En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 20 juli 2014

USA vs. Ryssland, hoppas att demokrati och frihet vinner...

Jag ser att mycket i diskussionerna kring konflikten i Ukraina handlar om vad de båda sidorna har gjort eller inte gjort avseende exempelvis att påverka politiken inom Ukraina. Att stödja eller inte stödja olika fraktioner och att de uppgifter man väljer att tro på gör att man väljer att ta ställning för den ena eller andra sidan. Oavsett vad en vinst av den sidan skulle ha för påverkan på världen i övrigt.

Jag skulle inte ta allt man läser från de olika sidorna, för "sanning" heller eftersom att oavsett vilken sidas nyheter man tittar på så kommer det att vara fullt av propaganda. I slutändan tycker jag man ska gå på ett enda faktum, gillar man demokrati i världen, eller vill man bo i en diktatur? I ett krig kommer båda sidor att använda de sorters tvivelaktiga metoder som jag också nämner.

Jag återkommer ofta till att bara försöka påminna människor om skillnaden mellan demokrati och diktatur. Att alla världens länder befinner sig på en glidande skala mellan de två punkterna.

Titta här på demokratiindex: http://sv.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

På bilden: Demokratiindex 2010.


Länderna delas in i fyra kategorier baserade på dess demokratiindex: funktionella demokratier, demokratier med anmärkningar, hybridregimer och auktoritära regimer. De kriterier som tagits i beaktande vid denna rapport är enligt följande:

- Huruvida nationella val är fria och rättvisa;
- Rättssäkerheten för väljarna;
- Influenser från främmande makter på regeringen;
- Möjligheten för medborgare att påverka politiken

Detta är det absolut viktigaste för mig, vilka länder i världen som man kan anse som "fria". För mig innebär fria länder, demokratiska länder den största möjliga lycka vi människor kan uppleva. Respekt för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter. Frihet att tro på vilken religion man vill, eller friheten att vara exempelvis homosexuell. Ett land som Ryssland tillåter t.ex. inte den homosexuella läggningen.

Fortfarande är alltså USA att anse som mycket friare än Ryssland. Därför hoppas vi på att USA vinner kriget som pågår kring regionen Ukraina. Så att vi fortsätter leva i en så pass fri värld som vi bara kan. Även om det kanske är en utopi att den någonsin kommer bli helt fri. Det här indexet är skapat av The Economist, men det finns även andra sådana här index.

http://www.heritage.org/index/ranking   ex. USA på plats 12 och Ryssland på plats 140 vad gäller enbart den ekonomiska friheten.

Fraser Institut, Canada listar friheten i alla världens länder. Här finner vi USA på plats 7 och Ryssland på plats 89. http://www.freetheworld.com/humanFreedom.php

"The index is based on measures of freedom of speech, freedom of religion, individual economic choice, freedom of association, freedom of assembly, violence and crimes, freedom of movement, homosexual rights and women's rights. Other components of the Freedom Index include human trafficking, sexual violence, female genital mutilation, homicide, freedom of movement, and adoption by homosexuals."
http://www.freetheworld.com/2012/freedomIndex/Towards-Worldwide-Index-3-Vasquez-Stumberger.pdf

Ryssland är en hybridregim, när man tittar på demokratiindexet som The Economist skapar. Just snäppet över den typ av auktoritära regimer man finner i t.ex. Kina här i siffrorna från 2010, men i siffrorna från 2011 har de sjunkit ytterligare och är nu i stort att anse vara en auktoritär regim. Har inte sett siffror än för 2012.

Det är de här länderna vi hoppas ska börja ta steg för steg mot en med funktionell demokrati som vi finner här i Sverige, i Canada, i Australien, USA exempelvis. Det kommer vara en lång resa för dem om de kommer att nå dit vet vi inte.

Sverige är på plats 4 i den här listan och Ryssland på plats 117. Ett nästan oändligt gap kan man tycka. Därför tycker vi också väldigt olika i de frågor som rör hur demokrati skall skötas, omröstning i val och annat som vi har sett när Ryssland försökt att sköta "fria val" på Krim.

Det är naturligtvis viktigt för oss i den "fria" delen av världen att länder som har varit att anse som fria inte tas över av regimer som vill göra dem ofria. Jag är för mer demokrati och frihet i världen, hur ska vi nå dit är frågan? Hur tänker du själv vi ska nå dit? 

2 kommentarer:

 1. Samtala med de jag möter. Men också försöka stärka demokratin här. Den måste hela tiden återerövras. På ett årsmöte med vägföreningen på landet gick diskussionen hårt om hastighetsdämpande åtgärder skulle ske eller om det var för dyrt. Ett inlägg var att det skulle vara odemokratiskt att besluta eftersom frågan avgjordes förra året. Åsikterna om demokrati är alltså olika även här.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, Sverige brukade vara världens friaste land, nu har vi sjunkit till plats 4 bland annat för att SD tagit sig in i riksdagen med sina värderingar...

   Håller med om att man får kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter dagligen. :)

   /Helene

   Radera