan du tro att det bara finns ett samhälle?

    Sen kan du fundera över din respektlösa(?) inställning och nedvärdering av orsaken till upploppet. Om någon kallar dig orre/hora tycker du kanske att det är "några rykten på internet" och inte så mycket att hetsa upp sig för, men för några andra kanske det är betydligt större än några politiska beslut eller fel på samhällsordningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja uppenbarligen var det ju större än rykten på internet, som är så som det jag skulle ha sett det hela. Att det hela blivit ett sådant stort problem av det hela.

      Fast det var inte bara invandrarungdomar, eller "hederskulturverkligheten" som var ute och startade upplopp på gatorna, det var ju även "svenska" ungdomar eller "vanliga ungdomar" som deltog även i detta. Därför vill jag nog ändå säga att det är ett ungdomsproblem och inte bara något slags invandrarproblem som man annars skulle kunna försöka vända det till att bli. Det berörde fler ungdomar än bara de som är utrikesfödda.

      Finns det flera samhällen? Samhället i samhället, med subkulturer. Kanske finns det flera samhällen.

      Men ja just nu verkar det som att ungdomar särskilt i Göteborg då bor i en helt egen verklighet, men hur gör vi för att det skall bli bättre för dem så att de inte skall behöva springa runt gatorna och kasta gatsten?

      Radera
  3. Men det spelar väl ingen roll var man är född???

    Du pratar om invandrarungdomar och utrikesfödda ungdomar och svenska ungdomar och vanliga ungdomar. Lär bli en del definitionsproblem där att reda ut men det handlar inte om det.

    Försök komma till insikten om att parallella samhällen existerar samtidigt. På samma plats och i samma tid. Det är väl inte så svår fantasi? Om din miljö från dag ett är en laestadiansk miljö, hemma, på skolan, i kyrkan, i släkten, på företaget, är du då laestadian,svensk eller göteborgare om du är född i Göteborg men föräldrarna kommer från Pajala?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om man har olika traditioner så är ju samhället detsamma. Det vi bygger tillsammans i "de offentliga rummen". (om man har olika traditioner i hemmet är ju också en sak som ingen kommer lägga sig i normalt sett (så länge man inte skadar någon)).

      Jag vill inte se det som parallella samhällen för det ger en syn av att vi bara ska ignorera dessa bekymmer som uppstår i de offentliga rummen för att "de har ett annat samhälle" än just det jag befinner mig i. Då tar man inte i problemet om man vill se det som att "det är bara så det är". Fast vi tillsammans måste försöka få en gemensam verklighet som vi alla lever i tillsammans.

      Därför vill jag mena att alla ungdomar, oavsett alltså om de är svenskfödda, utrikesfödda, så är alla tillsammans att anse som ungdomar. Vi behöver jobba med deras värderingar, syn på samhället, rätt/fel mm.

      Du säger det inte spelar någon roll var man är född, samtidigt som du vill visa på att man är annorlunda om man har föräldrar från Pajala, eller från Göteborg, eller om man skulle vara Laestadian. Det är klart alla de här sakerna spelar roll, men samtidigt skall vi alltså bygga ett samhälle tillsammans som passar alla, accepterar alla mm.

      Men som sagt vi skall alla leva tillsammans, i "de offentliga rummen", vi måste få det att fungera. Då handlar det väl om hur vi beter oss där i offentligheten. De här ungdomarna hade ingen respekt för hur man får uttrycka sin ilska/besvikelse på ett mer konstruktivt sett utan det utmynnade i kaos, upplopp, förstörelse, misshandel mm.

      Frågan är väl vem som skall ta i frågan, om detta anses "ok" i familjerna det berör kommer ingen ta dessa samtal i hemmet. Då är det upp till skola, socialtjänst, närpolis, ungdomsgårdar, fritidsledare i området att försöka få till en dialog med -ungdomarna- om hur man beter sig mot varandra, hur samhället fungerar, och att det inte är okej att bete sig hur som helst, oavsett hur arg man blir.

      Värderingar, synsätt, beteenden, det är mycket samtal som måste till för att ha en dialog med ungdomarna. Men som sagt vem kan ta de här samtalen och vem når ungdomarna?

      Eller vill vi ha ett sådant samhälle där alla ska ta lagen i egna händer och mörda någon för något de (eventuellt) skrivit på internet?

      Radera
    2. Det är väl bara i en kommun folket fått rösta i om de vill ha detta samhälle och folket svarade nej, varpå makthavarna sket i det utfallet och förtalade initiativtagarna och de medborgare som lever i den kommunen.

      Radera
    3. Jag tror inte vi kan stoppa utvecklingen, däremot måste man alltid fortsätta arbeta för demokratin, attityder, värderingar mm.

      Överhuvudtaget är det en smaklös fråga att ha en särskild omröstning omkring. Människor som har kommit, som redan är här, kan inte röstas bort. Alla kommuner har ett ansvar att hjälpa nyanlända. Det var fel av dem att rösta i saken.

      Däremot kan ju en kommun utifrån att de redan har haft ett stort mottagande, stoppa den -planerade- mottagningen. Men alla som flyttar dit till en stad, på eget bevåg måste ju behandlas som "vem som helst" som flyttar till staden eller kommunen.

      Man skulle inte kunna börja diskriminera och särbehandla att folk inte fick flytta dit de själva ville, det skulle ge ett än tristare samhälle att leva i.

      Men då kommer vi åter, att bor vi tillsammans måste vi lära oss att bygga ett fungerande samhälle tillsammans. I det ingår inte upplopp, på grund av vad någon skriver på sociala medier.

      Radera
  4. Någon slags uppfostran saknas definitivt av våra ungdommar i GBG. Det börjar likna Rosengård och Reclaim the city. Det är ju heller inte första gången det är oroligheter i GBG. Vad gör kommun/polis/skola/föräldrar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker Reclaim the city har en god grundtanke, men samtidigt urartar det ofta (nästan jämt?) och boende i exempelvis villaområden beväpnar sig med slagträn för att försöka skydda sin egendom från ungdomar som går på förstörar-stråt. Liknande händelser har hänt iaf.

      Så grundtanken som är bra, är att man anser att alla människor borde ha tillgång till alla delar av en stad, att det inte skall finnas platser där bara "de rika" bor. Men då skulle det vara bra om man kunde göra dessa aktioner på ett fredligt sätt.

      Ingen vill väl egentligen hindra någon från att vara någonstans, så länge inte folk förstör och "bär sig åt".

      Radera